Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Goluri de tensiune


Goluri de tensiune


Goluri de tensiune

Un gol de tensiune se defineste ca fiind scaderea valorii efective a tensiunii in plaja 0,1-0,9 u.r. fata de valoarea nominala pentru o durata de la 0,5 perioade la 1 min.

In general, inginerii practicieni folosesc termenul de gol de tensiune de scurta durata. Cu toate ca termenul nu a fost, in mod formal definit exact, a fost acceptat ca atare atat de furnizorii de electricitate, de producatorii de echipamente si de utilizatori. In limba romana se foloseste termenul ca atare, gol de tensiune, in timp ce in limba engleza exista doua cuvinte: sag, folosit mai ales in SUA relativ la calitatea alimentarii ca energie iar definitia CEI foloseste cuvantul dip. Termenii pot fi considerati similari.Terminologia folosita pentru a descrie amplitudinea unui gol de tensiune este, adesea, confuza. Un gol de tensiune de 20%" poate fi interpretat ca avand drept rezultat o tensiune de 0,8 u.r. sau 0,2 u.r. in raport cu valoarea nominala. Corect si usor de interpretat ar fi referirea la "un gol de tensiune care provoaca scaderea tensiunii la 0,8 u.r." sau, ceea ce ar insemna acelasi lucru, "un gol de tensiune cu amplitudinea de 20 %".


Figura 1.4 Gol de tensiune provocat de o punere la pamant monofazata

In concluzie, daca nu se specifica astfel, un gol de tensiune de 20% va fi considerat acel gol care provoaca scaderea valorii efective a tensiunii cu 20%. Se va specifica, pentru unitatile relative, baza de raportare, tensiunea nominala sau tensiunea de baza.

Golurile de tensiune sunt, de regula, asociate cu defectele din retea dar se datoreaza si altor fenomene cum ar fi conectarea sarcinilor sau pornirii actionarii electrice, ambele de putere mare.

In fig. 1.4 se prezinta un gol tipic de tensiune provocat de un scurtcircuit monofazat aparut pe o plecare adiacenta din aceeasi statie. Golul de tensiune, aparut pe durata a circa trei perioade are o amplitudine de 80% pana in momentul in care intrerupatorul declanseaza. Durata obisnuita de deconectare este cuprinsa in plaja a 3 pana la 30 de perioade depinzand de marimea curentului de defect si de caracteristicile protectiei.

Durata unei perturbatii de tipul golului de tensiune, nu a fost clar definita decat relativ recent. Durata uzuala a unui gol de tensiune, definita in unele publicatii de specialitate este intre 2 milisecunde pana la cateva minute. Scaderile de tensiune care dureaza mai putin de o jumatate de perioada nu pot fi masurate prin valoarea efectiva a tensiunii de frecventa fundamentala. Ca urmare, acestea apartin categoriei fenomenelor tranzitorii. Scaderile tensiunii pe durate mai mari de 1 min. pot fi controlate de dispozitive de reglaj a tensiunii si pot fi asociate si altor cauze decat defectele din retea. Ca urmare, acestea apartin categoriei variatiilor de lunga durata.

Din punct de vedere al duratei, golurile de tensiune se clasifica in trei categorii: instantanee, momentane si temporare, categorii care coincid cu cele ale intrerupatoarelor si ale varfurilor de tensiune (supratensiunilor).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate