Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Stabilizatoare cu 3 terminale, prezentare generala


Stabilizatoare cu 3 terminale, prezentare generala
Stabilizatoare cu 3 terminale, prezentare generala

Actualmente, cele mai utilizate stabilizatoare sunt cele de tipul cu trei terminale. Aceste stabilizatoare pot fi fixe sau variabile.

Cateva dintre ideile folosite la realizarea acestor stabilizatoare sunt prezentate in figura urmatoare.
Uies e adusa direct la amplificatorul de eroare (AE) in interiorul circuitului. Rp e interna, devaloare fixata, iar tranzistorul de protec_ie la curent e prepolarizat prin R2. Dz si R1 au rolul de a proteja la supratensiune jonc_iunea colector-baza, iar protec_ia o realizeaza tot Tp curent. Protec_ia la supratemperatura e realizata prin Tp supratemp plasat pe siliciu in vecinatatea elementului de reglare serie (ERS) cu care se afla aproximativ la aceeasi temperatura. Cunoscand ca un tranzistor bipolar se deschide mai repede cand e incalzit, in func_ionarea circuitului deschiderea lui Tp supratemp se va produce atunci cand ERS e supraincalzit.

Seria 78XX

Stabilizatoarele fixe din seria L 78XX pot fi comandate pentru o serie de valori nominale, ultimele doua cifre din cod semnificand tensiunea nominala de iesire (05, 06, 08, 09, 12, 15, 18, 20, 24). Curentul maxim e de 1,5A, iar Ualim e de 1,5A, iar Ualim max e de 35V pana la L7818 si de 40V de la L7818 in continuare.

unde: CD circuit de demaraj

Uref este data prin metoda BAND GAP, fiind inseriata cu reac_ia de tensiune de la iesire. Prin urmare AE nu mai e diferen_ial (are o singura borna de intrare).

Valoarea Uies se ob_ine printr-o re_ea de rezisten_e care e configurata de producator. Acest circuit nu are o precizie deosebita, dar e extrem de comod si de fiabil. Conceptul care trebuie urmarit la proiectarea lui e de a men_ine circuitul in domeniul Safe Operating Area (SOA).

Circuitul permite si el conectarea de tranzistoare exterioare practic fara nici o restric_ie.

Observa_ie: Circuitele L78XX pot fi folosite si ca stabilizatoare ajustabile, fie chiar printrun divizor rezistiv la iesire (Fig. a), fie cu ajutorul unui repetor (Fig. b).Circuitele din familia LM 117

Aceste circuite au o rezisten_a interna de protec_ie (0,2 _), iar Uref este de 1,25V, de tip Band Gap in serie cu reac_ia de la iesiere. Prin terminalul de ajustare curge un current nominal IN de 50μA, dar care are o imprastiere mare, el putand ajunge chiar pana la 100μA.

, cu radiator >1A

Desi are dejavantajul faptului ca tensiunea reglata depinde de curentul de ajustare, are-n schimb avantajul de a fi extrem de robust in utilizare. Cu radiator si-n anumite condi_ii de tensiune, se poate ajunge pana la 1,6A.

Amplificatorul de eroare nu este diferen_ial. Exista 3 variante constructive codificate 117, 217, 317.

117 poate fi folosit intr-un interval de temperatura -55oC150oC.

217 poate fi folosit intr-un interval de temperatura -25oC150oC.

317 poate fi folosit intr-un interval de temperatura 0oC125oC.

Func_ioneaza bine de la o tensiune de 2V in sus. In schema din figura diodele D1 si D2 au rolul de a proteja circuitul la scurtcircuitul de intrare, respectiv la scurtcircuitul de iesire, evitand ca astfel curen_ii de descarcare ai condensatorului de filtrare C1 si C2 sa treaca prin interiorul integratului.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate