Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Materiale utlizate pentru prepararea mortarelor


Materiale utlizate pentru prepararea mortarelor


Materiale utlizate pentru prepararea mortarelor


Materialele care intra in componenta mortarelor pentru tencuieli trebuie sa prezinte anumite calitati, astfel incat rezistentele mortarelor sa fie corespunzatoare scopuli in care sunt folosite.

Liantii sunt substante minerale, in forma de pulberi sau bulgari, care in amestec cu apa formeaza o pasta care acopera granulele de nisip s le leaga intre ele, iar prin intarire, prin pierderea de apa se transforma amestecul ntr-o masa pietroasa. Lianti current folositi pentru mortare sunt : - ipsosul de constructi, varul gras, cimentul si trasul;Agregatele pentru prepararea mortarelor sunt nisipurle cu dimensiunile granulelor pana la 3 mm. Se intrebuinteaza atat nisipul de rau, cat si nisipul de cariera obtinut prin concasarea rocilor. Se recomanda nisipul care, avand forma granulelor rotunda, da mortare mai sor lucrabile. Este nterzisa folosirea nisipurilor care contin mpuritati, ca: resturi animale sau vegetale (bucati de lemn sau frunze), pacura, argila, uleiuri etc.

Apa pentru prepararea mortarelor foloseste atat pentru amestec cu liantul, cat si pentru procesele chimice care insotesc intarirea mortarelor .

La prepararea mortarelor se pot folosi ape potabile sau nepotabile care nu contin substante daunatoare. Apa trebuie sa fie curate, limpede si fara miros, sa nu fie acida sau alcalina.

Adaosurile sunt materiale care se introduce in mortar pentru a modifica unele particularitati ale acestora. In acest scop se folosesc :

plastifianti (var pasta, argila), care au rolul de a mari lucrabilitatea mortarelor fara marirea cantitatii de apa;

acceleratori de intarire (clorura de calciu), care au rolul de a grabi timpul de intarire a mortarului;

intarzietori de priza (amestec de clei de oase si var), folositi pentru mortarele de ipsos;

colorantii, folositi pentru a obtine diferite efecte estetice.
Proprietatile mortarelorMortarul pentru tencuiala are un rol complex s anume :

Uniformizeaza denivelarile elementelor de constructii

Micsoreaza permeabilitatea zidariei la agenti atmosferici (ploaie vant etc), prin acoperirea uniforma a acestora.

Pentru a putea fi folosite n bune conditii, mortarele trebuie sa coresunda anumitor conditi de : consistenta, plasticitate, tendinta de segregare, timp de intarire, contractie, adeziune, rezstenta la compresiune si inghet - dezghet.

Majoritatea proprietatilor se refera la mortarul proaspat, in afara de rezistentele la compresiune si inghet-dezghet, care constituie caracteristici ale mortarului intarit.

Rezistenta la compresiune sau marca mortarelor reprezinta rezistenta minima la compresiune determinate pe cuburi de proba cu latura de 7,07 cm, confectionate, pastrate in conditii STAS si incercate la 28 de zile de la turnare, entru mortarele de ciment s la 90 de zile, pentru mortarele de var.

Rezistenta la inghet-dezghet este proprietatea mortarelor de a nu se degrada (distruge), cand sunt supuse la actuni repetate de inghet-dezghet. Rezistenta la inghet-dezghet se verifica n laboratoare numai pentru mortarele folosite la tencuieli exterioare.
Compozitia mortarelorIn compozitia unui mortar, materialele se introduce intr-o anumita proportine dinainte stabilita si se exprima n volume, in greutate sau in procente. Raportul dintre volumul liantului s volumul nisipului, consderand liantul drept unitate, repreznta dozaul unui mortar.


Prepararea mortarelor

Prepararea mortarelor se executa manual sau mecanic.

Prepararea manuala a mortarelor se efectueaza numai cand sunt necesare cantitati mici sau pe santiere isolate. In acest scop se foloseste varnita de mortar, confectionata dn scanduri de lemn. Apa se introduce in varnita prin conducte sau cu cutorul unor vase, agregatele cu ajutorul roabelor, iar liantii direct din saci sau cu autorul unor conteinere (cutii).

Prepararea mecanica a mortarelor se efectueaza atat pe santier, cat si in instalatii centralizate. Se folosesc malaxoare de mortar care functioneaza pe principiul amestecarii fortate. Ordinea de introducere a materialelor in malaxoare este urmatoarea: apa, nisi, liant si eventual plastifiant, cu amestecare continua.Mortarele se pot prepare si in betoniere. Ordinea de ntroducere a materialelor este urmatoarea : apa, pasta de var, nisipul, adaosul de liant.

Nisipul si cimentul se introduce numai dupa ce in betoniera s-a obtinut un amestec omogen de lapte de var. Durata de amestecare trebuie sa fie in general de minimum 3 minute de la introducerea tuturor materialelor. La santierele importante, prepararea mortarelor se face centralizat in statii de mortare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate