Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» STRUCTURI CU PERETI PORTANTI DIN ZIDARIE


STRUCTURI CU PERETI PORTANTI DIN ZIDARIE


STRUCTURI CU PERETI PORTANTI    DIN ZIDARIE

La structurile de tip pereti structurali, structura de rezistenta o reprezinta peretii cladirii. Deoarece executia este mai simpla, cantitatea de beton si armatura este mai mica,  putin mai ieftina fata de structura de tip cadre. Se pune foarte mare accent pe calitatea materialelor din care se realizeaza peretii structurali (calitatea caramizii din care sunt executati peretii).

Dezavantajul cel mai mare care o prezinta acest tip de structura este faptul ca in timp nu se poate modifica functionalul usor. Pentru a modifica un functional la o structura de tip pereti portanti este necesara o expertiza care decide ce pereti se modifica si ce consolidari suplimentare sunt necesare pentru a nu micsora rezistenta cladirii.

Acest tip de structura se aplica la:- cladiri cu regim de inaltime mic

- cladiri cu deschideri mici;

- cladiri cu goluri si deschideri mici.

Pentru forme neregulate in plan cum ar fi L, T, U, cladirea se va imparti in tronsoane cu forma in plan dreptunghiulara si se vor prevedea rosturi seismice, pentru o mai buna comportare a cladirii la seism

Cele cu pereti portanti din zidarie se utilizeaza la cladiri de locuit cu maximum cinci etaje. Pentru rezistenta mare la cutremure, inginerii recomanda proiectarea in forma cat mai aproape de dreptunghi, cu pereti dispusi relativ simetric, dupa directia transversala si longitudinala.

De aceea, structura de rezistenta cu pereti portanti din beton armat monolit are o larga utilizare in regiunile cu o seismicitate ridicata.

Lungimile maxime ale tronsoanelor constructiilor cu pereti de zidarie portanta se stabilesc in functie de gradul zonei seismice si de tipul de pianseu (monolit sau prefabricat) si au valori de 4060 m.

Inaltimea si numarul maxim de niveluri pentru diversele categorii de struc­turi se stabilesc in functie de gradul seismic al zonei unde se amplaseaza con­structia, de materialul din care se executa peretii portanti

Tabelul - Inaltimea si numarul maxim de niveluri

Grad seismic

Pereti portanti din:

Zidtrie de caramida

Zidarie din blocuri mici de beton cu agregate uzoare

numar maxim de niveluri

inaltime maxima (m)

Numar maxim de niveluri

inaltime maxima (m)

Alcatuirea structurilor

Alcatuirea peretilor portanti din zidarie

Peretii portanti interiori au grosimea minima de o caramida sau un bloc (25 cm). Grosimea peretilor trebuie sa corespunda necesitatilor de rezistenta, stabilitate, cerintelor de izolare fonica, precum si conditiilor puse pentru pre­venirea, incendiilor sau efectelor exploziilor.

La cladirile cuP+1 E amplasate in zone cu gradul seismic maximum 7 se vor folosi si pereti portanti de o jumatate de caramida (12,5 cm sau 15 cm) daca inaltimea nivelului nu depaseste 2,75 m, deschiderea planseului maximum 3,60 m, iar incarcarea planseelor, 300 daN/m2.

Golurile din peretii portanti se distribuie cit mai uniform in lungul peretelui si pe cit posibil simetric in raport cu axele cladirii. Golurile se prevad de pre­ferinta suprapuse avind aceeasi latime la toate nivelurile.


Peretii de rigidizare se executa concomitent cu peretii portanti pe care ii contravintuiesc.


Utilizarea buiandrugilor urmareste asigurarea conlucrarii dintre plinurile de zidarie si sporirea rigidizarii peretelui in ansamblu. Inglobati in sistemul de centuri, ei pot indeplini local functiunile unor centuri inalte. Buiandrugii din peretii care preiau incarcarile seismice se executa din beton armat avind inaltimea egala cu grosimea peretelui. In mod obisnuit buiandrugii se reali­zeaza prin sporirea inaltimii centurii in dreptul golurilor


Planseele utilizate in mod curent la cladirile cu pereti portanti de zidarie sunt cele de beton armat monolit sau din elemente prefabricate si mai rar plansee din fisii prefabricate cu corpuri ceramice.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate