Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA DIFERENTIALA TRANSVERSALA A LINIILOR CU DUBLU CIRCUIT


PROTECTIA DIFERENTIALA TRANSVERSALA A LINIILOR CU DUBLU CIRCUIT


PROTECTIA DIFERENTIALA TRANSVERSALA A LINIILOR CU DUBLU CIRCUIT

Actionarea protectiei Diferentiale Transversale la liniile electrice de inalta tensiune cu dublu circuit, va demara procesul automat de declansare a intrerupatoarelor la cele doua linii electrice si a semnalizarilor aferente pentru ambele linii de inalta tensiune. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatareFigura 18

Schema de principiu a protectiei diferentiale transversala cu doua relee diferentiale

A. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 - Rolul protectiei

In cazul frecvent intalnit in practica, a doua linii paralele care leaga intre ele doua statii, constituind o asa numita linie dubla sau linie cu dublu circuit, protectia maximala directionata nu mai poate actiona selectiv. Pentru liniile cu dublu circuit se foloseste aproape intotdeauna o protectie speciala, formata din relee de curent si relee directionale, intr-un montaj deosebit care asigura deconectarea rapida si selectiva a circuitului defect. Protectia diferentiala transversala directionata, numita si Protectia in octava.

a.2 - Zona de actionare - la defecte, scurtcircuite polifazate cu/fara pamant, scurtcircuite monofazate, pe una din cele doua linii, intreruperea unei faze pe un circuit (pe una din linii), incarcarea diferita a celor doua linii etc.

Folosirea in schema a doua relee directionale, defectul poate fi stabilit exact pe care linie se gaseste.

a.3 - Modul de aplicare - la liniile interconectate in dublu circuit (in special la retelele de 110 kV). Protectia poate fi realizata cu relee de curent si relee directionale.

a.4 - Modul de racordare - protectia este racordata la:

a - pentru masura - pentru realizarea protectiei diferentiale transversale directionale, trebuie indeplinite urmatoarele:

realizarea legaturilor in circuitele secundare ale reductoarelor de curent de pe cele doua linii sa rezulte diferenta curentilor pe cele doua linii;

releul de curent si bobina de curent a releului directional sunt parcurse de diferenta curentilor de pe cele doua linii. La aparitia unui defect pe una dintre linii, curentul mai mare fiind cel de pe linia avariata;

alimentarea bobinei de tensiune a releelor directionale este realizata din circuitele secundare a grupului de masura de pe bare, ori grupului de masura de pe linie.

b - pentru actionare

curentul continuu operativ 220 V, prin bloccontactele celor doua intrerupatoare in pozitia inchisa. in cazul cand unul din cele doua intrerupatoare nu este inchis, protectia ramane fara curent continuu operativ 220 V, astfel protectia este blocata;

circuitele de semnalizare;

circuitele de comanda.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza instantaneu la:

semnalizarea de avarie, telemecanica etc.

comanda declansarea intrerupatorului de pe linia defecta

comanda pornirea DRRI, RAR, daca e cazul

comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE PENTRU CARE ACTIONEAZA PROTECTIA

Protectia va actiona in urmatoarele conditii:

la defecte (scurtcircuite polifazate cu/fara pamant, scurtcircuit monofazat) pe una din cele doua linii;

intreruperea unei faze pe un circuit (pe una din cele doua linii);

sarcini diferite, aparute accidental pe una din cele doua linii.

Pentru actionarea protectiei este nevoie de: curentul de dezechilibru sa atinga curentul de pornire a protectiei.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

  1. Verifica starea de fapt a celulei liniei in cauza. Analizeaza regimul anormal de functionare in momentul cand a lucrat protectia, regim determinat de una din cele doua linii (tipul de defect aparut). Personalul operativ de exploatare trebuie sa cunoasca exact schema de functionare a celor doua linii si protectiile electrice aferente celulei, verifica starea de fapt a protectiilor.
  2. Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie, modul cum s-a desfasurat evenimentul, in timpul avariei, atat la celula cu linia defecta cat si la celula liniei a doua cu care functioneaza in paralel. Se vor verifica si nota toate releele componente releelor complexe, care au dispozitive proprii de semnalizare dupa care se vor anula semnalizarile.
  3. Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident, semnalizarile aparute, cat si rezultatul analizei la prima investigare.
  4. Actioneaza in continuare conform dispozitiilor DH.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate