Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire stea-triunghi


Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire stea-triunghi


Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire stea-triunghi

Majoritatea motoarelor nu permit pornirea prin conectare directa la retea si necesita metode speciale de pornire care urmaresc reducerea socului de curent con­comitent cu obtinerea unor parametrii energetici cat mai buni.

Una din metodele cele mai folosite de pornire a motoarelor asincrone cu ro­tor in scurt circuit este pornirea stea-triunghi a carei schema electrica desfasurata este prezentata in figura 5.4.

Conform diagramei prezentate in figura 1.27 la pronirea stea-triunghi dato­ri­ta alimentarii initial a motorului cu tensiunea de faza, curentul de pornire (dar si mo­mentul de pornire) sunt de trei ori mai mici decat in cazul conectarii directe la retea la tensiunea de linie. Rezulta ca aceasta metoda de pornire se poate aplica mo­toarelor cu porniri usoare (cu sarcina redusa sau cu cuplaje). Motarele asincrone cu rotor in scurtcircuit care folosesc pornirea stea-triunghi trebuie sa aiba tensi­u­nea nominala egala cu tensiunea de linie a retelei si sa aiba acces la ambele capete ale bobinelor statorice (sase borne statorice pe cutia de borne).Pentru ponire se actionaza butonul S2 care alimenteaza bobina contactorului K2 daca contactl normal inchis de interblocare K3 (3-5) nu este deschis. Deci daca conectiunea triunghi nu este realizata K2 prin contactele sale principale realizeaza conexiunea stea si apoi prin K2 (14-16) alimenteaza bobina contactorului principa­le K1 (0-1) care se automentine prin K1 (14-16). O data cu alimentarea lui K2 este alimentata si bobina releului de timp K4T (0-1) care isi incepe temporizarea. Dupa trecerea timpului prestabilit contactorul K4T isi deschide contactul normal inchis cu temporizare la actionare K4T (3-5) deconectand contactorul K2 si readucand in pozitia inchisa contactul K2 (3-5). In acest moemnt se realizeaza conexiunea tri­unghi prin contactele principale ale contactului K3. Motorul ramane alimentat in regim de durata in conexiune triunghi.

Figura 5.5. Schema electrica de comanda cu contactoare de c.a., protectie si pornire Y-D a unui motor asincron cu rotorul in scurtcircuit

F1, F2, F3, F5 - sigurante fuzibile, F4 - releu termobimatalic, K1, K2, K3 - con­tac­toa­re electromagnetice, K4T - releu de timp cu temporizare la actionare, S­1, S2 - bu­toa­ne de actionare, M - motor asincron cu rotorul in scurtcircuit.

Pentru oprire se actioneaza butonul S1 care intrerupe alimentarea schemei de comanda si aduce la starea initiala instalatia.

O schema similara celei din figura 5.5 dar realizata cu contactoare de curent continuu este prezentata in figura 5.6.

Schema contine transformatorul de separare T1 cu rolul de a separa galvanic instalatia de comanda de cea de forta. Puntea re­dre­soare V alimenteaza schema de comanda cu tensiunea continua necesara. Si­gu­ran­tele F1 F9 asigura protectii la scurt circuit a instalatiei de forta si de comanda. Rezistentele R1, R2, R3 sunt rezistente economizatoare cu rolul de a limita curentul prin bobinele de c.c. ale contactoarelor si de a limita in acest mod solicitarea lor ter­mica.Figura 5.6. Schema electrica desfasurata de comanda cu contactoare de c.c.,

protectie si pornire Y-D a unui motor asincron cu rotorul in scurtcircuit

F1, F2, F3, F, F, F, F, F, - sigurante fuzibile, F4 - releu termobimatalic, K1, K2, K3 - contactoare electromagnetice, K4T - releu de timp cu temporizare la actionare S­1, S2 - butoane de actionare, M - motor asincron cu rotorul in scurtcircuit, H1, H, H3, H4-lampi de semnalizare, T-transformator de separare, V-punte redresoare, R1, R2, R3-rezistente economizatoare, C-condensator dee filtraj.

Lampile de semnalizare H1 H4 semnalizeaza: H1 - prezenta tensiunii in reteaua de alimentare, H2 - prezenta tensiunii de comanda, H3 - functionarea in conexiune stea a motorului, H4 - functionarea in conexiune triunghi a motorului.

Caracteristica temporala de protectie a motorului este cea prezentata in figura 5.3.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate