Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
» Lucrul cu lemn


Lucrul cu lemn
v    Tipuri de lemn:

esentele dure, precum stejarul, artarul, fagul sau mes­teacanul.

esentele de lemn moi, precum pinul sau bradul.
v    Debitarea:

lemnului cu circularul la 45 grade se face cu ajutorul unui ghidaj (rigla de lemn sau metal). Linia pentru debitare se traseaza cu teul. Taierea se poate realiza direct pe blatul mesei, reglandu-se adancimea circularului. Chiar daca blatul se va taia putin nu este nimic, dupa o uzura indelungata se poate schimba.

Se poate confectiona o masa din cornier cu blat de lemn perforat.

v    Slefuirea:

se face cu glaspapir fin cu granulatia 120-180 la slefuitorul cu vibratii, si mai mica de 80 la cel cu banda.

v    Cantuirea:

Se face cu ajutorul suflantei la 570 grade. Se aplica o duza suflantei si se tine la 1 cm de lemn iar din urma se preseaza.

Lipirea canturilor la cald

Unelte necesare suflanta de aer cald, cutter, rola de cauciuc

Suflanta de aer cald - ce elimina cu presiune mare aer cald - dispune de un sistem de setare a temperaturii dorite si poate fi folosita si la alte operatii care necesita incalzirea suprafetelor: indepartarea vopselei uscate, dezlipirea unor finisaje sensibile la temperatura, dezinfectarea prin supraincalzire a unor obiecte metalice etc.

Operatia de aplicare a canturilor a fost realizata printr-o metoda deja consacrata, numita metoda la cald.

Etape de lucru:

In prealabil se executa pregatirea suprafetei. Panoul pe care se monteaza cantul trebuie sa aiba margi­nile taiate perfect si sa fie cura­tat de praf, dupa ce a fost taiat.

Nu se recomanda aplicarea canturilor pe suprafete ude sau care prezinta impuritati.

1. Se aplica folia de cant. Aceasta se gaseste in comert sub forma de pachet sau rola de diverse dimensiuni. Alegeti un tip de folie care este putin mai lata (1-2 mm) decat ar fi necesar pentru a acoperi mar­ginile. Folia de cant are pe la­tura interioara un adeziv termofuzibil. Adezivul reactioneaza in prezenta caldurii si adera la suprafata pe care este aplicat. Se incalzeste asadar cu suflanta o portiune a cantului.

2. Pentru a obtine un rezultat de calitate, se preseaza folia de cant cu o rola din cauciuc.Rolul acestui instrument este de a elimina aerul ramas intre folia de cant si marginea panoului. Se insista cu suflanta de aer cald in zonele in care aderenta nu este realizata co­respunzator.

3. Se finiseaza marginile prin indepartarea cu ajutorul cutter-ului a celor lasate suplimentar. Atentie la felul in care sunt fini­sate coifurile, deoarece acestea sunt cele mai expuse la uzura! Se repeta operatia pentru fie­care latura a panoului. Avantajul oferit de aceasta metoda consta in faptul ca per­mite aplicarea canturilor atat pe suprafetele drepte, cat si pe cele curbe.

v    Imbinarea placilor

Cu cepuri de lemn si adeziv, sau cu suruburi Ericsson de 45 X 18 mm, si cepuri pentru consolidare. Suruburile se mascheaza cu capacele decorative.

v    Protejarea:

se poate face cu grund, bait de exterior, lac, sau ulei in cazul lemnului nerasinos.

grundul ajuta lacul sa faca priza cu lemnul. Daca patrunde repede in lemn se mai aplica un strat.

Baitul coloreaza lemnul in profunzime. Unele baituri au si rol de protectie.

Dupa baituire se aplica lacul de protectie. Exista lacuri transparente ce pun in valoare fibra lemnului, sau lacuri colorate ce au rolul de a proteja lemnul.

v    Lemn curbat:

se taie fasii de placaj si se lipesc intre ele punandu-se intr-un sablon si se strang cu menghine de mana. Sablonul se realizeaza trasandu-se forme dorita pe traseul careia se prind bucati de lemn in suruburi pe o parte si pe alta iar intre ele se pun placajele lipite si se prind cu menghine de lemn. Lipirea se face cu lipici in linie serpuita. Sau bucati de lemn cu nut feder se incleiaza pe o forma circulara fixata cu menghini pana se usuca.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate