Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA DE CUVA (CHEVALIER) LA TRANSFORMATOARE


PROTECTIA DE CUVA (CHEVALIER) LA TRANSFORMATOARE


PROTECTIA DE CUVA (CHEVALIER) LA TRANSFORMATOARE

Actionarea protectiei de CUVA la transformatoare, va demara procesul automat de scoatere de sub tensiune a transformatorului, prin deconectarea intrerupatoarelor aferente, cu aparitia semnalizarilor preventive si de avarie. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatareA. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 - Rolul protectiei - Marea majoritate a defectelor din transformatoare, chiar scurtcircuitul intre spire, sunt insotite de strapungerea izolatiei fata de masa (la cuva transformatorului sau miezul magnetic). Prin legatura stabilita accidental intre partile conductoare, electrice, ale transformatorului si partile metalice legate la priza de impamantare circula un curent.

Aparitia acestui curent sta la baza principiului de functionare a protectiei de cuva, Chevalier, la transformatoare.

a.2 - Zona de actionare - La defecte in interiorul transformatorului.

a.3 - Modul de aplicare - Protectia este prevazuta si montata la transformatoarele si autotransformatoarele de putere mare. Pentru montarea protectiei si posibilitatea actionarii, sunt realizate urmatoarele:

Cuva transformatorului este izolata fata de sinele de cale si priza de impamantare. Izolarea cuvei fata de pamant este executata astfel incat atat aceasta cat si celelalte piese metalice legate galvanic de ea (mantalele metalice ale cablurilor de legatura, conservatorul de ulei, instalatiile de racire a transformatorului etc.) sa fie izolate fata de priza de impamantare a statiei sau a centralei.

Singura legatura electrica a cuvei cu pamantul trebuie sa se faca prin bara inseriata cu reductorul de curent.

a. 4 - Modul de racordare

a - pentru masura - Releul de protectie este racordat la circuitul secundar al reductorului de curent, pe legatura dintre cuva transformatorului si centura de impamantare.

b - pentru actionare - protectia este racordata la:

- curentul continuu operativ 220 V

- circuitele de semnalizare;

- circuitele de comanda.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI. Protectia actioneaza rapid (fara temporizare, ori cu temporizare mica) la:

semnalizare preventiva si de avarie;

comanda declansarea tuturor intrerupatoarelor aferente transformatorului;

daca functionarea transformatorului este realizata in schema bloc generator - transformator, se va transmite in plus oprirea hidroagregatului, cu semnalizarile aferente:

- comanda pornirea (demararea) DRRI

- comanda sistemul de inregistrare evenimente

C. CAUZELE POSIBILE PENTRU CARE ACTIONEAZA PROTECTIA

In functionare normala, prin legatura cuvei cu priza de impamantare circula doar curentul determinat de capacitatea proprie a infasurarilor transformatorului, curent de marime mica, care nu influenteaza actionarea protectiei.

In cazul unui defect in transformator (strapungerea izolatiei infasurarilor la cuva), curentul de circulatie care apare este mai mare la transformatoarele al caror punct neutru este direct la pamant, sau care sunt conectate in retelele cu punctul neutru legat la pamant. Acest curent este chiar curentul monofazat de scurtcircuit pe timpul defectului.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri.

Verifica starea de fapt a transformatorului, verifica starea releului de gaze (daca sunt acumulari de gaze etc.). Personalul operativ de exploatare trebuie sa stie ca: actionarea protectiei de cuva lucreaza in urma curentului de scurgere spre centura de impamantare, ceea ce dovedeste ca in transformator s-a produs un defect de izolatie (poate fi arc electric). In urma acestui defect local se dezvolta temperatura ridicata, drept urmare descompunerea uleiului si a materialelor organice si electroizolante, formarea de gaze.

Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie aferente transformatorului, chiar si alte semnalizari aparute in acelasi timp in releele de protectii electrice complexe, respectiv semnalizarile centrale din statie si centrala daca e cazul.

Anunta DH si conducerea SH cu privire la eveniment, semnalizarile aparute, cat si rezultatele analizei la prima investigare.

Actioneaza pentru lichidarea avariei in functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea SH.

Se continua manevrele de retragere din exploatare a transformatorului, aducandu-se in stare legat la pamant (conform dispozitiilor DH si conduceri SH).

Daca nu este clarificata natura defectului, transformatorul va ramane retras si supus investigatiilor de catre personalul de specialitate.

Figura 13

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate