Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Protectia diferential longitudinala a unui transformator


Protectia diferential longitudinala a unui transformator
Protectia diferential longitudinala a unui transformator

Aceasta protectie este utilizata pe scara larga ca o completare a protectiei de gaze, contra scurtcircuitelor interne sau la bornele transformatorului. Principiul de functionare este cel al compensarii curentilor si este prezentat in schema electrica monofilara din figura 5.18.

Releul maximal F1 compara valorile si sensurile curentilor acelorasi faze din cele doua infasurari ale transformatorului de protejat T, prin intermediul transfor­ma­­toarelor de curent TC1 si TC2. Cele doua transformatoare de curent sunt astfel alese incat tensiunile induse in infasurarile lor secundare sa fie egale.

Aplicand principiul suprapunerii efectelor, in functionarea normala releul F1 este parcurs de diferenta curentilor dati de cele doua transformatoare de curent: id= i1–i2

Figura 5.18. Schema electrica desfasurata a protectiei diferentiale
longitudinale a unui transformator

T–transformator, TC1, TC2–transformatoare de curent, Q1,Q2–intrerupatoare,

BD–bobina declansatorului, F1–releu diferential de curent, K1–releu intermediar.

In cazul unui scurtcircuit exterior transformatorului, curentii de scurtcircuit sunt mari atat in primarul cat si in secundarul transformatorului T dar releul dife­ren­­­tial F1 masoara un curent zero sau practic foarte mic.

Rezuzlta ca schema de protectie nu functioneaza la defecte externe.

In cazul unui scurtcircuit din interiorul transformatorului T, se schimba sen­sul de circulatie al curentului di secundarul transformatorului i2     (linia punctata din figura) si ca urmare releul F1 va fi parcurs de un curent mai mare decat curentul de pornire al releului F1 si se produce actionarea acestuia. Releul maximal excita re­leul intermediar K1 care alimenteaza bobinele de declansare BD ale calor doua in­tre­rupatoare Q1 si Q2 provocand declansarea lor practic instantaneu.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate