Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
TEHNICIAN-DESENATOR IN CONSTRUCTII SI INSTALATII - SOLUTIE ECONOMICA DE REALIZARE A FINISAJELOR INTERIOARE LA O CLADIRE DE LOCUIT-PARDOSELI


TEHNICIAN-DESENATOR IN CONSTRUCTII SI INSTALATII - SOLUTIE ECONOMICA DE REALIZARE A FINISAJELOR INTERIOARE LA O CLADIRE DE LOCUIT-PARDOSELI


 12 SOLUTIE ECONOMICA DE REALIZARE A FINISAJELOR INTERIOARE LA O CLADIRE DE LOCUIT-PARDOSELI

CUPRINS

A.PARTEA SCRISA

CAPITOLUL I

1.ARGUMENTAREA TEMEI

CAPITOLUL II

1.TEHNOLOGIA EXECUTARII PARDOSELIILOR INTR-O CLADIRE DE LOCUIT

a)PARDOSELI DIN DUSUMELE

b)PARDOSELI DIN PARCHET

c)PARDOSELI DIN PAVELE DE LEMN

CAPITOLUL III

1.CONTROLUL CALITATII LA LUCRARI DE PARDOSELI

CAPITOLUL IV

1.MASURI DE PROTECTIE A MUNCII SPECIFICE LUCRARILOR DE PARDOSELI

CAPITOLUL V

1.BIBLIOGRAFIE

B.PARTEA DESENATA

CAPITOLUL I

ARGUMENTUL TEMEI

Am ales aceasta datorita interesului pe care il prezinta si al rolului instruirii practice in formarea si pregatirea elevilor .Lucrarea a fost elaborate tinand cont de cerintele actualae ale invatamantului din tara noastra.

Pardoselile reprezinta o parte componenta in realizarea unitara a unei constructii.Cladirile sunt alcatuite dintr-o serie de elemente de constructie care au un rol bine determinat.

Principalele elemente de constructie sunt:

.Elemente de rezistenta:care asigura rezistenta preluand toate incarcarile care actioneaza asupra constructiei si de ale trimite terenului de fundare.aceste elementesunt:fundatiile,peretii portanti,stalpi,grinzi,sarpanta acoperisului,scarile.

.Elemente de inchidere si compartimentare:elemente ce separa incaperile care actineaza asupra cladirii intre ele si in interiorul cladirii de mediul inconjurator .aceste elemnete fiind peretii si plansele.

.Elemente de finisaj,denumite si lucrari de finisaj,asigura functionalitatea si au un aspect estetic corespunzator.Aceste lucrari cuprind:pardoseli,tencuieli,placaje,zugraveli vopsitorii,tapete si lucrari de tamplarie.

.Elementele de izolatie care se pot imparti in mai multe categori: .

hodro-izolatii,termo-izolatii,fono-izolatii

Instalatiile in cladiri au scopul sa asigure conditii normale de munca,de odihna si confort celor care utilizeaza cladirile.Cladiriile sunt prevazute cu urmatoarele instalatii curente:instalatii eletrice,de iluminat,de incalzire sanitare,de telefon,de ventilare.

Conditii yehno-economice pe care trebuie sa le indeplineasca constructiile:

in constructii nu se admit rebuturi,iar pt rezistenta nu exista clase de calitate.Pt a se desfasura in bune conditii constructia trebuie sa indeplineasca un complex de conditii :

Sa satisfaca functionarea pt care a fost destinata

CAPITOLUL II

Tehnologia executari pardoselilor

-Definirea pardoselilor:

Pardoseala este un element complex de finisaj.executat la partea superioara a planseului sau a impluturi de pamant de la nivelul subsolului.

Pardoselile au rolul de a prelua si transmite incarcarile date de circulatie si depozitare.Trebuie sa fie durabile usor de intretinut ,reparat si de inlocuit sa asigure o rezistenta rridicata la foc.

Alcatuirea pardoselilor:

Pardoselile sunt alcatuite din:

-Stratul-supor

-Imbracamintea

Imbracamintea este supusa direct tuturor actiunilor rezultate din exploatare,iar stratul suportprimeste incarcarea de la imbracaminte si o

transmite elementului de rezistenta pe care este asezata pardoseala

Stratul-suport poate fi:-elastic(format din nisip,pietris,balast)

-rigid (format din beton simplu sau beton armat)

-Clasificarea produselor

Dupa natura materialele pot fi:-lemn(dusumele,parchet,pavale)

-piatra naturala(placi, dale)

-piatra artificiala arsa(gresie, ceramica ,caramida) -piatra artificiala nearsa(beton ,mozaic)

-materiale bituminoase

-materiale plastice(covoare,placi din PVC)

-Dupa modul de executie pardoselile sunt:

-monolite-(turnate la fata lucului)

-piese de fabricatie cu rosturi(dale,placi)

.FAZE SI OPERATII PRINCIPALE IN REALIZAREA LUCRARILOR DE FINISAJE LA PARDOSELI

Executia pardoselilor incepe numai dupa terminarea lucrarilor prevazutesub acestea(canale,fundatii,cinducte instalatiielectrice sanitare) si dupa probarea acestora,precum si dupa terminarea in incaperea respective a tuturor lucrarilor de c-tii montaj,a caror executie ulterioara ar putea deteriora imbracamintea.Pardoselile asezate pe pamant, se executa numai dupa o prealabila cercetare si pregatirea a pamantului respective,prin compactare.

Suprafetele planselor din beton armat precum si a pardoseliilor noi consituind stratul suport al acestora se pregatesc prin spalare cu apa de eventuale impuritatii praf sau resturi de tencuiala.

-TRASAREA LUCRARILOR DE PARDOSELI

Prima operatie este fixata cotei superioare a pardoseli in

acest scop se traseaza linia de nivel,de reper pe toate zidurile interioare.Cand nivelul orizontal este trasat linia de nivel orizontala se traseaza de-alungul peretiilor se inchide exact in punctual de la care s-a inceput trasarea.

Plecand de la acest nivel se determina cota pardoseli si se verifica

daca intre aceasta cota si stratul suport de beton exista spatial necesar pt executarea imbracamintii pardoselii.Apoi pe planseu se executa repere la distanta de 3-4m unul de altul pe toata suprafata si se intend sarme sau sfori in diferite directii stabilindu-se zonele sau suprafetele unde exista neregularitatii.Proeminentele se cioplesc cu spiturile iar adanciturile se umplu cu mortar de ciment fiind insa interzisa cioplirea elementelor de rezistenta

-EXECUTAREA STRATULUI-SUPORT

Stratul-sport elastic trebuie sa fie compact astfel linia sub incarcarile din exploatare sa nu traseze provocand degradarea imbracamintii pardoselii.

Denivelarile stratului-supor din nisip fata de dreptar sunt cuprinse intre 15-24mm.Turnarea stratului-supor direct pe pamant implica nivelarea suprafetei terenului indesarea si baterea cu maiul a denivelaarilor,se asterne apoi un strat de nisip sau de balastde 5-9cm grosimesau alt strat de material 8-10cm grosime cu dozajul de 100-150kgcimen/mc.

Panourile dintre rosturi trebuie sa fie cu latura de minim 4m iar inaltimea rosturilor este de 5-10mm.

-TURNAREA STRATULUI -SUPORT PE PLANSE

Cand pardoselile se executa pe plansee fara izolatie fonica pe suprafata planseului se aplica un strat de egalizare cu grosimea de 2-5cm din mortar de ciment cu dozajele de 1/3 pana la ciment-nisip

Pentru turanrea stratului-suportsau a stratului de mortar de egalizare se procedeaza dupa cum urmeaza:in functie de linia de nivel trasata la inaltimea de +1.00m fata de suprafata finite a pdestului scarii sau fata de cota -+0.00 in proiect se traseaza pereti de jur-imprejur o linie care sa indice intersectia suprafetei finite a pardoselii cu peretii incaperii.Tinand seama de grosimea imbracamintii prevazute in proiect se aseaza rigla reper pe suprafata pe care se toarna stratul-suport,astfel ca planul fetelor superioare ale acestora sa fie situate la cota inferioara a imbracamintii.Riglele reper se fixeaza cu mortar de ciment la distante de 1.5m una de alta.Dupa intarirea mortarului care fixeaza riglele,suprafata planseului de beton se umezeste cu apa.Betonul sau mortarul adus la fata locului se toarna intre riglele reper ,se raspandestea si se niveleaza cu mistrial si cu dreptarul.Betonul se compacteaza cu vibratoare de suprafata.In timpul indesarii betonului sau moratrului ,se controleaza grosimea stratului cu dreptarul de 2m,prin plimbarea dreptarului pe riglele de reper .Lipsurile de beton de sub dreptar se completeaza, iar plusurile se indeoarteaza prin miscarea drepaturui(la stanga,la dreapta si inapoi)sau daca, plusurile sunt locale se indeparteaza cu mistrial.

Dupa terminarea operatiilor de indrepatare si de nivelare,riglele reper se scot din masa stratuli turnat,iar locul ocupat de riglele reper se competeaza cu beton,respective cu mortar,apoi se netezeste la nivel cu mistrial.Daca suprafata este mai mare si daca in proiect sunt prevazute rosturi de dilatatie,acestea se pot realize fie cu sipci de lemn gletuite(de 0,5-1.00cm grosime)fie cu fasii de sticla de ciren (0,5-0,6 cm grosime).Daca imbracamintea nu se toarna imediat,atunci stratul de beton sau de mortar de egalizarea se mentine umed,prin stropirea cu apa,prin acoperirea lu cu rogijini sau saci.

-EXECUTAREA IMBRACAMINTELOR LA PARDOSELI

Imbracamintile pardoselilor se exexuta din materiale diferite in functie de prevederile proiectului.

Imracamintile din beton de ciment se executa din beton ciment marca B20,care se toarna intr-un strat cu grosimea de 30-50mm pe un strat support rigid.Finisarea imbracamintii se poate face prin sclivisire, o data cu turnarea betonului.Pentru aceasta, inaintea inceperii prizei betonului se presara ciment pe suprafata imbracamintii proapat turnate apoi se scliviseste cu ajutorul mistriei.

Dupa turnare si sclivisire, suprafata se protejeaza si se intretine in stare umeda timp de 7 zile.

Daca in incaperile unde se executa pardoselile sunt scurgeri lichide,atunci se prevad pante 1 . . ..1,5%spre punctele ce colecteaza aceste scurgeri.

Inainte de aplicarea imbracamintii din mortar de ciment sclivisit,suprafata stratului support de beton sau a planseului va fii curatata de praf,ipsos,var,vopsele,pete de grasimi,uleiuri si se va uda din abudenta cu apa.

Inaltimea scafelor sau a plintelor este de 100-150mm,iar grosimea lor se stabileste astfel incat sa despaseasca fata tencuielii cu 5-8mm.

Plintele se axecuta dupa intarirea imbracamintii pardosleii:pe inaltimea respective se indaparteaza tencuiala de pe pereti si se inlocuieste cu mortar de ciment in canitatee de 400kg/mc de nisip.Dupa intarire oarecare,suprafata mortarului se cresteaza cu mistrial,pentru a asigura aderenta stratului urmator.

Pe peretii incaperii se fixeaza apoi o sipca care delimiteaza partea superioara si grosimea plintei.Mortarul de mosaic se arunca cu mistrial sub sipca fixate pe perete,se niveleaza cu dreptarul si apoi se netezeste cu drisca.Dupa o intarire oarecare,suprafata mortarului se crrsteaza cu mistrial,pentru a sigura aderenta stratului urmator.

Daca in incaperi sunt prevazute scafe,imbracamintea pardoselii de mosaic se toarna pana la circa 10cm de perete,delimitarea facandu-se cu o sipca fixate in stratul de egalizare din mortar cu ciment.Dupa intarirea imbracamintiise executa scafa eventual de alta culoare.aplicand mortarul de mosaic,pe portiunile aferente de perete si de planseu si se face racordarea acestora in forma de arc de cerc.

-EXECUTAREA PARDOSELILOR DIN LEMN.

Sunt folosite in mod curent datorita calitati lor pe care o prezinta si anume:-elastice

antiderapante

-estetice(se repara si se intretine usor)

Aceste pardoseli prezinta si unele dezavantaje:

-nu sunt rezistente la uzura

-se deformeaza la umiditate

-sunt putrescibile si combustibile

Avand in vedere avantajele si dezavantajele arataate se recomanda intrebuintarea lor in camere de locuit,apartamente,blocuri.

Dupa forma si dimensiunilor de lemn se disting:

-pardoseli din dusumele

-pardoseli din parchete

-pardoseli din pavale din lemn

-pardoseli din placi fibrolemnoase

-PARDOSELI DIN DUSUMELE.

Pardoselile din dusumele se executa sub forma:

-dusumele brute:realizate din scandurei nerindeluite cu grosimi de 18,24 sau 28mm si inaltimi cuprinse intre 80-300mm,fixate joantiv sau cu interspatii,se utilizeaza cu pardoseli la magazii,poduri sau ca dusumea oarba sub parchet.

-dusumele data la rindea o singura data:realizate din scanduri cu grosimi de 24,28,38 sau 48mm si inaltimi de 100-160mm date la rindea si prelucrate pe canturi cu lamba si uluc.Solutia prezinta avantajul ca prin uscare spatiile dintre scanduri nu raman libere,iar cuiele battue in interiorul ulucului nu se vad sin u se impiedica intretinerea oardoselii.

Pardoseliile din dusumele se executa intodeauna battue in cuie pe grinzisoare asezate aproximativ la 60cm sau se bat direct pe grinzile planseului.

Pentru a impiedica putrezirea grinzisoarelor,in cazul pardoselilor aplicate pe paman se executa un strat support de beton pe care se aseaza grinzisoarele prin intermediul unui strat de carton bitumat,lipit cu bitum.

Rostul dintre pardoseala din dusumele si perete se acopera cu pervaz sau plinta din lemn fixate direct in dusumea sau de perete prin intermediul unor suruburi pentru lemn prinse in dibluri.

PARDOSELI DIN PAVELE DE LEMN

Aceste pardoseli se realizeaza utilizand pavele prismatice cu lungimea de 6-25 cm si latimea de 5-10 cm,sau cilindrice cu diametrul 7-15cm,din lemn de stejar sau fag,Inaltimea pavelelor este de 6,8,10 sau 12cm.Pentru o buna reszistenta la uzura pavelele se aseaza ci fibrele perpendiculare pe suprafata pardoselii si pentru evita putrezirea,pavelele se impregneaza cu produse antiseptice uleioase.

Pavelele sunt pozate pe un strat de nisip cu grosimea 30-50mmsau pe un strat de mastic bituminous in grosime de 5-10mm sip e o fundatie in functie de destinatia incaperilor.

Prezinta insa si o serie de dezavantaje:sunt inestetice datorita culorii inchisa a bitumului si suprafetei lui aspre ,nu rezista la temperature inalte ,se deformeaza in timp sub actiunea sarcinilor concentrate.

Stratul support poate fi elastic(format din bolovani de rau,pietris sau piatra Sparta)sau rigid(caramida,beton simplu sau beton armat).Inaintea aplicarii stratului de uzura,suprafata support,in cazul in care este realizata din beton,se amorseaza cu suspensie diluata din bitum filerizat sau bitum taiat cu petrol.

Stratul de uzura se realizeaza sub forma de:

-imbracaminti din mastic bituminous(masa minerala de nisip margaritar,nisip si filer de calcar sau de var stins,aglomerat la cald cu bitum),in grosime de 2-3cm,turnat fierbinte pe stratul support si intins cu drisca de lemn pana la compactare,peste masticul cald se presara nisip grauntos

-imbracaminti din dale de mastic bituminous cu dimensiuni pana la 500x500mm,care au pe fata interioara striuri executate in relief(pentru o mai buna aderenta).Dalele se fixeaza intr-un strat de mortar din bitum sau mortar de var cu ciment asezat deasupra stratului support,rostuirea dalelor se face cu mastic de bitum sau mortar de ciment.

-imbracaminti din suspensie de bitum filerizat realizate dintr-un mortar preparat din suspensie de bitum filerizat,ciment,nisip sau piatra de mosaic,turnat in grosime de 1,5-2,0cm deasupra unui strat de egalizare cu grosimea de 1,5-3,0cm

-EXECUTAREA IMBRACAMINTILOR DIN PARCHET

Dupa tipul si specia de lemn folosite,imbracamintea din parrchet poate fi:

-din parchet lamba si uluc

-din lemn de stejar sau de fag(grosimea 17-22mm)

-parchet-mozaic din lemn de stejar(grosimea 8-10mm)

-IMBRACAMINTI DIN PARCHET-MOZAIC APLICAT PRIN LIPIRE

Pardoselile din parchet sunt executate din lamele de stejar sau fag cu grosime de 17 sau 22mm,lungimea de 200-450mm si latimea de 30-90mm.

Pentru a se putea imbina intre ele, lamele di parchet se prelucreaza pe fetele laterale cu uluc pe doua laturi si lamb ape celelalte doua,cu uluc pe toate cele patru muchii folosind drep lamba elementele separate cu falt in coada de randunica care se monteaza in mastic bituminous sau alt linat.In afara de acseste tipuri de lamele se fabrica din fag sau stejar si alamele subtiri de 10mm grosime cu mchii drepte,care realizeaza parchetul lamellar.

Lamele de parchet se pot aseza,in plan,in diferite moduri:

-drept

-in spic

-in sah

-simplu

-cu bordura

Pardoselile din parchet cu lamba si uluc se pot monta:

-pe dusumeaua oarba ,prin batere in cuie dusumeaua fiind alcatuita din scanduri brute de 24mm grosime sau din PAL de 19-25 mm se fixeaza pe grinzisoare de lemn sau direct pe planseu In mastic bituminous.Solutia prezinta insa dezavantajul unui consum ridicat de material lemons,iar inaltimea pardoselii este relative mare:

-pe dale fibrobeton,prin batere in cuie

-pe placi PFL poros prin batere in cuie sau lipire cu adezivi sintetici

-pe dala flotanta prefabricate din beton,prin lipire cu adezivi sintetici

-pe dala flotanta din beton turnat monolit,prin lipire,cu adezivi sintetici

-pe dale flotante din fibrobeton prin lipire sau batere in cuie

Parchetul lamellar realizat din lamele subtiri(preasamblate in panouri de aproximativ 50x60cm lipite provizoriu pe hartie,care se indeparteaza prin umezire dupa lipirea panourilor pe stratul support)se monteaza intodeauna prin lipire cu adezivi sintetici pe placi de fibrobeton,pe dale flotante de beton prefabricate sau pe dale flotante din beton turnat monolit.

Indiferent de modul de realizare al pardoselii din parchet,in lungul peretilor se utilizeaza lamele speciale denumite frize,cu lungimea de 1-1,50m,inaltimea de65-115mm fata de perete.Rostul se acopera cu pervazuri fixate,similar pardoselilor din dusumele.

Dupa montarea lamelelor,parchetul se uda si se da la rindea pentru a face sa dispara denivelarile dintre lamele.Urmeaza apoi operatia de razuire cu ajutorul unui cutit numit tigling,dupa care suprafata parchetului rezulta nbetede.Finisarea se face prin ceruire cu ceara pentru parchete data in 1-3 straturi,si dupa iuscaewa ultimului strat parchetul se lustruieste cu o carpa moale.Parchetul-mozaic lipit se monteaza prin lipire cu adeziv Aracet EC pe un strat- support din beton sau mortar de ciment.Inainte de inceperea montarii,suprafata suportului se curate de praf cu o matura cu par moale,pentru a se crea astfel conditiile necesare unei bune aderente a parchetului pe stratul-suport.

Pentru a asigura realizarea unui rost la racordarea cu peretii,pe perimetrul incaperii se aseaza ,pe,cant,inainte de montarea parchetului,sipci de lemn de 10-15mm grosime.Montarea panourilor de parchet se incepe de la peretele opus usii de circulatie in randuri paralele cu acesta.

Lipirea panourilor se incepe dupa circa 10 min de la intinderea adezivului,avandu-se grija cafata pe care este aplicata hartia de asamblare sa fie orienatata in sus.Dupa lipirea primului rand pe panouri,se umezeste hartia de pe fata acestora,pentru a putea fii usor desprinsa de pe penou.

Dupa asezarea panourilor in pozitie corecta,se bate fiecare in perete cu un batator(rigla)din lemn de stejar.La montarea randurilor urmatoare se urmareste rewalizarea continuitatii rosturilor dintre panouri.Adezivul ramas eventual si intarit pe suprafata care depaseste randul de panouri montat,se indeparteaza cu un spaclu.

Dupa lipirea panourilor se scot sipcile de lemn care au servit pentru realizarea rostului dintre imbracaminte si pereti.Circulatia este permisa peste parchetul lipit dupa 24 ore de la aplicare.

-IMBRACAMINTEA DIN PARCHET CU LAMBA SI ULU

Montarea parchetului cu lamba si uluc prin lipire cu Aracet EC,direct pe stratul de beton fin driscuit sau pe stratul support din placi fibrolemnoase,se incepe cu lipirea frizelorla o distanta de circa 10-158mm de perete.Imbinarea frizelor la colturilor incaperii se execula la unghi de 45 grade.Frizele se fixeaza fata de perete cu pene asezate la circa 50cm distanta una de alta,pentru a impiedica orice deplasare in timpul montarii parchetului.

Adezivul se intinde pe stratul support cu spaclu dintat,iar lipirea lamelelelor de parchet se incepe dupa minim 3 ore de la lipirea frizelor.Adezivul se aplica pe stratul support cu fasii egale cu supratafat unui rand complet de lamele.Lamelele de parchet se aplica dupa circa10 min de la intinderea adezivului fixandu-se in lamba si uluc cu o lovitura usoara data lateral cu ciocanul.La asezaraea fiecarui rand de parchet,se verifica alinierea fata de randul aneterior,gata montat.

Dupa lipirea parchetului pe intreaga suprafata a pardoselii se scot penele de fixare a frizelor.

Monatrea parchetului cu lamba si uluc batut in cuie se incepe prin fixarea de-alungul peretilor a unor frize de parchet la o distanta de 10-15mm de perete.Cuiele de fixare de circa50mm,dupa aceea ele se infunda cu ajutorul unui dorn metallic.In continuare lamelele dn camp se bat incepand de la frizul de parchet situate pe peretele opus usii de circulatie.Fiecare lamela se fixeaza cu cate 2 cuie battue la o distanta de 4-6cm de capete,in functie de lungimea acestora.

Curatirea si lustruirea parchetului se executa dupa terminarea eventualelor reparatii la zugraveli si vositorii in incaperile respective.

La racordul dintre pardoseala si pereti,dupa curatirea parchetului se monteaza pervazuri din lemn fixate dupa caz in cuie sau prin lipire cu adezivi Aracet EC si battue in cuie din loc in loc.Lustruirea parchetului se realizeaza cu ajutorul masinii de lustruit.

2.13.PARDOSELI DIN POLIMERI SINTETICI

Sunt pardoseli ezistente la uzura,iginenice,au aspect placut sunt bune izolatoare termice,fonice,sunt usor si se intretin usor.

Calitatea pardoselilor pe baza de polimeri este conditionata de pregatirea stratului support care trebuie sa prezinte o suprafata netede,rigida si uscata.De aceea peste stratul de rezistenta din beton se aplica un strat de egalizare din mortar de ciment M100 de grosime 2,5-3,0 cm care se driscuieste fin cu drisca de lemn si apoi se netezeste cu cea metalica pentru a obtine o suprafata neteda.In cazul aplicarii imbracamintilor din covor PVC fara support textile(care sunt mai subtiri)suprafata support se betezeste cu glet de Aracet E 50,sau glet de ipsos.

Stratu de uzura se poate realize din covoare di policlorura de vinil cu sau fara support textile,din dale PVC precum si din masa de spaclu pe baza de poliacetat de vinil (PAV).

Dupa trecerea a 24 de ore de la lipirea mochetei intertesute ,marginile longitudinale petrecute ale fasiilor care nu sunt unse si au ramas nelipite se vor taia si se vor lipi.In acest scop la mijlocul portiunii suprapuse la circa 1cm de margine se va aseza un dreptar etalic si apoi cu cutitul se vor taia dintr-o data marginile celor doua fasii(taiere dubla);dupa taiere se vor indeparta benzile inguste care rezulta din ambele fasii de mocheta intertesuta precum si benzile de sub rost.

La terminarea lucrului sau la orice intrrupere mai mare de o ora,sculele se vor curate de resturile de adeziv prenadez cu ajutorul uni spaclu,iar pensulele svor curate cu diluant prenadez.

CAPITOLUL III

CONTROLUL CALITAII LA LUCRARILE DE PARDOSELI

3.1.GENERALITAI

Calitatea executarii pardoseliilor consta intr-o verificare a intregii suprafete a imbracamintii si,ka bevoie,si verificare,prin sondaj de control al celorlalte elemente de pardoseli.

Pardoselile sunt elemente de constructie asezate direct pe teren sau pe plansee,in scopul crearii de suprafete,de circulatie in interiorul c-tiilor.Ele se compun din doua straturi:

-stratul de uzura

-stratul support

Denumirea pardoselii este data de natura stratului de uzura sau de circulatie.

Pardoseliile trebuie sa prezinte suprafete plane si orizontale,cu exceptia celor din bai,bucatarii,terase, balcoane etc

Majoritatea deficientelor care apar in legatura cu planeitatea si orizontalitatea pardoselilor au drept cauza executia neingrijita astratului support.Din aceasta cauza,controlul trebuie sa se faca pe fiecare raza,de executie,in functie de specific.

Realizarea planeitatii si orizontalitatii este posibila numai daca inainte de inceperea lucrarilor se face trasarea cotelor de nivel a pardoselii finite de obicei pe conturul incaperilor la 1m deasupra ei,pe intrg nivelul.In felul acesta apare posibilitatea de a se compensa eventualele erori de executie ale unor elemente prin alegerea grosimii necesare a stratului pardoselii.

Pentru a se asigura calitatea pardoselilor ele se pot executa numai dupa terminarea tuturor lucrarilor prevazute sub ele sau care ar putea dauna acestora.

In cazuri neprevazute se iau masuri corespunzatoare de protejare a lor cu rumegus,rogojini in functie de natura lucrarilor si a pardoselii.

3.2.PREGATIREA SUPRAFETELOR IN VEDEREA PARDOSELII

a.PREGATIREA TERENULUI

In cazul in care pardoseala se aplica direct pe teren,acesta trebuie pregatit prin indepartarea stratuli vegetal,separarea sau umplerea pana la cota,nivelarea sau umplerea eventualelor goluri.

Pentru a corespunde scopului dupa terminarea acestor lucrari suprafetele amenajate se verifica cu dreptaru si cu bolobocul in caul celor orizontale si cu dreptaru sablon si bolobocul in cazul in celoir in pante.Abateriile maxime admise de 20mm sub dreptrarul de 2m lungime .

b.PREGATIREA PLANSEELOR.

Pardoselile se pot executa pe plansee pe diferite tipuri sau pe pardoseli vechi.In aceste cazuri suprafetele de beton ,beton armat,caramida,piatra se curate si daca este necesar se niveleaza.

Curatirea se face astfel incat sa se indeparteze corpurile straine de orice fel ca:praful,resturile de mortar sau beton.Daca surafata nu este plana sau are denivelari locale se executa un strat de beton de egalizare care la inceperea executarii pardoselii sa fie sufficient de in tarit si sa asigure o aderenta corespunzatoare cu stratul care se aseaza peste el.Controlul trebuie sa verifice indeplinirea tuturor conditiiloe tehnice prezentate.

3.3.EXECUTAREA STRATULUI-SUPORT

a.STRAT SUPORT DIN MORTAR DE CIMENT

Acest tip de strat support se utilizeaza la pardoselile din material din polimeri si ingeneral la acelea la care orice neregularitat a suportului este imprimata si celui de uzura sau de circulatie.Suportul se executa dintr-un strat de mortar de ciment si se aplica numai dupa c pardoseala sau pardoseliile vechi au fost pregatite.In cazul cand la pardoseala finite se aplica pervazuri de lemn ,se controleaza daca la executia stratului support sau montat diblurile de prindere.

Trebuie sa se verifice de asemenaea aderenta stratului support de planseu prin ciocanire ,portiunile neaderente se indeparteaza si se refac.Lipsa de aderenta este provocata intodeauna de o curatire insuficienta a planseului sau a pardoselii vechi de praf si impuritatii.

b.STRAT SUPORT DIN PAL SAU PFL POROS

Pentru pardoselile din parchet fara dusumea oarba suportul poate fii executat din placi PAL asezate direct pe un strat de pudreta de cauciuc care prezinta stratul elastic de fonoizolatie.

Inceprea lucrarilor cu PAL este conditionata de terminarea si probarea instalatiilor electrice,sanitare si de incalzire precum si de terminarea operatiilor de vopsitorii zugraveli si tapete.La pardoselile din dale PCV cu izolatie fonica sztratul support se realizeaza din placi PFL poroase montate direct pe planseu.Conditiile tehnice aratatea anterior pentru stratul support din PAL sunt aplicabile si la cele din PFL poros cu deosebirea ca rosturile dintre placi trebuie sa fie de 1-2mm cele din PFL poros cele dintre placi si perete de 0,5-1,0 cm si ac acestea din urma se umplu dupa montarea placilor cu nisip uscat.Se va verifica ca in timpul montarii placilor din PAL din PFL poroase san u se circule pe stratul de pudreta din caucciuc si nicip nivelat ci numai pe placile alaturate care au fost montate.

c.STRAT SUPORT DIN DALE FLOTANTE PREFABRICATE

La pardoselile din parchet fara dusumea oarba,stratul support se executa uneori din dale flotante turnate monolit sau din dale prefabricate.Dalele turnate monolit pot fi din:

-beton nearmat marca B200

-beton armat cu plasa de rabit,marca B110

-beton de granulit nearmat marca B140

-beton de granulit armat cu plasa de rabit marca B110

Stratul support din dale prefabricate se realizeaza cu placi de rumbeton marca B35,fibrobeton marca 35 sau beton de granulit marca B90

La montarea dalelor se urmareste ca nisipul de sub ele sa fie uscat si bine nivelat de asemenea trebuie ca rosturile dintre placi sa fie tesute si de maxim 5-10mm.Denivelarile maxime admise sunt de 3 mm sub dreptarul de 2m lungime

d.STRAT SUPORT DIN DUSUMEA OARBA

La pardoselile din parchet care se fixeaza prin batere in cuie,stratul support se poate executa din dusumele oarbe.Acestea sunt usor de realizat,la ele se verifica

-calitatea materialelor utilizate

-distanta dintre scanduri

-modul de fixare a scanduilor pe grinzisoare

-conditiile de planeitate si aspect

Pentru a realize o pardoseala fixa care san u permita miscari pe verticala la sarcinile rezultate din circulatie scandurile se fixeaza pe grinzisoare cu cuie care au lungime de 2 ori mai mjare decat grosimea scandurii.Pentru ca pardoseala in intregime san u se umfle din cauza variatiilor de umiditate intre perete s dusumea se lasa un spatiu de 10-15mm care ulterior se acopera cu pervazuri sau plinte.

Dupa ce se constata ca dusumeaua oarba corespunde unor cerinte se recomanda sa se aplice un strat de hartie groasa sau de carton.Aceasta operatie este necesara in cazul in care trebuie sa se imprime pardoselii o elasticitate mai buna.De astfel aceasta alcatuire are avantajul ca o face si mult mai putina sonora.

3.4.EXECUTAREA STRATULUI DE UZURA

a.CONDITII GENERALE

Inceperea lucrarilor propriu-zise de executare a stratului de uzura sau de circulatie al pardoselilor trebuie sa se faca numai dupa ce se constata ca stratul support indeplineste conditiile aratate anterior.In afara de aceste conditii ,unele tipuri de pardoseli trebuie sa indeplinesaca si alte cerinte de care depinde calitatea lor:

-la pardoselile pe baza de ciment cu strat de uzura rnat monolit trebuie sa se urmareasca ca executia sa inceapa imediat dupa terminarea prizei betonului sau mortarului din stratul support pentru a se asigura o aderenta corespunzatoare a straturilor si care nu poate fi realzizata in alte conditii

-la pardoselile cu strat de uzura din materiale bituminoase ,suprafata stratului support se curate bine si es amorseaza pentru a se realize o aderenta corespunzatoare.

MASURI DE PROTECTIE A MUNCII SPECIFICE LUCRARILOR DE PARDOSELI

In afara masurilor cu caracter general de tehnica a securitatii muncii la executarea lucrarilor de pardoseli trebuie luate o seri de masuri specifice si anume:

-muncitorii trebuie sa fie echipati cu sorturi ,palmare,genuchiere,manusi de cauciuc,ochelari,casti de protectie,cizme de cauciuc

-placarea suprafetelor la o inaltime care depaseste 1,20m trebuie sa fie executate de pe platforme sau de pe schele solide,este interzis sa se lucreze de pe scanduri sau panouri isolate.

-in cazul executarii lucrarilor deasupra utilajelor sau a locurilor de trecere a oamenilor trebuie sa se execute podine cu balustrade si cu scanduri laterale fixate de balustrade

-masinile,sculele si dispozitivele trebuie sa fie in buna stare de functionare

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate