Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Termistoare


Termistoare


Termistoare

Avand functionare similara cu a RTD-urilor, termistoarele sunt senzori de temperatura rezistivi necostisitori si sunt construiti din material semiconductoare solide care au coef de temperature pozitiv sau negativ. Cu toate ca dispozitivele cu coef de temperatura pozitiv sunt disponibile cei mai des utilizati sunt termistorii cu coef de temperatura negative. In Fig. 1 este prezentat caracteristica rezistenta temperatura a unui termistor NTC (coef neg de temp). E cel mai sensibil dintre senzorii de temperatura studiati. Marea precizie a termistoarelor 44,000 ppm/*C la 25*C) permite acestora sa detecteze variatii minime de temperatura ce nu pot fi detectate cu un RTD sau cu o termocupla. Precizia e un avantaj fata de RTD deoarece nu e nevoie de conexiunea 4 fire pt a elimina/compensa erorii firelor conductoare. Ex: presupunem un termistor NTC de 10kOhm cu coef de temperatura de -44,000ppm/*C la temperatura de 25*C, care inlocuieste un RTD de platina de val 100 Ohmi ; astfel pt o rezitenta a firului conductor de 21 ohmi avem o eroare de masurare mai mica decat 0.05*C. Aceasta e o imbunatatire a factorului de eroare pt un RTD cu aprox 500 ppm/*C.

Totusi precizia ridicata a termistoarelor in ceea ce priveste temperatura are pretul ei. Coef de temperatura a termistoarelor nu descreste liniar cu cresterea temperaturii ca si in cazul RTD. Aplicatiile cu termistoare sunt limitate la cateva sute de grade in cel mai bun caz, din cauza ca sunt predispuse la deteriorari in cazul temperaturilor ridicate. In comparatie cu RTD-urile si termocuplele, termisoarele sunt fragile in constructie si cer o mai mare atentie la montare pt a preveni zdrobirea. Cu toate acestea raspunsul in timp e scurt datorita dimensiunilor reduse; deoarece prezinta masa termica de valori mici, termistoarele sunt predispuse erorilor de incalzire proprie (self-heating).



Dupa cum am aratat in figura 2, coef de temperatura a termistoarelor variaza de la -44,000 ppm/*C la 25*C la -29,000 ppm/*C la 100*C. Aceasta neliniaritate nu numai ca introduce cele mai mari erori de masurare a temperaturii, limiteaza de asemenea utilizarea termistoarelor in aplicatii cu intervale de temperature f inguste daca nu sunt folosite tehnici de liniarizare. E posibil sa obtinem liniaritate si peste un domeniu larg de temperaturi. O metoda de liniarizare a caracteristicii a unui termistor este suntarea cu o rezistenta de valoare fixa, legata in paralel cu termistorul. Acesta metoda pastreaza precizia mai mare decat a RTD-urilor respective a termocuplelor. Principalul dezavantaj al acestei metode este faptul ca liniarizare se poate obtine doar pe intervale inguste.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate