Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA HOMOPOLARA DE CURENT LA TRANSFORMATOARE


PROTECTIA HOMOPOLARA DE CURENT LA TRANSFORMATOARE


PROTECTIA HOMOPOLARA DE CURENT LA TRANSFORMATOARE

Actionarea protectiei homopolare de curent (de secventa homopolara), va demara procesul automat de scoatere de sub tensiune a transformatorului (deconectarea intrerupatoarelor) si aparitia semnalizarilor aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventia a personaluluiA. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 - Rolul protectiei - Protejeaza transformatorul impotriva scurtcircuitelor monofazate si a curentilor de secventa homopolara. De aceea protectia homopolara de curent poate fi aplicata numai la transformatoarele si liniile electrice care au punctul neutru legat la pamant. Protectia poate fi realizata cu blocaj directional, avand astfel posibilitatea sa lucreze directional, dupa cum este ales regimul de lucru.

a.2 - Zona de actionare - La defecte in interiorul transformatorului si la defecte in exteriorul transformatorului, functie de stabilirea directionarii intr-un sens ori nedirectionate.

a.3 - Modul de aplicare - Protectia este aplicata la transformatoarele si liniile electrice care au punctul neutru legat la pamant. Protectia este realizata (cel mai simplu) dintr-un releu de curent legat la un filtru de curent de secventa homopolara, realizat cu reductoare de curent pe cele trei faze, pe partea stelei a transformatorului, legate in montaj holmgren. Folosirea releelor complexe homopolare de curent, care au introduse in interior aceste filtre de curent de secventa homopolara, sunt racordate la circuitele secundare de curent cu protectia maximala de curent, dar inseriata pe nulul acestor circuite. Protectia mai poate fi realizata cu un releu de curent racordat la circuitul secundar al reductorului de curent, reductor ce este montat la randu-i pe conductorul dintre punctul neutru al transformatorului si pamant.

a.4 - Modul de racordare

a - pentru masura - Protectia poate fi racordata :

pe circuitele secundare ale reductorilor de curent, care sunt legati in schema holmgren si montati pe cele trei faze de pe partea stelei la transformator, la fel este realizata si in cazul liniilor electrice aeriene cu nulul legat la pamant;

pe circuitele secundare al reductorilor de curent folositi pentru protectia maximala de curent, protectia homopolara de curent este inseriata pe nulul acestor circuite;

pe circuitul secundar al reductorului de curent montat pe conductorul dintre punctul neutru al transformatorului si pamant.

b - Pentru actionare - protectia este racordata la:

curentul continuu operativ 220 V;

circuitele de semnalizare preventiva si de avarie;

circuitele de comanda.

Protectia maximala de curent a transformatoarelor

Figura 14

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza instantaneu ori temporizat daca protectia este realizata cu o singura treapta de curent; actioneaza instantaneu si temporizat daca protectia este realizata cu doua sau trei trepte de curent, actioneaza la:

semnalizarea de avarie;

comanda declansarea intrerupatoarelor aferente transformatorului ori a ramurei infasurarii transformatorului pe care este realizata protectia, deasemeni poate transmite oprirea hidroagregatului, functie de schema primara realizata;

comanda pornirea (demararea) DRRI;

comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care actioneaza protectia

Protectia va lucra in urmatoarele conditii:

scurtcircuite monofazate;

scurtcircuite bifazate;

scurtcircuite trifazate cu punere la pamant;

sarcini asimetrice provocate de sistemul energetic;

inchiderea cailor de curent in faze incomplete la intrerupatoare;

intreruperea unei faze in retea la care este racordat transformatorul;

defecte de contact la comutatorul de ploturi.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

Verifica starea de fapt a transformatorului, bornele transformatorului etc. Analizeaza regimul anormal de functionare in momentul cand a lucrat protectia, regim determinat de retea, ori de hidrogenerator in cazul transformatoarelor TH din hidrocentrale. De asemenea personalul operativ de exploatare trebuie sa cunoasca concret schema in care functioneaza transformatorul cu toate infasurarile.

Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie, modul in care    s-au desfasurat evenimentele, chiar si alte semnalizari, daca este cazul de pe hidrogeneratori, liniile electrice etc.. De asemenea se vor nota semnalizarile interne releelor de protectii electrice complexe cum ar fi: - protectiile liniilor electrice - protectia de distanta, protectia homopolara etc. - protectiile hidrogeneratoarelor si altor transformatoare etc..

Anunta DH si conducerea SH cu privire la eveniment, semnalizarile aparute cat si rezultatul analizei la prima investigare.

Actioneaza pentru lichidarea avariei in functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea SH.

Se continua manevrele de retragere din exploatare a transformatorului,     aducandu-se in stare legat la pamant, pe toate infasurarile.

Daca nu este clarificata natura si locul defectului, transformatorul va ramane retras si supus investigatiilor de catre personalul specializat.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate