Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire cu reostate statorice


Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire cu reostate statorice


Comanda si protectia unui motor asincron cu pornire cu reostate statorice

O alta metoda de pornire a motoarelor asincrone cu rotor in scurtcircuit cons­ta in pornirea cu reostate statorice, a carei schema electrica desfasurata de comanda si protectie este prezentata in figura 5.7.

Metoda de pornire cu reostate statorice a motoarelor asincrone este o metoda de pornire cu tensiune redusa (si deci cu moment de pornire redus) care limiteaza va­loarea curentului de pornire. Ciruitul de forta contine contactoarele K1 si K2 care alimenteaza succesiv motorul M.

Figura 5.7. Schema electrica desfasurata de comanda, protectie

si pornire cu rezistente statorice a unui motor asincron

F1, F2, F3, F5 - sigurante fuzibile, F4 - releu termobimatalic, K1, K2 - contactoare electromagnetice, K3T - releu de timp cu temporizare la actionare, S­1, S2 - butoane de actionare, M - motor asincron cu rotorul in scurtcircuit, R - reostate de pornire.Prin actionarea butonului de pornire S2 este ali­men­tata bobina contactorului K2 daca contactul de interblocare K1 (3-5) este inchis anume K1 nu este actionat. Contactorul K2 se automentine prin K2 (14-16) si con­co­mitent cu el este alimentat releul de timp K3T. Dupa trecerea timpului pre­sta­bilit contactul normal deschis cu temporizare la actionare K3T (2-4) se inchide ali­men­tand bobina contactorului K1 (0-1) care deschide contactul auxiliar K1 (3-5), in­chi­de contactele de forta si contactul de automentinere K1 (14-16). Astfel mo­to­rul ra­mane alimentat in regim de durata la tensiunea nominala a retelei.

Pentru oprire se actioneaza butonul S1 care intrerupe alimentarea circuitului de comanda readucand circuitul de forta la starea initiala. Protectia la scurtcircuit a motorului si a circuitului de comanda se realizeaza prin sigurante fuzibile, iar pro­tectia la suprasarcina a motorului este asigurata de blocul de relee termobimetalice F­4­.Caracteristica temporala de protectie a circuitului de forta este cea reprezentata in figura 5.3.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate