Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Studiul pietei serviciilor de telefonie mobila din Romania


Studiul pietei serviciilor de telefonie mobila din Romania


Studiul pietei serviciilor de telefonie mobila din Romania

Scurt istoric al telefoniei mobile.   

In anul 1946, in orasul St. Louis compania SouthWestern Bell introducea in premiera retelele radio clasice (2 way). In timp, serviciile oferite de acestea au aratat mai multe dezavantaje, pricipalul fiind spatiul mare dintre canale, necesar pentru a elimina interferentele. In 1947, Laboratoarele Bell au inceput explorarea conceptului potrivit caruia celule mobile de putere mica si administrate prin calculator permit folosirea frecventelor de catre un numar mai mare de abonati, marindu-se simultan si gradul de mobilitate al acestora (tehnologia informatica care sa poata sustine acest nou tip de comunicatii a fost lansata de abia la mijlocul anului 1960 o data cu descoperirea circuitelor electronice comutate). In ciuda faptului ca acest concept al telefoniei celulare a fost descoperit in USA, nu America a fost cea care a implementat prima retea celulara pentru servicii comerciale. Aceasta intarziere nu s-a datorat doar perioadei mari scurse intre descoperirea conceptului si posibilitatea aplicarii lui din punct de vedere tehnic, ci mai ales datorita procesului indelungat de realizare a cadrului legislativ de functionare a acestuia in USA (AT&T a realizat un studiu din care rezulta ca America a pierdut 86 de miliarde de dolari in aceasta perioada).Primul sistem celular comercial a aparut in Japonia in 1979, urmat in 1980 si 1981 de realizari in tarile scandinave. In anii '80 telefonia celulara analogica a inregistrat cresteri rapide in Europa, in special in Anglia, Scandinavia, Franta si Germania, fiecare tara dezvoltand alt sistem, ceea ce a condus la incompatibilitati privind echipamentele terminale folosite si modul de operare.

Principalii operatori pe piata serviciilor de telefonie mobila din Romania sunt:

Ø          MobiFon - Connex

Ø          MobilRom - Orange

Ø          Telemobil - Zapp

Ø          Cosmorom

CONNEX

Connex este liderul pietei de telecomunicatii din Romania si una dintre cele mai puternice si apreciate companii din Romania. La data de 15 aprilie 2002, Connex a aniversat cinci ani de la lansare.

Connex este marca inregistrata a MobiFon S.A., compania care a lansat prima retea GSM din Romania. Toti clientii Connex sunt beneficiari directi ai misiunii pe care si-au asumat-o cei 1.600 de angajati, de a ajuta oamenii din Romania sa comunice mai usor si sa fie in legatura permanenta cu lumea. Actionarii principali ai Connex sunt doi lideri mondiali ai pietei serviciilor de comunicatii mobile: Telesystem International Wireless (TIW) si Vodafone.

Telesystem International Wireless Inc. este un operator de comunicatii mobile globale, parte a grupului de companii Telesystem. TIW este o companie publica din Canada, care detine si opereaza retele de telecomunicatii fara fir in Asia, Europa Centrala si de Est.

Vodafone este cea mai mare companie de retele de telecomunicatii mobile din lume, operand in 28 de tari din 5 continente. La sfarsitul lunii martie, 2004, grupul Vodafone avea peste 107 milioane de clienti in intreaga lume.

Connex este controlata de ClearWave N.V., o filiala a companiei canadiene Telesystem International Wireless Inc. (TIW).

ORANGE

Orange S.A. este una din principalele companii de comunicatii mobile din lume. Compania ofera o gama larga de servicii de comunicatii, incluzand servicii GSM si alte servicii de telefonie celulara digitala.

Orange are valori proprii solide. Ele se traduc in modul de abordare a relatiilor de afaceri, in solutiile pe care le ofera si in modul de a se adresa clientilor. Orange inseamna onestitate, incredere si o viziune limpede asupra relatiilor cu clientii, pe care le considera adevarate parteneriate de afaceri.

Povestea Orange a inceput in anul 1994, in Marea Britanie. Scopul companiei Orange nu era acela de a vinde cat mai multe dispozitive de comunicatie mobile, ci acela de a oferi solutii de comunicare simple si oneste.

Prezenta lor pe plan international a crescut semnificativ in luna mai a anului 2000, cand compania Orange a fost achizitionata de catre France Telecom. Rand pe rand, activitatile de comunicatii mobile ale France Telecom au fost asociate cu cele ale companiei Orange.

ZAPP

La inceputul lui decembrie 2001, serviciul Zapp a fost lansat pe piata romaneasca de catre compania Telemobil care a operat, anterior, serviciul Sun Tel. Zapp este o reflectare in practica a inovatiei tehnologice ce sta la baza sistemului si care permite oferirea unor servicii de o calitate exceptionala consumatorilor din Romania, chiar inaintea multor tari dezvoltate din Europa. Zapp este o marca cu personalitate care va oferi beneficii reale consumatorilor sai.

COSMOROM

Este primul operator al retelei GSM 1800 din Romania este membru al GSM Association din anul 1999. Data lansarii GSM COSMOROM in Romania este 11 aprilie 2000. COSMOROM a fost primul serviciu din Romania care a permis taxarea la secunda a convorbirilor.

Serviciile de telefonie mobila sunt solicitate si comercializate pe intreg teritoriul Romaniei. Orange ofera cea mai larga arie de acoperire din Romania: 96% din populatie si 76% din teritoriul Romaniei. Reteaua Connex acopera 95% din populatia Romaniei si ofera servicii de roaming prin 222 de operatori din 95 de tari. Din decembrie 2001, serviciul Zapp Mobile acoperea peste 30 de orase mari si mici din Romania pe langa un numar mare de comune si sate si drumuri nationale ale tarii. Dezvoltarea retelei va continua intr-un ritm rapid pentru a ajunge in primul trimestru al anului 2003 la o acoperire de 95% a populatiei. In 2001, reteaua COSMOROM acoperea 75% din suprafata Romaniei, estimandu-se ca pana la sfarsitul anului 2004 acoperirea sa se extinda la nivel national.

Serviciile furnizate de operatorii de telefonie mobila din Romania aveau, la sfarsitul lunii iunie 2002, 4,497 milioane de clienti, comparativ cu 3,875 milioane de clienti la sfarsitul anului 2001, depasind numarul abonatilor RomTelecom, care este de 4,086 milioane de utilizatori. Numarul de abonati ai operatorilor de servicii de telefonie mobila se ridica la un numar de 3,745 milioane - MobiFon 1,9 milioane abonati, Mobil Rom 1,63 milioane, Cosmorom 0,2 milioane, Zapp 0,015 milioane abonati. Cea mai mare crestere a inregistrat-o compania Mobifon, cu 333.400 noi clienti, urmata de Orange - 204.000 clienti, Cosmorom - 72.500 clienti si Telemobil - 11.800 clienti.

Ca urmare a razboiului preturilor dintre operatorii de telefonie mobila, tarifele vor putea scadea mai mult, ceea ce va face ca in anul 2004 ponderea detinuta de telefonia mobila sa o depaseasca pe cea a telefoniei fixe care, in iunie 2002 reprezenta 57% din piata. La sfarsitul anului 2004, telefonia mobila ar putea ajunge la o densitate de 21%. Cu alte cuvinte, din cei 22,4 mil. locuitori ai Romaniei, 5 milioane vor avea telefoane mobile, fata de 3,6 milioane utilizatori in anul 2001.

Cea mai mare cota de piata o detine Connex (52%), urmat de Orange (44%), Cosmorom 2% si Zapp 2%.

Tariful mediu aplicat apelurilor nationale variaza in functie de felul abonamentului intre 0,10 - 0,20 USD in interiorul retelei, ajungand pana la 0,30 USD in exteriorul retelei, in functie de ora la care se efectueaza apelul. Tarifele internationale practicate sunt de la 0,45 USD pentru zona 0 ajungand pana la 6,1 USD pentru zona 6.

Tendinta de evolutie a pietei serviciilor de telefonie mobila din Romania este de crestere, dat fiind faptul ca are loc liberalizarea telefoniei fixe, concurenta va fi mai mare pe acelasi segment de consumatori, lucru ce va conduce la scaderea tarifelor, astfel incat o pondere tot mai mare din populatia Romaniei va avea acces la serviciile de telefonie mobila.

(a) Aria pietei

Determinarea teritoriului geografic in interiorul caruia sunt solicitate si comercializate serviciile de telefonie mobila in Romania serviciile de telefonie mobila sunt solicitate si comercializate pe intreg teritoriul Romaniei.

Aria de acoperire a retelei Orange Romania reprezinta zonele in care poti primi si efectua apeluri folosind un telefon mobil conectat la reteaua Orange. In momentul actual, Orange ofera cea mai larga arie de acoperire din Romania: 96% din populatie si 76% din teritoriul Romaniei. Aria de acoperire a serviciului Orange Romania se dezvolta continuu. In prezent, pe plan international, Orange UK ofera servicii de roaming in 273 de retele din 123 de tari. Cu alte cuvinte, Orange acopera o populatie de 500 de milioane de oameni de pe patru continente.

Reteaua Connex acopera 95% din populatia Romaniei si ofera servicii de roaming prin 222 de operatori din 95 de tari .

In prima faza a lansarii (decembrie 2001), serviciul Zapp Mobile acoperea peste 30 de orase mari si mici din Romania pe langa un numar mare de comune si sate si drumuri nationale ale tarii. Dezvoltarea retelei va continua intr-un ritm rapid pentru a ajunge in primul trimestru al anului 2004 la o acoperire de 95% a populatiei.

In 2001, reteaua COSMOROM acoperea 75% din suprafata Romaniei, estimandu-se ca pana la sfarsitul anului 2004 acoperirea sa se extinda la nivel national.

Structura vanzarilor serviciilor de telefonie mobila pe regiuni geografico-istorice si pe medii de resedinta

In urma cercetarilor realizate am constatat ca operatorii de servicii de telefonie mobila au reprezentante in toate orasele mari si medii ale tarii - deci mediul urban este cel care se bucura de o acoperire mai buna. Totusi serviciile de telefonie mobila sunt prezente si in mediul rural - dar intr-o masura mai mica. In ceea ce priveste provinciile istorice ale Romaniei, serviciile de telefonie mobila au o concentrare mai mare in zonele mai dezvoltate din punct de vedere economic.

(b) Structura pietei

Definirea principalelor segmente de piata carora li se adreseaza serviciile de telefonie mobila

Construirea "portretului-robot" al utilizatorului serviciilor de telefonie mobila :

pentru persoanele fizice care utilizeaza serviciile de telefonie mobila: cu preponderenta tinerii, elevi, studenti, dar sunt prezente si persoanele in varsta de pana la 50-55 ani, care sunt inca active; cu un nivel de instruire cel putin mediu; de ambele sexe in cazul tinerilor, iar in cazul adultilor predomina barbatii; sunt persoane care traiesc cu preponderenta in mediul urban ; au venituri cuprinse intre 3,5 - 5,5 mil. lei/gospodarie; tinerii folosesc mai ales cartele SIM, iar adultii abonamentele;

pentru persoane juridice care utilizeaza serviciile de telefonie mobila: sunt in general organizatii tinere; din majoritatea domeniilor de activitate - preponderente fiind domeniile care impun deplasarea angajatilor (vanzari, transport, curierat etc.); au cea mai mare frecventa de utilizare a acestui serviciu; folosesc cu preponderenta abonamentele (in proportie de 40-60%).

Gradul de penetrare a serviciilor de telefonie mobila

In 4 din 5 companii si institutii din Romania (83,5%) se folosesc servicii de telefonie mobila platite de catre

acestea. Cu cat companiile si institutiile cresc in dimensiune, cu atat gradul de penetrare in utilizarea telefoniei

mobile creste, ajungand la aproape 100% pentru cele care au peste 50 angajati sau pentru cele cu o cifra de

afaceri de peste 1 milion de EURO.

La o analiza pe regiuni de dezvoltare nu se poate spune ca exista variatii semnificative ale ratei de penetrare in

utilizare, totusi companiile si institutiile din Sud-Vest, Vest si Nord-Est par sa utilizeze intr-o usor mai mica masura

telefonul mobil ca instrument de comunicare.

Extrapoland acest rezultat la numarul total de companii si institutii din Romania, inseamna ca in aproximativ

329.475 de companii si institutii se folosesc servicii de telefonie mobila platite de catre acestea.

Servicii de telefonie mobila utilizate in companii si institutii

Aproape toate companiile si institutiile din Romania care folosesc servicii de telefonie mobila folosesc serviciile pe

baza de abonament (96%), 11% folosesc cartele preplatite, iar 1% abonamente in interfata de tip Premicell.

Evident, abonamentele in interfata de tip Premicell se folosesc intr-un procent semnificativ mai mare in

companiile cu peste 50 angajati, in timp ce in companiile mici, cu 1-2 angajati, se folosesc intr-un procent mai

ridicat cartelele preplatite.

Structura pietei telefoniei mobile este polarizata catre companiile care utilizeaza aceste servicii doar pe baza de

abonament (88%). 7% dintre companii si institutii folosesc atat abonament cat si cartele preplatite, iar 3,8% dintre

companii si institutii folosesc doar cartele preplatite.

Aproape un sfert dintre companiile si institutiile care folosesc servicii de telefonie mobila atat pe baza de

abonament cat si pe baza de cartela preplatita le folosesc din anul 2005, iar 10% le folosesc din anul 1997 sau

inainte de acest an

Cel mai bun exemplu este piata telefoniei mobile, unde gradul de penetrare a ajuns la 105,5%, nivel reflectat prin reducerea tarifelor si lansarea de produse noi, menite sa atraga clientii

Telefonul mobil, pe primul loc in media

5 Octombrie 2009

Extern, Prima pagina

Articole pe aceeasi tema

Se poate ghici varsta utilizatorului dupa felul in care isi foloseste telefonul mobil sau dupa cum trimite SMS-uri, a spus amuzat Tomy Ahonen, un guru al comunicatiilor mobile, la o conferinta organizata in Olanda asupra creativitatii si a noilor tehnologii, scrie cotidianul francez Le Monde. Cele 4 miliarde de viitori utilizatori pe care-i mentioneaza Ahonen in prezentarea sa vor fi abonati la telefonia mobila.

El a amintit ca telefonul mobil este primul printre mijloacele de comunicare in masa, in timp ce exista 480 de milioane de ziare vandute zilnic, 1,4 miliarde de utilizatori de Internet, 1,5 miliarde de televizoare, 2,1 miliarde de persoane cu cont bancar, 3,9 miliarde de persoane care detin un radio FM.

Numarul abonatilor la telefonia mobila a atins 4 miliarde.
Intr-una din cartile sale, Tomi Ahonen considera telefonul mobil al saptelea mijloc de comunicare in masa, dupa, cronologic, tiparnita, inregistrarea audio, cinema, radio, televiziune si Internet.

"Telefonul mobil este tot atat de diferit de Internet pe cat este radioul de televiziune", spune el. Continuturile de pe Internet si multe alte mijloace de comunicare se pot accesa de pe Internet, dar nu toate se pot adapta, ca dovada dificultatea de a vedea filme sau asculta continuturi radio pe mobil. Telefonul celular trebuie sa genereze forme mediatice adaptate ("Nu exista sonerii pe Internet sau la radio!").

Telefonul mobil nu este un calculator mai prost, ci un alt suport, prezent atunci cand se consuma alte forme mediatice. Mobilul propune si alte interfete, nu neaparat legate de marimea ecranului. Daca calculatorul nu are decat doua interfete - cele 101 taste ale claviaturii si mouse-ul -, smartfonul are mult mai multe: tastatura, ecran tactil, camera, receptoare de miscare.

Planeta numara 6,7 miliarde de locuitori. Cum s-ar putea ajunge atunci la 8 miliarde de utilizatori? Mai ales pe pietele emergente, penetrarea telefoniei mobile depasese adesea 100% si ea continua sa creasca, explica Tomi Ahonen. El considera ca acest nivel va depasi chiar 120%, ceea ce inseamna ca vom avea mai multe telefoane: "doua maini, doua retele, doua utilizari."

Aceasta intrare masiva are impact direct asupra structurii pietei si a utilizarilor. In timp ce ciclul de viata al unui calculator este de 3,5 ani, cel al unui telefon mobil se limiteaza la 18 luni. Noile generatii de telefoane mobile (cum ar fi iPhone sau Android) urmeaza sa transforme profund piata.

Cele 4 miliarde de viitori utilizatori nu se vor conecta la Internet, nu vor avea calculatoare personale. Dar nu vor avea acces nici la telefoanele de noua generatie. Ei vor utiliza telefoanele care se folosesc astazi, crescand numarul SMS-urilor, cum arata explozia mondiala a pietei: 130 de miliarde de dolari in 2008, traficul crescand cu 50% , veniturile, cu 25% si numarul utilizatorilor, cu 20%.

In prezent, Finlanda renunta la cabinele telefonice, 60% din familii au renuntat la telefonia cu fir. In Kenya, 46% din conturile bancare sunt conturi mobile. In Estonia se poate vota cu telefonul mobil. Numai 14% dintre englezi pun mobilul pe vibratii cand se culca! Mobilul este cea mai mare oportunitate din media.

"Aplicatia decisiva" a telefoniei mobile poate fi o veche inventie, succesoarea SMS-ului: MMS-ul (Multimedia Messaging Service, adica versiunea multimedia a Short Message Service). Pentru ca propunerea starneste zambete si pentru ca MMS anuntat de multa vreme se impune cu greu, Tomi Ahonen da un exemplu ca sa stearga indoiala: BMW a utilizat recent MMS-ul pentru o campanie publicitara de vanzare a cauciucurilor de zapada, destinatarii fiind cumparatorii de modele recente, trimitand fiecaruia o imagine personalizata a masinii sale, cu noile pneuri.

Rezultatul, in termeni de marketing, a fost foarte bun, spune Ahonen, adaugand ca rata de conversie a fost exceptionala: 30%. La 10 mesaje publicitare trimise, 3 persoane au comandat pneuri de zapada. BMW ar fi castigat 45 de milioane de dolari, in timp ce campania nu a costat compania decat 60 000 de euro, se incheie articolul din cotidianul Le Monde.

(c) Capacitatea pietei

Determinarea numarului utilizatorilor efectivi ai serviciilor de telefonie mobila

Serviciile furnizate de operatorii de telefonie mobila din Romania aveau, la sfarsitul lunii iunie 2003, 4,497 milioane de clienti, comparativ cu 3,875 milioane de clienti la sfarsitul anului 2001, depasind numarul abonatilor RomTelecom, care este de 4,086 milioane de utilizatori. Cea mai mare crestere a inregistrat-o compania Mobifon, cu 333.400 noi clienti, urmata de Orange - 204.000 clienti, Cosmorom - 72.500 si Telemobil - 11.800.

Daca la abonatii Romtelecom se adauga si cei din telefonia mobila, rata de penetrare a telefoniei in Romania raportata la numarul de gospodarii depaseste 100%. Potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor, RomTelecom avea, la sfarsitul lunii iunie, 3,885 milioane de abonati in mediul urban si 1,049 milioane de abonati in mediul rural.

Determinarea numarului utilizatorilor potentiali de servicii de telefonie mobila

Ca urmare a razboiului preturilor dintre operatorii de telefonie mobila, tarifele vor putea scadea mai mult, ceea ce va face ca in anul 2003 ponderea detinuta de telefonia mobila sa o depaseasca pe cea a telefoniei fixe care, in iunie 2002 reprezenta 57% din piata. La sfarsitul anului 2004, telefonia mobila ar putea ajunge la o densitate de 21%. Cu alte cuvinte, din cei 22,4 mil. locuitori ai Romaniei, 5 milioane vor avea telefoane mobile, fata de 3,6 milioane utilizatori in anul 2001.

Determinarea volumului tranzactiilor pe piata serviciilor de telefonie mobila in ultima perioada de timp

Piata telefoniei mobile in ultima perioada de timp

Cost marginal (USD/linie)

Tarif

0,10 USD/minut

Venituri USD/linie/anul 2000)

Venituri anuale (usd/linie - pentru fiecare 100 de dolari investiti)

Valoare de piata (USD/abonat)

Crestere in 2002 (%)

Cifra de afaceri in 2002 (mld. USD)

Cifra de afaceri in 2003 (mld. USD)

Sursa: Studiu realizat de Nicolaie Oanca, Capital, 10 ianuarie 2002

Din tabelul de mai sus observam ca volumul tranzactiilor din anul 2003 a crescut fata de anul 2002, ceea ce inseamna ca numarul de abonamente si de servicii telefonice preplatite (cartele) a fost mai mare.

(d) Dinamica pietei

Tendinta de evolutie a pietei serviciilor de telefonie mobila din Romania este de crestere, dat fiind faptul ca are loc liberalizarea telefoniei mobile, concurenta va fi mai mare pe acelasi segment de consumatori, lucru ce va conduce la scaderea tarifelor astfel incat o pondere tot mai mare din populatia Romaniei va avea acces la serviciile de telefonie mobila.

Intai ianuarie 2003 - ultima frontiera in liberalizarea completa a serviciilor de telecomunicatii din Romania. Consecintele nu sunt insa atat de spectaculoase pe cat par, totusi acest eveniment ar putea influienta piata telefoniei mobile. Presedintele companiei, Cuneyt Turktan declara revistei Biz: 'Vom incheia anul cu 70.000 de abonati, iar pentru 2003 ne propunem adaugarea a inca 100.000 de utilizatori in retea. Principala noastra preocupare o reprezinta serviciile de date, care reprezinta 20% din traficul pe reteaua Zapp, in timp ce pe GSM aceste servicii totalizeaza doar 3-4%',

Determinarea variatiei vanzarilor pe piata serviciilor de telefonie mobila;

Voi calcula ritmul mediu de variatie al vanzarilor serviciulor de telefonie mobila in perioada 2003 - 2002 cu ajutorul urmatoarei formule:

, in care:

Yn - cifra de afaceri (2,1 mld. in anul 2003

Y1 - cifra de afaceri (1.8 mld.$) in anul 2002

n - numarul de ani inclusi in perioada analizata

=40,82%

Observam ca vanzarile au crescut, in medie, cu 40,82% pe piata serviciilor de telefonie mobila in anul 2003 fata de anul 2002.

(e Conjunctura pietei

Stabilirea factorilor care influenteaza conjunctura pietei serviciilor de telefonie mobila

Pentru a atinge obiectivul propus vor fi avuti in vedere urmatorii indicatori macroeconomici de referinta:

o         dinamica produsului intern brut (in 2003 fata de 2002),

o         dinamica prestarilor de servicii (in 2003 fata de 2002),

o         rata inflatiei (in 2003),

o         rata somajului (in 2003),

Indicatori economici anuali (2003)

 

Grafic: PIB

Produsul intern brut

Produsul intern brut estimat pentru anul 2003 a crescut, in termeni reali, cu 5,3% fata de anul 2002.

2003 fata de 2002

(favorabil)

 

Grafic: Servicii

Servicii de piata prestate populatiei

In 2003 volumul cifrei de afaceri a scazut cu 13,8% fata de 2002.

2003 fata de 2002

(foarte nefavorabil)

Grafic: IPC

Indicele pretului de consum

Rata medie lunara a inflatiei in anul 2003 a fost de 2,2% fata de 2,9% in 2002.

2003 fata de 2002

(favorabil)

Grafic: Castiguri

Castiguri salariale

Castigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost in anul 2003 de 4282622 lei, iar cel net de 3053598 lei.

Net

2003 fata de 2002

(foarte favorabil)

Grafic: Somaj

Rata somajului a inregistrata in decembrie 2003 a fost de 8,6% in raport cu populatia activa civila totala.

Decembrie 2003

(favorabil)

Sursa: Institutul National de Statistica, www.insse.ro,

Din tabelul de mai sus obsevam ca PIB a crescut in anul 2003 fata de anul 2002, ceea ce denota faptul ca economia tarii tinde sa intre pe un fagas mai bun. In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, in 2003 volumul cifrei de afaceri a scazut cu 13,8% fata de 2002 - acest lucru deriva din faptul ca nivelul de trai este scazut si populatia isi poate permite sa plateasca doar serviciile de intretinere, transport, telefon (uneori fiind nevoiti sa renunte si la acestea). Rata medie lunara a inflatiei a scazut de la 2,9% la 2,2% in anul 2003 fata de anul 2002, iar rata somajului a scazut de la 10,5% in anul 2002 la 8,6% in anul 2003 - de aici putem trage concluzia ca situatia mediului economic din Romania tinde sa se imbunatateasca.

(f)Cercetarea cererii si a ofertei

Determinarea volumului cererii pentru serviciile de telefonie mobila (numarul consumatorilor potentiali, intensitatea consumului)

Numarul de abonati ai operatorilor de servicii de telefonie mobila se ridica la un numar de 3,745 milioane - MobiFon 1,9 milioane abonati, Mobil Rom 1,63 milioane, Cosmorom 0,2 milioane, Zapp 0,015 milioane abonati .

Analistii spun ca batalia din telefonia mobila se poarta in jurul a 15.000 de clienti, in marea lor majoritate persoane juridice.

Numarul clientilor potentiali este estimat la 5 milioane pentru anul 2004, iar intensitatea consumului depinde foarte mult de tarifele serviciilor de telefonie mobila. Pare mult, dar inca mai este loc de crescut, daca ne uitam la statele din regiune, unde penetrarea este peste 35%. Veniturile anuale medii per utilizator s-au redus, de la 298 de euro, in 2002, la 239 de euro in 2003.

Operatorul preferat al utilizatorilor este Connex, atat pentru telefonul mobil personal cat si pentru telefonul mobil primit de la serviciu, dupa cum reiese din studiul realizat de IMR&C Group.

Operatorii de telefonie preferati de utilizatori

Operator telefonie mobila

Telefon mobil personal (%)

Telefon mobil primit de la serviciu

Connex

Orange

Cosmorom

Zapp

Sursa: IMR&C Group

Utilizatorii serviciilor de telefonie mobila prefera abonamentele in proportie de 61% iar cartelele in proportie de 39% . In ceea ce priveste proprietatea pe care o detine populatia Romaniei asupra telefoanelor mobile situatia este urmatoarea: 67,2% proprietate personala, 22,4% nu au telefon, 3,3% au unul proprietate personala si unul de la serviciu, 7,1% au primit de la serviciu. Observam ca cea mai mare pondere o are categoria de persoane care detin telefoane proprietate personala.

Determinarea volumului ofertei pe piata serviciilor de telefonie mobila

Connex

Connex a schimbat viata oamenilor din Romania prin profesionalism, respect pentru clienti, calitatea serviciilor si curajul de a inova. Connex si-a extins permanent gama de servicii, incluzand transmisii de date si fax si devenind furnizor de servicii Internet (ISP), prin Xnet. Deasemeni, Connex ofera solutii complete de comunicare, de la servicii de voce si date la Internet mobil, prin myX, primul portal mobil din Romania.

Connex este liderul pietei de telecomunicatii din Romania, cu 2.500.000 de clienti GSM, inregistrati in luna noiembrie 2003, continuand sa fie cel mai important furnizor de servicii de Internet din Romania, cu peste 200.000 de utilizatori Xnet. Toti clientii Connex sunt beneficiari directi ai misiunii pe care si-au asumat-o cei 1.600 de angajati, de a ajuta oamenii din Romania sa comunice mai usor si sa fie in legatura permanenta cu lumea.

Connex este primul operator de telefonie mobila din lume care si-a lansat serviciile in doar 135 de zile de la aprobarea licentei (1997), pentru Romania este prima companie care a introdus Serviciul de Relatii cu Clientii (1997), este primul operator GSM care a lansat serviciul de mesaje scurte (SMS) (1998), primul operator GSM care a oferit servicii de date si fax (1998), este primul operator GSM care a oferit servicii complete de Internet, prin Xnet (1999), primul operator GSM care a introdus serviciul de CHAT (2000), primul operator GSM care a lansat tehnologia WAP (Wireless Application Protocol) (2000), primul operator GSM care a oferit posibilitatea setarii unui numar cu tarif preferential, pentru serviciul pre-platit (2000), primul operator care a extins tehnologia GPRS la serviciul pre-platit (2002), primul operator care a oferit incarcarea electronica ca o alternativa la reincarcarea cu cartele (2002).

Connex este una dintre cele mai apreciate companii din Romania tocmai datorita respectului fata de clienti si calitatii serviciilor. Aceasta atitudine care sta la baza succesului Connex se regaseste si in modul in care a fost creata si organizata reteaua proprie de Reprezentante de Vanzari, unde clientii poti gasi intreaga gama de servicii Connex (voce, date, SMS) si Internet dial-up prin Xnet. Magazinele Connex Expert Center constituie elita dealerilor Connex. Concepute pentru a reflecta cele mai bune practici de afaceri internationale in domeniu, aceste magazine se remarca prin atmosfera deschisa si primitoare, deosebit de confortabila, in care clientul poate sa examineze produsele in detaliu sau sa primeasca sfatul expertilor.

Pentru a face cat mai usor accesul la serviciile sale, Connex a construit in toata tara o vasta retea de dealeari.

Alti distribuitori in afara de reteaua Reprezentantelor de Vanzari Connex, a magazinelor Connex Expert Center si a Distribuitorilor Connex, cartelele reincarcabile Connex Go!, Kamarad, precum si cartelele valorice de reincarcare pot fi achizitionate si din cele peste 2500 de locatii ale benzinariilor Shell, Agip, Mol, OMV, Lukoil, Petrom;din locatiile retelelor de magazine METRO, Billa, Carrefour, Selgros, Flanco; precum si prin intermediul: retelei de magazine Trodat (sub sigla COLOP STAMPILE EXPRESS), retelei de magazine RTC (sub sigla OFFICE NET si @LITERA), retelei Posta Romana, retelei Loteria Romana, centrelor foto Fuji (Balkan Foto), chioscurilor de distribuire a presei Polygon, Press Com, Europress, Viata Libera, NDC etc.

Abonamentele Connex sunt flexibile si tin cont de necesitatile de comunicare ale clientilor.Astfel, Connex a dezvoltat o gama diversificata de abonamente standard si cu minute incluse, care ofera clientilor sai posibilitatea sa aleaga ce li se potriveste cel mai bine.

Orange

Pentru ca Orange crede in viitor, pune la indemana tuturor clientilor sai - abonati si utilizatori PrePay - servicii simple si inovative, care le ofera libertate totala de exprimare, ii ajuta sa comunice si sa interactioneze mai bine.

Brand-ul este prezent in 20 tari din intreaga lume, compania controland, de asemenea, pachete importante de actiuni la operatori din mai multe tari, printre care se afla si Romania.

France Telecom a devenit 'parintele' Orange in august 2000, dupa ce a platit peste 25 miliarde de lire sterline companiei Vodafone (principalul sau concurent de astazi).

Procesul de re-branding a inceput in octombrie 2000, in Republica Dominicana, fiind continuat in Danemarca, in mai 2001, si in Franta, in iunie 2001.

In Romania, campania de anuntare a noului brand a inceput pe 15 martie 2002, spotul TV fiind deja prezent pe mai toate posturile autohtone. Conform unui sondaj realizat anul trecut de Interbrand, o firma de consultanta in branding, Orange a fost desemnat unul din primele zece brand-uri ale Europei, clasandu-se pe locul al saselea, cu 11% din voturi.

Orange activeaza acum in 21 de tari din intreaga lume si urmareste ca, pana in anul 2005, sa aiba o prezenta pe piata care sa acopere 1,5 miliarde de oameni. Astazi, Orange este prezent in Franta, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Danemarca, Romania, Slovacia, Olanda, Botswana, Egipt, Coasta de Fildes, Republica Dominicana, Camerun, Thailanda, Israel, Hong Kong, Australia. De asemenea, Grupul Orange detine actiuni si in companii de telefonie mobila din Italia, Austria, Portugalia si Madagascar, Mumbai (India). In plus, Orange detine licente UMTS in Marea Britanie, Olanda, Italia, Austria, Suedia, Elvetia, Portugalia, Belgia si Luxemburg.

Cifra de afaceri a companiei de telefonie mobil Orange Romania a crescut, in primele sase luni ale anului, pana la 190 milioane euro, comparativ cu 182 milioane euro la sfarsitul primului semestru din 2002

Zapp

Misiunea Zapp Mobile este sa ofere clientilor sai cele mai bune servicii integrate de comunicatii din Romania, bazate pe cea mai avansata tehnologie - CDMA. Interesul companiei se indreapta in primul rand spre consumatori, dorind sa depaseasca asteptarile clientilor sai. Introducerea CDMA va schimba pentru totdeauna lumea comunicatiilor mobile. Viitorul le apartine si asta ii face cei mai buni potentiali parteneri de afaceri.

Reteaua CDMA face posibila comunicarea oriunde si oricand, fie ca este vorba de un simplu apel telefonic, de un email sau de-o informatie ce poate fi gasita pe Internet. Pentru toate aceste nevoi si mai mult decat atat, Zapp ofera o gama diversa de pachete de voce si optiuni aditionale, fiecare dintre acestea adresandu-se persoanelor cu obiceiuri specifice de consum si bugete de comunicare diferite: Zapp 30, Zapp 60, Zapp 175, Zapp 350, Zapp 600, Zapp 500 Anytime, Zapp Share Free, Zapp 2 Zapp.

SERVICIILE OFERITE DE ZAPP SUNT:

tvSMS un serviciu prin care se poate programa o agenda care sa anunte cu 15 - 30 minute inainte de a incepe filmul - pentru toate filmele, serialele sau emisiunile din programele posturilor de televiziune publicate in portalul ZappMobile. Serviciul tvSMS se tarifeaza cu 3 centi pentru fiecare alerta SMS trimisa.

lotoSMS -transmiterea rezultatele extragerilor de la jocurile Loto 6/49, Super Loto 5/40, Joker (2002-12-16) si Noroc (2002-12-16). Serviciul lotoSMS se tarifeaza cu 3 centi pentru fiecare alerta.

sportSMS SportSMS - cuprinde informatii despre tot ceea ce se intampla in fotbalul "adevarat".

Serviciile Zapp sunt facilitati aditionale care vin sa aduca un plus de valoare pachetelor de voce si date. Acestea sunt:

Mesageria vocala - intotdeauna la dispozitia utilizatorilor, preluand toate apelurile la care nu pot sau nu doresc sa raspunda;

SMS - serviciul de mesaje scurte, este o modalitatea discreta de a comunica, el permitand primirea, si trimiterea de mesaje scrise de mica intindere;

Fax - da posibilitatea utilizatorilor de a primi, stoca, redirectiona si trimite mesaje fax;

Info Cost si Reportarea minutelor - sunt doua servicii care pot ajuta utilizatorul sa se incadreze in limitele acordate bugetului alocat.

REPREZENTANTE: Bucuresti (Shop Zapp Bucuresti Mall, Shop Zapp Dorobanti), Arad, Bacau, Baia Mare, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Timisoara etc.

Cosmorom

Primul operator al retelei GSM 1800 din Romania, Cosmorom nu a reusit pana in prezent sa ameninte pozitia MobiFon si Orange de pe piata de telefonie. Doar 200.000 de utilizatori au ales ofertele companiei la care RomTelecom este actionar majoritar.

Operatorul de telefonie mobila, Cosmorom ar avea nevoie de investitii intre 100 si 200 milioane dolari pentru a-si extinde reteaua si a deveni atractiv pe piata romaneasca a telefoniei mobile. Compania a pierdut in primele luni ale anului 2002 mai mult de jumatate din clienti. La inceputul lui noiembrie 2001, Cosmorom avea 200.000 de abonati, iar la sfarsitul lui iunie 2003 compania ramasese cu doar 91.000 de abonati. Cosmorom a avut anul trecut pierderi de 27 de milioane de dolari, cu sase milioane mai mult decatin anul 2001. Cosmorom ocupa doar locul trei in clasamentul operatorilor de telefonie mobila.

Abonamente: Cosmorom Basic - 9 USD, Cosmorom Plus 25 - 25 USD,COSMO - serviciul cu cartela de la Cosmorom , Cartele de reincarcare disponibile: 10$ si 20$.

Servicii suplimentare valabile pentru toate abonamentele Cosmorom: SMS : 0.07 usd/mesaj transmis, abonament lunar : 12 USD, transmisii date (9600 biti/s), mesagerie vocala standard, redirijare gratuita, mesagerie vocala speciala, redirectionarea apelurilor, apel in asteptare, prezentarea identitatii (clip), bararea apelului, teleconferinta.

Tendinte in evolutia ofertei de servicii de telefonie mobila

In 2005 Connex lanseaza tehnologia 3G ce permite apeluri video, acces de mare viteza la Internet, transfer rapid de date, descarcare de fisiere mari de pe web si ascultarea de muzica direct de pe telefonul mobil.

Apelul video international

In prezent se pot efectua apeluri video catre abonatii retelelor: Mobilkom (Austria), Vodafone (Germania), SFR (Franta), Vodafone Italia (Omnitel), Vodafone (Portugalia), Swisscom (Elvetia).

Televiziune mobila: Connex a incheiat un parteneriat exclusiv cu Realitatea TV pentru serviciul de televiziune mobila. Utilizatorii 3G vor putea prelua in direct pe telefonul mobil, programele Realitatea TV.

Orange Romania a anuntat lansarea unei serii avansate de mesaje, prin serviciul Mesaje Multimedia. Pana acum, Orange a lansat acest tip de serviciu in Marea Britanie, in Romania dar si in Belgia, Danemarca, Elvetia si Franta.

Mai mult de 2 milioane de clienti Orange din Romania vor avea oportunitatea sa acceseze acest serviciu avansat care face trecerea de la mesaje scrise standard obisnuite, la mesaje ce combina imagine, sunet si text, oferind o experienta cu totul noua utilizatorilor telefoanelor cu capabilitati multimedia. Serviciul Mesaje Multimedia permite tuturor clientilor Orange sa trimita si sa primeasca mesaje ce contin combinatii de fotografii color sau de imagini animate, text si sunet, catre sau de la un alt telefon compatibil multimedia. In plus, se pot trimite astfel de mesaje catre adrese de e-mail sau catre clientii care nu au telefoane cu capabilitati multimedia; acestia vor primi un mesaj text, care ii va invita sa vada mesajul foto la www.orange.ro.

Zapp la inceputul lui decembrie 2001, Telemobil a lansat serviciul Zapp Mobile care foloseste tehnologia CDMA2000. Acest proiect estimat la 350 milioane USD va aduce urmatoarea generatie de servicii de tehnologie mobila in Romania. Zapp Mobile promite: transmisii date la 153 kbps, servicii voce de calitate superioara, Internet mobil, recunoasterea paginilor de web in format HTML, acces web, solutii dedicate pentru companii.

Presedintele companiei, Cuneyt Turktan a declarat: "Principala noastra preocupare o reprezinta serviciile de date, care reprezinta 20% din traficul pe reteaua Zapp, in timp ce pe GSM aceste servicii totalizeaza doar 3-4%". Zapp va fi o reflectare in practica a inovatiei tehnologice ce sta la baza sistemului care ii permite sa ofere servicii de o calitate exceptionala consumatorilor din Romania, chiar inaintea multor tari dezvoltate din Europa.

Determinarea cotelor de piata pentru fiecare operator

Cota de piata majoritara o detine Connex, urmat de Orange. In primele doua luni ale anului 2004 MobiFon a avut un profit de 172,8 mil USD, ceea ce a insemnat o cerstere de 24 % fata de perioada similara a anului trecut . Zapp si Cosmorom se afla la o distanta foarte mare de aceste doua companii si cred ca va fi greu sa le egaleze.

Sursa: Companiile, coform Capital

(g)Tarifele

Nivelul mediu al tarifelor pe piata serviciilor de telefonie mobila

Tariful mediu aplicat apelurilor nationale variaza in functie de felul abonamentului intre 0,10 - 0,20 USD in interiorul retelei, ajungand pana la 0,30 USD in exteriorul retelei, in functie de ora la care se efectueaza apelul. Tarifele internationale practicate sunt de la 0,45 USD pentru zona 0 ajungand pana la 6,1 USD pentru zona 6.

Pachetele de servicii oferite de operatorii de telefonie mobila din Romania asigura beneficiarilor diferite avantaje. Fiecare utilizator poate opta pentru tipul de servicii care il intereseaza si il avantajeaza cel mai mult. Spre exemplu tarifele la abonamente variaza intre 0,10 USD si 0,30 USD pentru abonamente iar tarifele pentru servicii preplatite - cartele -variaza intre 0,21 si 0,60 USD, in functie de operator si de felul serviciilor la care se apeleaza. Spre exemplu Connex a scazut costurile per abonament urmarind extinderea bazei de clienti.

evolutia tarifelor pe piata serviciilor de telefonie mobila in ultima perioada

Dat fiind faptul ca Romania este o tara saraca (PIB si salariul mediu sunt mici comparative cu media central europeana) capacitatea de a atrage noi abonati este data de pachetele de servicii de telefonie mobila din ce in ce mai ieftine. Acest lucru este confirmat de ultimele campanii ale Connex, Orange si Zapp - fiecare in parte, a lansat oferte ce pot fi imediat catalogate drept dumping. Acest lucru ne face sa credem ca in scurt timp competitia dintre telefonia fixa si mobila se va muta pe "taramul" preturilor.

(h)Surse de informatii si recomandari generale

Incontestabil, informatia este astazi un factor cheie al succesului, fie el personal sau al unei afaceri. Munca ce se ascunde in spatele tuturor judecatilor si deciziilor din afaceri este aceea de a fi la curent cu faptele si circumstantele din domeniul tehnologiei, al pietei, cu mentalitatea si nevoile oamenilor. Felul in care este obtinuta, informatie poate face diferenta intre victorie si esec. Iata de ce a fi in permanenta la curent cu tot ceea ce se intampla, este esential - iar acest lucru inseamna sa poti comunica liber.

Astfel procedeaza si Connex cu noul sau serviciu intitulat:Connex 3G

Serviciul 3G

Tehnologia 3G permite apeluri video, acces de mare viteza la Internet, transfer rapid de date, descarcare de fisiere mari de pe web si ascultarea de muzica direct de pe telefonul mobil. In prezent se pot efectua apeluri video catre abonatii retelelor: Mobilkom (Austria), Vodafone (Germania), SFR (Franta), Vodafone Italia (Omnitel), Vodafone (Portugalia), Swisscom (Elvetia).

Televiziunea mobila: Connex a incheiat un parteneriat exclusiv cu Realitatea TV pentru serviciul de televiziune mobila. Utilizatorii 3G vor putea prelua in direct pe telefonul mobil, programele Realitatea TV.

Tarife

Daca te abonezi la serviciul Connex 3G pana pe 27 mai 2005 beneficiezi pentru 333 de zile de oferta promotionala*.

Oferta promotionala Connex 3G

Oferta Connex 3G

Abonament lunar

33 USD

33 USD

Apeluri de voce incluse/luna

4 ore 33 minute

3 ore 33 minute

Apeluri Video incluse/luna

3 ore 33 minute

10 minute

Trafic Internet mobil inclus/luna

33 MB

10 MB

MMS - mesaje multimedia incluse/luna

33 MMS

Tarif apeluri voce

0.12 USD/minut - catre Connex si Romtelecom
0.17 USD/minut - catre alte retele

Tarif apeluri video

0.20 USD/minut - catre Connex

Tarif trafic Internet

0.30 USD/MB

Tarif mesaje MMS

0.10 USD/mesaj - catre adresa album@myx.net
0.19 USD/mesaj - catre orice alta destinatie

Tarif mesaje SMS

0.07 USD/mesaj - catre destinatii nationale
0.15 USD/mesaj - catre destinatii internationale

* Oferta este valabila pentru semnarea contractului pe o perioada de 1 an sau 2 ani (iar pentru clientii existenti pentru prelungirea contractului existent cu o perioada de 1 an sau 2 ani, daca achizitioneaza un telefon 3G subventionat )

Telefoane 3G

Daca achizitionezi fie Pachetul Connex 3G, fie Extraoptiunea Connex 3G, poti cumpara si un telefon 3G la un pret promotional*.

Model telefon

Pret promotional (USD fara TVA)

Pret standard (USD fara TVA)

Motorola V975

Nokia 6630

Telefoanele 3G recomandate de Connex sunt marcate pe cutie cu holograma Connex 3G.

Pachete de date 3G

Ofertele aditionale sunt destinate celor care doresc sa adauge servicii de date 3G abonamentului de voce pe care il au deja.

Denumirea Pachetului

Trafic inclus/luna (MB)

Abonament lunar

Tip de acces

Tarif trafic suplimentar

Mobile Internet 50MB 3G

10 USD

Wap
Internet

0.30 USD/MB

Mobile Internet 100MB 3G

15 USD

Mobile Internet 250MB 3G

25 USD

Mobile Office 50MB 3G

15 USD

Wap
Internet
VPN

Mobile Office 100MB 3G

20 USD

Mobile Office 250MB 3G

30 USD

Lista de parteneri si tarifele pentru apeluri video din roaming.

Tara

Operator

Tarif initiere apel

National

International

Austria

Mobilkom

Elvetia

Swisscom

Franta

SFR

Germania

Vodafone D2 Mannesmann

Italia

Vodafone Omnitel

Portugalia

Vodafone Telecel

Tara

Operator

Tarif apel local

Tarif apel Romania

Tarif apel primit

In timpul orelor de varf

In afara orelor de varf

In timpul orelor de varf

In afara orelor de varf

Tarif supl. op. apel primit

Tarif Connex apel primit

Austria

Mobilkom

Elvetia

Swisscom

Franta

SFR

Germania

Vodafone D2 Mannesmann

Italia

Vodafone Omnitel

Portugalia

Vodafone Telecel

Tarifele partenerilor de roaming nu includ T.V.A.. Tarifele afisate sunt informative, iar actualizarea acestora se realizeaza lunar.

In concluzie, "MobiFon" si "Orange Romania" S.A. sunt cei mai puternici competitori de pe piata. Cosmorom este o victima a problemelor pe care le are RomTelecom iar Zapp este un operator nou pe piata. In concluzie putem afirma ca piata serviciilor de telefonie mobila din Romania este in continua crestere si diversificare.

Surse de referinta:

"Capital" si site-ul acestei publicatii: www.capital.ro

"Anuarul statistic al Romaniei 2003", date disponibile la adresa: www.insse.ro

Site-urile web ale firmelor de telefonie mobila prezente pe piata: www.orange.ro

www.connex.ro

www.zapp.ro

www.cosmorom.comSursa: Anuarul Statistic al Romaniei, Bucuresti, 2003.

Sursa: Companiile (dupa Capital)

Susa: International MK Research & Communication Group

Conform Mediafax

Sursa: "Capital"

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate