Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Circuite de curent continuu


Circuite de curent continuu
Circuite de curent continuu

 In practica se folosesc foarte frecvent cazurile particulare ale legilor lui Maxwell adica legile lui Kirchhoff si mai particular legea lui Ohm.

Legea nr. 1 a lui Kirchhoff:

Suma algebrica a curentilor dintr-un nod este 0. (Suma curentilor care intra este egala cu cuma curentilor care ies din nod)

Legea nr. 2 a lui Kirchhoff:

Suma caderilor de tensiune pe laturile unui ochi este egala cu suma tensiunilor electromotoare din acel ochi. (Suma algebrica a tensiunilor dinntr-un ochi este 0)

Cele mai simple circuite sunt cele de curent continuu cu unele aspecte mai speciale la circuitele de curent continuu in regim tranzitoriu (la conectare si deconectare

Exemplu:

Fig. 1

U tensiunea aplicata receptorului R

I curentul care se stabileste prin circuit

Orice circuit de curent continuu se poate rezolva (afla toate necunoscutele) prin aplicarea celor 2 legi ale lui Kirchhoff in urmatoarea secventa :

Fig. 2

se aleg sensuri pentru parcurgerea ochiurilor (fig. 2)

se aleg sensuri pentru curenti

se scrie teorema nr. 1 a lui Kirchhoff pentru noduri
se scrie legea nr.2 a lui Kirchhoff pentru ochiuri

Circuite de curent continuu in regim tranzitoriu.

Consideram circuitul RC din fig. 3 cu conditii initiale nule (tensiunea pe condensator nula adica condensatorul este descarcat)

Fig. 3

Dupa momentul t=0 se inchide intrerupatorul iar forma tensiunii pe condensator si curentului din circuit va fi ca in fig. 4.

Fig. 4

Dupa un timp suficient de lung cand regimul tranzitoriu se considera sfarsit putem constata urmatoarele:

curentul I care a avut la momentul t=0 val maxima U/R are acum valoarea 0, in concluzie; curentul continuu nu trece prin condensator

tensiunea pe condensator care la inceput era 0 acum are valoarea egala cu tensiunea de alimentare, in concluzie; condensatorul s-a incarcat cu valoarea tensiunii U
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate