Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Actiuni asupra cuplajelor


Actiuni asupra cuplajelor
Actiuni asupra cuplajelor

Existenta cuplajelor poate conduce la extinderea perturbatiilor care pot afecta zone mari de retea si categorii diverse de consumatori.

1 Cuplaje prin element comun

Asa cum indica si titlu, acest tip de cuplaj necesita prezenta unui element fizic comun mai multor circuite.

Exista trei mari tipuri de cuplaje prin element comun:

cuplaj prin reteaua de nul;

cuplaj prin reteaua electrica de distributie;

cuplaj printr-un element fizic, altul decat primele doua.

1.1 Echipotentialitatea retelei de nul

O buna echipotentialitate a retelei de nul constituie o protectie de baza contra perturbatiilor. In caz contrar, pot sa apara tensiuni diferentiale in regim permanent sau in regimuri tranzitorii. Acestea pot afecta echipamentele sensibile sau provoca aparitia unor curenti paraziti.

In afara corectei proiectari si realizari a retelei de nul, legarea la pamant a ecranelor cablurilor sau a echipamentelor trebuie facuta prin legaturi cat mai scurte. Daca, totusi, echipotentialitatea nu este suficienta pentru limitarea unor perturbatii, se poate face apel si la alte tehnici cum ar fi separarea galvanica prin transformatoare de separare sau prin fibre optice.

1.2 Separarea functionala a circuitelor

In cazul in care se constata ca un element comun pentru doua circuite functionale diferite este cauza incompatibilitatii dintre acestea, solutia cea mai simpla este dublarea elementului respectiv. Actiunea face independente cele doua circuite suprimand actiunea perturbatoare a unuia asupra celuilalt cu pretul reprezentat de un element suplimentar.
Costul economic al acestei modificari poate sa nu fie neglijabil. Este cazul particular in care elementul comun este conducatorul de nul, eventual de lungime mare.

1.3 Separarea alimentarilor

Separarea permite protejarea unui echipament sensibil fata de perturbatiile transmise prin calea de alimentare, cale comuna cu a unor elemente ce pot genera:

goluri de tensiune;

armonici sau supratensiuni.

Prin alimentari separate se inteleg circuitele care nu pleaca din acelasi sistem de bare si sunt separate prin impedante neglijabile (de exemplu, impedantele transformatoarelor). Ca urmare, tablourile generale de distributie de 380 V pot fi considerate ca alimentari separate chiar daca pornesc din aceeasi bara de MT deoarece au transformatoare de MT/JT diferite.Suplimentar, o variatie de curent importanta pe una din plecarile din JT nu determina scaderea semnificativa a tensiunii pe bara de MT si ca urmare, nici pe celelalte plecari de JT.

Daca nu exista alimentari distincte la JT trebuie interpuse in amonte fata de echipamentele sensibile, regulatoare de tensiune care sa diminueze plaja de variatie a tensiunii.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate