Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
STRUCTURI DE REZISTENTA - Arhitectura civila, Arhitectura industriala


STRUCTURI DE REZISTENTA - Arhitectura civila, Arhitectura industriala


STRUCTURI DE REZISTENTAIntroducere

Pentru a alcatui structurile constructive de care omul are nevoie in procesul de organizare a spatiului, omul a avut la dispozitie, la inceput, un numar limitat de matariale de constructie, pe care i le oferea natura: lemnul, sub diversele lui forme, lutul, piatra. De-a lungul secolelor, inventivitatea omului a adaugat la acestea caramida, celelalte materiale ceramice, sticla, fonta, otelul, betonul simplu si armat, aluminiul, materialele plastice.

In functie de dimensiunile spatiale si de celelalte caracteristici ale elementelor care alcatuiesc partiul de arhitectura, proiectantul alege materialele si sistemele constructive; deci functiunea este cea ce detremina structura. Pe de alta parte, insa, numarul materialelor si performantele sistemelor constructive sunt limitate; de aceea elementele constructive ale structurii exercita, la randul lor, o influenta inversa asupra aupra dimensiunilor si dispunerii elementelor de constructie utilitare.Materialele si sistemele de constructie adoptate impun deci animite corectii si precizari asupra partiului de arhitectura.
Arhitectura civila


  • Cladiri de locuit

O casa reprezinta efectiv, "un organism locuit" care interactioneaza cu noi, locuitorii sai si cu mediul inconjurator. Poate fi sustinatoare a sanatatii noastre si a mediului sau, cum deseori este cazul, poate fi daunatoare ambelor. La fel cum hainele ne asigura "o a doua piele", casa se comporta ca "a treia piele" a noastra, oferind protectie suplimentara, confort si adapost.

Locuinta este unul din elementele de baza ale habitatului uman, modul de a locui reflecatand aspecte principale ale nivelului de trai al omului, schimbarile sociale si economice, modificarea mentalitatii.


Solutii constructive

In cazul locuintelor, structura are ca scop asigurarea functionarii optime a proceselor de viata. Aproape toate tipurile de structuri constructivepot fi folosite in constructia de locuinte, cu conditia sa asigure soliditatea, durabilitatea, gradul ridicat de industrializare, aspectul estetic, etc.

Regimul de inaltime variaza de la P+1-4 la cladiri cu putine nivele, fara ascensor, si de la P+8 la P+10 la cladiri cu multe nivele si ascensor.

Structurile constructive utilizate la lcadiri cu putine nivele pot fi: zidaria portanta; pereti turnati din beton, de tip fagure; panouri mari prefabricate, reprezentand gradul cel mai ridicat de industrializare al executiei.Cladiri si complexe de cazare


Tipurile de dotari turistice sunt hotelurile, motelurile, campingurile, casutele de vacanta, cabanele.


Solutii constructive

Planul constructiei fiind ordonat si deschidere mica, se poate utiliza oricare dintre sistemele constructive traditionale in constructii: cu zidarie portanta si plansee din beton armat monolit sau prefabricat, schelet din beton armat cu cadru la fiecare travee sau la doua travei sau o singura deschidere si consola, sistem fagure, sistem celular, diafragme portante glisante si planseu monlit, prefabricate.


Cladiri si complexe comerciale


Solutii constructive

Posibilitatile tehnico-economice de realizare se refera la acele solutii tehnice si constructive care urmaresc reusita investitiei cu minimum de efort financiar. Factorul economic influenteaza compozitia planului prin dimensionarea judicioasa minimum necesara a lelementelor componente, prin utilizarea unor solutii constructive rationale si economice, adecvate cerintelor temei. Solutiile folosite sunt de tip "cadre", cu lemente structurale din beton armat sau elemente metalice, cele din urma avand avantajului executiei mai rapide.


Cladiri sanitare, cladiri pentru invatamant, cladiri administrative, cladiri sportive


Solutii constructive

Aici isi au locul structrile "schelet ", alcatuite fie din matariale din beton armat, fie din materiale metalice (otelul). Sunt tipuri de structuri care permit obtinerea unor spatii ample prin intermediul deschiderilor largi ale tramelor de structura. La cladirile inalte, ideosebi la cele administrative, materialul dominant folosit este otelul, prin avantajul elasticitatii sporite fata de beton, exectutia mai rapida, masa redusa a structurii. De multe ecesti factori sunt mai importanti decat cei financiari, clar in avantajul betonului armat. La cladirile cu caracter sportiv, metalul este preferat celorlalte elemente constructive, si cele mai reusite exemple sunt in cazul in care elementele de metal sunt sunt puse in opera alaturi de alte tiprui de materiale compozite (mase plastice).


Arhitectura industriala


Cladirile industriale sunt supuse actiunii urmatoarelor sarcini si efecte: permanente(rezultate din greutatea proprie), utile( rezultate in incarcarile date de oameni, utilaje, mijloace de transport), atmosfercie( provenite din vant si zapada), dinamice( provenite din functionarea mijloacelor de transport sau de seismicitate), calorice( datorata efectelor temperaturii).


Solutii constructive

Ca sisteme constructive se folosesc cele din beton armat monolit, prefabricat sau comprimat din profile metalice si cele mixe. Avantaje strcutura din betaon armat monolit: permit constructii de forme variate si complicate, care nu se supun modularii; rezista bine la actiunea caldurii si focului; datorita cofrajelor glisante sau de inventar, se economiseste lemnul folosit la cofrajele obisnuite. Dezavantaje: Viteza redusa de executie; se adapteaza greu modificarilor cerute de tehnologie; sunt atacate de fum si alti agenti chimici. Domeniul de utilizare: la toate cladirile industriale pe un singur nivel, la majoritatea cladirilor etajate care nu au utilaje grele. Forme constructive: chesoane, pane, grinzi, stapli, fundatii, ferme.

Avantaje strctura din beton armat prefabricat: viteze sporita de executie; volum de munca redus; aprovizionare usoara si rapida, rezista bine la actiunea focului si caldurii. Dezavantaje : nu pot fi folosite in zone cu seismicitae ridicata, sunt atace de fum; impun unele servituti planurilor de arhitectura. Domeniu de utilizare: constructii cu deschideri mari; hale cu poduri rulante foarte grele; constructii cu solicitari dinamice foarte puternice. Avantaje structuri profile metalice: sectiuni mici ale elementelor de structura; executie rapida. Dezavantaje: nu rezista la temperaturi inalte; sunt atacate usor de agenti chimici. Structurile mixte sunt alcatuite din beton armat prefabricat pentru funadtii, stalpi si grinzi, si metal pentru unele grinzi si ferme.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate