Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Comanda contactoarelor electromagnetice


Comanda contactoarelor electromagnetice


Comanda contactoarelor electromagnetice

Pentru comanda contactoarelor electromagnetice se foloseste de obicei un buton dublu de actionare, cu revenire (format din inserierea a doua contacte unul NI si unul ND). Alimentarea bobinei contactorului se face de la o sursa de cu­rent alternativ, de la o sursa de curent continuu sau de la un redresor.

Daca butonul de comanda este cu revenire trebuie sa se foloseasca un con­tact auxiliar ND a contactorului pentru memorarea comenzii (contact de auto­men­tinere). Acest contact este in paralel cu contactul ND al butonului de por­ni­re.Rezulta ca pentru comanda cu butoane cu revenire a contactoarelor elec­tro­magnetice,

Acestea vor fi prevazute cu cel putin un contact auxiliar (ND).

Reprezentarea grafica a schemelor electrice se poate face conform stan­dar­delor nationale prin:

-scheme de lucru (completa), in care aparatele electrice si partile lor com­ponente sunt reprezentate asa cum sunt plasate in realitate (conform legaturilor lor fizice),

-scheme electrice desfasurate (functionale) in care elementele componente ale aparatelor sunt reprezentate in mod logic, separand circuitele de forta si cele de comanda si control. Deoarece sunt mai sugestive si mai usor de utilizat se re­comanda utilizarea in documentatiile tehnice a schemelor elctrice desfasurate.

In figura 2.11. este prezentata schema de comanda a unui contactor tri­fa­zat actionat de un electromagnet de c.a..

Figura 2.11. Schema de lucru (completa) de alimentare si comanda u unui contactor trifazat cu electromagnet de c.a.

Comanda contactorului se face printr-un buton dublu sau prin doua butoa­ne simple (S1, S2). Prin apasarea butonuluji de pornire S2 se alimenteaza bobina contactorului K (0-1) de la faza R si nulul retelei O, ceea ce duce la inchiderea contactelor principale K (2-4, 6-8, 10-12), ceea ce duce la alimentarea consu­ma­torului conectat la bornele A, B, C, cu tensiunile fazeloe R, S, T. Concomitent se inchide contactul auxiliar K (14-16), de automentinere care asigura mentinerea sub tensiune a bobinei contactorului dupa ce butonul de comanda (cu revenire) revine la starea initiala. Intreruperea alimentarii consumatorului se face de la bu­tonul de oprire S1, care intrerupe alimentarea bobinei contactorului ceea ce con­duce la deschiderea contactelor principale.

Aceeasi schema de comanda a contactorului este reprezentata sub forma unei scheme electrice desfasurate (functionala) in figura 2.12. Din aceasta repre­zen­tare a schemei electrice, mai clara si mai simpla reiese justetea afirma­tiei ca reprezentarea desfasurata a schemelor electrice este recomandabila.

Pentru cazul contactoarelor de c.c. actionate de electromagneti de c.c., ali­mentarea se face de la o sursa de c.c.. In figura 2.13. este prezentata atat sche­ma electrica desfasurata cat si cea de lucru pentru alimentarea si comanda unui con­tactor de c.c..

Functionarea schemei este similara celei precedente. La actionarea buto­nului S2 este alimentata bobina contactorului K (0-1) si se inchid contactele prin­cipaleFigura 2.12. Schema electrica desfasurata de alimentare si comanda a unui contactor trifazat cu electromagnet de c.a.

K (2-4, 6-8) alimentandu-se cu de la sursa de tensiune cuntinua consu­ma­torul racordat la bornele A, B. Comanda de pornire este memorata de contactul de automentinere K (10-12). Oprirea se face de la butonul S1 care intrerupe ali­men­tarea bobinei contactorului. La electromagneti de actionare de c.c. se poate dimensiona economic bobina electromagnetului deoarece in pozitia inchis a con­tactorului forta dezvoltata de electromagnet este maxima si mult superioara celei necesare asigurarii presiunii pe contacte. Se poate deci folosi o rezistenta economizatoare R, inseriata cu bobina contactorului si scurtcircuitata de contactul auxiliar NI al acestuia K (3-5). La actionarea butonului de pornire S2 bobina va fi parcursa de un curent mare, limitat doar de rezistenta bobinei iar dupa actionarea contac­toru­lui contactul K (3-5) deschizandu-se rezistenta R este inseriata cu bobina contac­torului reducand mult valoarea curentului ce parcurge bobina. Scade astfel soli­ci­tarea termica a bobinei si consumul.

Pentru contactoare de c.a. care alimenteaza consumatori cu socuri mari de curent in momentul anclansarii nu se pot face conectari la frecvente mari si de aceea se recomanda actionarea cu electromagneti de c.c. alimentati prin punti re­dresoare. In figura 2.14. este prezentata schema de lucru si schema electrica des­fasurata pentru alimentarea si comanda unui contactor trifazat actionat de un elec­tromagnet de c.c..

Functionarea schemei este similara schemei precedente doar ca alimen­ta­rea bobinei de c.c. a electromagnetului de actionare se face prin puntea redre­soa­re V de la tensiunea de faza a retelei trifazate. Rolul rezistentei economizatoare R este acelasi ca la schema precedenta.

Toate schemele prezentate pot fi completate cu circuite de semnalizare for­mate din becuri inseriate cu contacte auxiliare NI sau ND ale contactorului si care semnalizeaza pozitia actionat sau neactionat a contactorului.

Figura 2.13. Schema completa (de lucru) si Schema electrica desfasurata (functionala) pentru alimentarea si comanda unui contactor bipolar de c.c. actionat de un electromagnet de c.c.

Figura 2.14. Schema completa si Schema electrica desfasurata pentru alimentarea si comanda unui contactor trifazat actionat de un electromagnet de c.c.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate