Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Proiectarea asistata a placilor de circuit imprimat (PCB)


Proiectarea asistata a placilor de circuit imprimat (PCB)


Proiectarea asistata a placilor de circuit imprimat (PCB)

Scopul lucrarii conta in prezentarea pasilor ce urmeaza a fi parcursi pentru conceperea si proiectarea asistata (Computer Aided Design) a placilor de circuit imprimat asociate circuitelor electronice simple, cu numar redus de componente.

1. Consideratii teoretice

2. Desfasurarea lucrarii2.1 Se apeleaza programul protel 99 SE si se extrage (deschide 9 fisierul NP-L03-Cir-2008 din cadrul caruia se selecteaza circuitul 03-Ex4 (sau dupa caz se selecteaza direct fisierul NP-Lu03-4-Cir-2008, prezentat si in figura 7.1p. Din punctal de vedere al conceperii placii de circuit imprimat este necesara redesenarea schemei astfel incat ea sa cuprinda doar componentele proprii, fara surse de alimentare sau / si de semnale pentru testare, asa cum se observa in figura 7.2p.

Redesenarea schemei se va efectua intr-un nou document schematic cu numele 03-Ex4-Pcb cu extensia Sch.

2.2 Din meniul Tools se acceseaza ERC pentru a verifica (inca o data) corectitudinea conexiunilor. In meniul Design se acceseaza Create Netlist. In cazul corectitudinii acesteia se revine la schema (03-Ex4-Pcb) si se acceseaza din meniul Design Update PCB. Se va deschide caseta de dialog din figura 7.3p, trebuind sa fie setate optiunile prezentate.

2.3 Actionand butonul Preview Change se verifica eventuala existenta a unor erori..In cazul existentei acestora, semnalizata intr-o caseta de tipul celei din figura 7.4p se procedeaza la analiza cauzelor acestora si la eliminarea lor

2.4 Se repeta operatiunea de la punctual precedent pana cand nu se mai semnaleaza erori. In acest caz se actioneaza butonul Execute ceea ce determina transferul componentelor electronice pe placa de circuit imprimat cu denumirea 03-Ex4-PCB cu extensia PCB. In cazul in care localizarea prezinta dificultati se actioneaza simultan tastele Ctrl si PgDn pentru a afisa pe intreaga suprafata a monitorului componentele transferate, asa cum se observa in figura 7.5p. Pentru afisare este necesara selectarea optiunii KeepOutLayer. Dupa cum se observa in imagine se indica sub forma unor segmente de dreapta conexiunile dintre pinii (terminalele) componentelor. Acestea din urma pot fi mutate prin agatare si tragere in orice loc liber pe placa..

2.5 Acum se poate trece la "routarea" conexiunilor. Este indicata utilizarea variantei din meniul Place. Selectand Interactiv Routing pe imaginea din figura 7.5p apare un caroiaj de selectare cu ajutorul caruia se delimiteaza cu un poligon forma si dimensiunile viitoarei placi de circuit imprimat ca in figura 7.6p.

2.6 Din meniul Auto Route se selecteaa optiunea All si pe ecranul monitorului apare caseta de dialog din figura 7.8p find obligatorie efectuarea setarilor afisate. Se da comanda Route All si pe ecran se descriu conexiunile ditre pini conform figurii 7.9p si apoi se afiseaza caseta de informare asupra terminarii operatiei de routare, ca in figura 7.10p.

2.7 Daca se doreste vizualizarea 3 D a placii de circuit imprimat impreuna cu componentele plantate din meniul View se selecteaza optiunea Board in 3D si pe ecranul monitorului apare imaginea din figura 7.11p. Se opereaza cu mouse-ul in fereastra inferioara a panoului de navigare, ca in figura si se obtine astfel posibilitatea de rotire in 3D a placii si vizualizarea ei din oricare directie

2.8 Se deschide fisierul NP-L05-Cir-2008 din cadrul caruia se selecteaza circuitul 05-Ex3 (sau dupa caz se selecteaza din fisierul NP-Lu05-3-Cir-2008). Din punctul de vedere al conceperii placii de circuit imprimat este necesara redesenarea schemei astfel incat ea sa cuprinda doar componentele proprii, fara surse de alimentare sau / si de semnale pentru testare, asa cum se observa in figura 7.2p. Redesenarea schemei se va efectua intr-un nou document schematic cu numele 05-Ex3-Pcb cu extensia Sch. si completarea sa cu un conector de tipul DB15 din biblioteca Miscellaneous, avand atributele din figura 7.13p. Modul de plasare al conectorului in schema se prezinta in figura 7.14p.

2.9 Se repeta operatiile de la punctele 2.2 - 2.7.

2.10 Comentarii. Discutii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate