Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
DULGHERI - Conditii generale


DULGHERI - Conditii generale


DULGHERI Conditii generale

Art.1. Elementele componente ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor

netipizate vor fi stabilite pe baza unui calcul statistic si de rezistenta care va tine seama de toate sarcinile statice si dinamice la care vor fi supuse in timpul utilizarii. Datele privind calculele statice si de rezistenta vor fi solicitate de la proiectant.Art.2. Pe cofraje, schele si esafodaje nu se vor depozita nici un fel de materiale sau elemente    de constructii, echipamente de munca sau aglomerarea cu persoane nici macar temporar intrucat ar depasi incarcarile luate in calcul si care ar putea duce la cedarea structurii cofrajelor, schelelor, esafodajelor cu urmari de multe ori grave.

Art.3. La lucrarile de montare si demontare la inaltime a cofrajelor, schelelor si esafodajelor vor fi admisi muncitori indeplinind urmatoarele conditii:

a)      Aviz ca apt medical emis de cabinetul de medicina a muncii pentru lucrul la inaltime;

b)      Varsta de 18 ani impliniti;

c)      Calificare de dulgher;

d)     Sa aiba experienta de cel putin 2 ani pentru lucrul la inaltime;

Art.4. Instruire cu privire la securitatea si sanatatea in munca pentru dulgheri se va face cu respectarea prevederilor Normelor metodologice de aplicare a LSSM-319 art.74-100, astfel:

a)      Instruirea introductiv    generala la angajare, cu durata de 8 ore;

b)      Instruirea la locul de munca, cu durata de 8 ore pe perioada probei de lucru;

c)      Intervalul intre doua instruiri periodice va fi de 3 luni c-ca 1 ora.

d)     Instruirile vor fi consemnate in fisele de instruire individuala privind securitatea si sanatatea in munca.

   

Art.5. Seful punctului de lucru la care se executa cofraje, schele si esafodaje la inaltime, are obligatia sa verifice zilnic dotarea muncitorilor cu echipament de protectie corespunzator, sa aiba castile de protectie legate cu cordeluta sub barbie si sa stabileasca punctele fixe pentru prinderea centurilor de siguranta.

Nu tot ce zboara se mananca !

   

Asa DA Asa NUArt.6. La folosirea echipamentelor de munca actionate mecanic sau electric, fixe sau portabile, vor fi respectate prevederile si recomandarile privind exploatarea acestora cuprinse in cartile tehnice ale acestora.

   

Asa DA Asa NU

Art.7. Se interzice utilizarea echipamentelor de munca actionate mecanic sau electric fara aparatori de protectie sau cu defectiuni ce pot genera accidente de munca. Seful punctului de lucru este obligat sa verifice zilnic inainte de inceperea lucrului daca sculele sunt in stare normala de functionare si sunt corect legate la nulul de protectie si la priza de pamant.

Art.8. Montarea si demontarea cofrajelor, schelelor si esafodajelor se va executa de lucratori instruiti si sub supravegherea tehnica a sefului punctului de lucru coordonator sau a sefului de echipa numit prin decizie pentru coordonarea unor astfel de lucrari.

Art.9. Zilnic, inainte de inceperea lucrului, seful punctului de lucru va controla starea schelelor, cofrajelor si esafodajelor, in special rezemarile, ancorarile, contravantuirile, imbinarile, podinile si elementele de protectie. Defectiunile constatate va fi remediata imediat si numai apoi va permite accesul lucratorilor.

Art.10. Zona unde se demnonteaza cofrajele, schelele si esafodajeleva fi imprejmuita pe o distanta de 10 m de baza lucrarii si vor fi luate masuri de impiedicare a accesului persoanelor in aceasta zona. Caile de acces din interiorul sau exteriorul constructiei in aceasta zona, vor fi inchise.

Art.11. Platformele de lucru vor avea latimea de c.p. 0,75 m si 1,8 m inaltime libera si in care nu se va depozita material

Art.12. Podinele de lucru si rampele de acces vor avea o suprafata continua. Rosturile intre panourile sau dulapii podinei nu vor fi mai mari de 1 cm. Pentru Circulatia pe podine in curba sau in panta, se vor fixa pe suprafata acestora, sipci impotriva alunecarii.

Art.13. Asezarea podinei pe reazime va fi facuta astfel incat sa fie exclusa posibilitatea deplasarii sau alunecarii ei. Se interzice asezarea acesteia in consola.

Art.14. Utilizarea diferitelor tipuri de cofraje, schele si esafodaje se va face cu respectarea legislatiei de combatere a incendiilor.

Art.15. In timpul realizarii rampei de acces si a podinelor de lucru si pana la executarea lor definitiva inclusiv parapetii, lucratorii se vor folosi de centuri de siguranta

Art.16. Urcarea si coborarea la si de la podinele de lucru ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor se va face de pe rampe si scari de acces.

Art.17. Podinele, scarile si rampele de acces vor fi permanent curate.

Art.18. Scarile folosite vor fi fixate de elementele de cofraj sau de elementele de constructie. Scarile mobile vor avea la partea superioara carlige pentru agatare de cofraj sau alte elemente de constructie, iar la partea inferioara dornuri sau mansoane de cauciuc pentru a impiedica alunecarea lor.

Art.19. Executarea altor lucrari la nivelul inferior celor in care se monteaza cofraje, este permisa numai daca deasupra sunt turnate (montate) cel putin 2 plansee.

Art.20. Dupa fiecare demontare, elementele componente ale c.s.e. se curata de beton, mortar, cuie, scoabe etc. se vor reconditiona sau inlocui cele cu grad ridicat de uzura.

Art.21. Utilajele mecanice de ridicat si transportat vor depune incarcatura pe C.S.E. usor pentru evitarea socurilor implicit a incarcarii dinamice. Desfacerea carligului mecanismului de ridicat se face numai dupa ce s-a asigurat stabilitatea elementului de cofraj sub actiunea sarcinilor orizontale.

Art.22. Primirea elementelor de cofraj se va face de catre un lucrator instruit, numai dupa oprirea completa a echipamentului de ridicat.

Art.23. Elementele componente ale c.s.e. vor fi aparate de loviri, provocate de mijloacele de transport in trecere, de materialele transportate, de sarcinile    care se ridica.

Art.24. Demontarea c.s.e. se face numai in baza dispozitiei srfului punctului de lucru si in ordinea inversa a celor de montare.

Se interzice demontarea prin daramare si depozitarea pe podinele de lucru a materialelor provenite din demontare. Coborarea elementelor componente ale c.s.e. se face cu franghii si scripeti.

Art.25. La asamblarea elementelor    de c.s.e. cu buloane, bolturi cu pana, suruburi etc., verificarea centrarilor orificiilor se face cu dornuri speciale.

Nu se verifica centrarea orificiilor prin introducerea degetelor.

Art.26. Demontarea c.s.e. prin tractiune, inainte de desfacerea tuturor legaturilor, este interzisa.

Art.27. Seful punctului de lucru verifica daca partile metalice ale c.s.e. sunt legate la pamant. Periodic, sau la fiecare noua montare, se va verifica rezistenta prizelor de pamant care nu va depasi valoarea de 4 Ω.

Art.28. La prelucrarea materialului lemnos cu echipamente de munca actionate electric sau mecanic lucratorul va fi echipat cu ochelari de protectie.

Art.29. Se va intrerupe lucrul pe c.s.e. si montarea, demontarea lor pe timp nefavorabil:

Furtuna sau vant cu intensitate mai mare de 6s (11 m/sec.)

Intuneric sau cand spatiul de lucru nu este asigurat cu iluminat electric corespunzator.

Art.30. In spatiile de depozitare de cherestea sau de lucru cu material lemnos, nu se admite fumatul sau alte lucrari cu foc deschis.   Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate