Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Puteri in retelele trifazate echilibrate


Puteri in retelele trifazate echilibrate


Puteri in retelele trifazate echilibrate

Pentru un receptor trifazat in stea cu fir neutru, ce constituie un al patrulea pol, puterea complexa la borne este data de relatia generala:

(3.5.57)

(unde , , sunt curentii complex conjugati cu, si respectiv cu )

sau cu

si

; ;

rezulta:

. (3.5.58)

Daca receptorul este echilibrat si tensiunile sunt simetrice, rezulta egalitatea celor trei termeni de mai sus, tinand seama ca si :

,

.Puterea complexa trifazata in regim simetric este:

(3.5.59)

cu puterea activa si puterea reactiva:

(3.5.60)

.

Puterea activa se masoara cu un wattmetru a carui indicatie se multiplica cu trei, daca bobina de curent se conecteaza pe conductorul unei faze iar bobina de tensiune intre acest conductor si firul neutru.

Deoarece orice receptor in triunghi admite o schema echivalenta in stea, rezulta ca formulele stabilite mai sus raman valabile la orice fel de receptor echilibrat, alimentat cu tensiuni simetrice.

Observatie

In cazul receptoarelor trifazate echilibrate in stea, curentii si tensiunile au aceeasi valoare, fie ca exista sau nu firul neutru. De aceea el poate fi suprimat. Cu toate acestea, in retelele trifazate de distributie a energiei electrice de tensiune joasa exista intotdeauna conductorul neutru (cu o sectiune mai mica decat a conductoarelor de faza).

Aceasta cerinta se impune intrucat un mare numar de consumatori (iluminat, uz casnic) au receptoare monofazate, conectate in stea, a caror echilibrare aproape nu este niciodata posibila.

Conductorul neutru are in acest caz rolul de a stabiliza potentialul punctului neutru al receptorului, astfel incat fiecarei faze a acestuia sa i se aplice practic aceeasi tensiune efectiva, chiar la impedante de faza neegale. Pentru acest motiv, firul neutru nu trebuie sa se intrerupa nici macar accidental si deci nu este prevazut cu siguranta fuzibila. Pe de alta parte, in aceste retele conductorul neutru este legat la pamant, asigurandu-se astfel o tensiune maxima intre conductoarele de faza si pamant egala cu tensiunea stelata.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate