Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Elemente de Electronica Analogica


Elemente de Electronica Analogica
Elemente de     Electronica Analogica

Prefata
Circuitele electronice au rolul de a prelucra semnalele electrice, semnale ce contin informatia care trebuie procesata. Functie de natura semnalelor - analogice sau digitale – circuitele electronice se impart in doua mari categorii:

 • circuite analogice
 • circuitelor digitale

Literatura de specialitate introduce in gama circuitelor analogice urmatoarele circuite:

 • Amplificatoare electronice;
 • Surse de alimentare;
 • Oscilatoare electronice;
 • Mutiplicatoare analogice;
 • Filtre electronice;
 • Mutatoare electronice;
 • Circuite cu calare pe faza;
 • Mixere electronice;
 • Circuite de adaptare;
 • Amplificatoare operationale;
 • Comparatoare.

Intrucat prezenta lucrare se adreseaza studentilor de la alte specializari decat cea de electronica, ea nu va aborda intreaga gama prezentata mai sus. De altfel nici prezentarea nu va fi exhaustiva ci se va limita numai la anumite aspecte care au in vedere urmatoarele obiective:

dezvoltarea modelelor electronice (scheme echivalente) in general liniare, pentru diode, tranzistoare bipolare, tranzistoare cu efect de camp sau tiristoare, strict limitate la regimul cvasistatic;

prezentarea tehnicilor uzuale utilizate pentru analiza de curent continuu;

prezentarea tehnicilor uzuale utilizate pentru analiza de curent alternativ,

dezvoltarea tehnicilor de analiza pentru amplificatoarele cu reactie,dezvoltarea tehnicilor de analiza pentru circuitele ce contin amplificatoare operationale;

dezvoltarea teoriei liniare pentru analiza oscilatoarelor.

Pentru a raspunde acestor deziderate, din punct de vedere informal, lucrarea este structurata pe doua mari sectiuni. O prima sectiune este dedicata analizei dispozitivelor electronice uzuale, iar cea de a doua circuitelor ce utilizeaza aceste dispozitive. Din punct de vedere formal structura lucrarii este urmatoarea:

Capitolul unu este dedicat prezentarii unor notiuni generale legate de teoria circuitelor electrice. Pe baza lor este dezvoltat conceptul de model matematic si cel de model electronic atasat unui dispozitiv.

Capitolul doi trateaza dioda semiconductoare. Prezentarea este axata pe comportarea diodei in regim cvasistatic. In final sunt deduse modele atat pentru regimul de semnal mare cat si pentru cel de semnal mic.

Capitolul trei prezinta cele mai cunoscute circuite de redresare. Capitolul isi propune sa ilustreze unul dintre modurile de utilizare a diodelor in circuitistica actuala.

Capitolul patru este structurat asemanator capitolului doi, dar analizeaza tranzistorul bipolar. Prezentarea se limiteaza de asemenea la regimul cvasistatic

Capitolul cinci intitulat „Circuite fundamentale cu tranzistoare bipolare” prezinta etajele emitor comun, baza comuna precum si colector comun, Capitolul isi propune sa prezinte o analiza detaliata a acestor etaje.

Capitolul sase este rezervat tranzistorului cu efect de camp cu jonctiune, capitolul sapte tranzistorului cu efect de camp metal oxid semiconductor iar capitolul opt dispozitivelor multijoctiune. Obiectivele lor sunt comune si anume dezvoltarea de modele pentru regimul cvasistatic.

Capitolul noua abordeaza problemele specifice amplicatoarelor operationale. In prima parte sunt prezentate modeleler uzuale, iar in final sunt trecute in revista principalele aplicatii.

Capitolul zece analizeaza amplificatoarele electronice. Astfel dupa prezentarea problemelor generale ce apar in studiul amplificatoarelor, analiza se opreste asupra unor etaje mai cunoscute atat pentru regimul cvasistatic de semnal mare cat si pentru regimul cvasistatic de semnal mic. In final este prezentat efectul utilizarii reactiei negative in amplificatoare.

Capitolul unsprezece este dedicat surselor de tensiune. Sunt prezentate numai stabilizatoarele parametrice precum si cele cu reactie.

Capitolul doisprezece se ocupa de studiul oscilatoarelor electronice. Astfel sunt prezentate oscilatoare , dar si cele cu cuart.

Dupa cum se poate observa din prezentarea anterioara, prezenta lucrare se doreste in fapt a fi o introducere in problematica vasta a electronicii analogice
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate