Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Calculul unei dale mixte otel-beton


Calculul unei dale mixte otel-beton


Calculul unei dale mixte otel-beton

Numarul de ordine: n=15.

Se cere sa se dimensioneze dala mixta otel-beton cu trei deschideri egale L=6.5 m, actionata in exploatare de o incarcare utila care are valoarea qn=450 daN/m2.

Materiale utilizate:

Calculul va parcurge urmatoarele etape:

1. Calculul tablei cutate in etapa de turnare a betonului (tabla cutata are rol de cofraj)

1.1 Evaluarea incarcarilor in faza de turnare a betonului

Se alege o grosime a dalei mixte h de 110 mm (masurata de la partea inferioara a cutei tablei pana la partea superioara a dalei de beton armat). Tabla cutata se alege tip ComFlor 46 (Corus), avand grosimea normata de 0.9 mm. Grosimea de calul a tablei are valoarea de 0.86 mm. Pentru calculele ce urmeaza se folosesc datele din tabele continute in catalogul de prezentare al produselor ComFlor. Calculul se poate efectua pentru o fasie de tabla avand latimea egala cu cea a unei cute sau pentru o fasie avand latimea egala cu unitatea (b=1 m). Se alege a doua varianta.La turnarea betonului pe tabla cutata, se vor prevedea pe fiecare deschidere L cate doua linii de sustinere temporara situate la distanta de 2 m intre ele si fiecare la 2.25 m fata de grinzile pe care reazema dala. Astfel schema statica dupa care se va face calculul static este cea de grinda continua pe toate cele trei deschideri L ale dalei, pe care se vor aplica incarcarile determinate la punctul anterior.

2. Calculul tablei cutate in exploatare (tabla cutat are rol de armatura)

La fel ca si in etapa anterioara, calculul se va efectua pentru o fasie de placa avand latimea egala cu unitatea (b=1 m).

2.1 Calculul la moment incovoietor pozitiv in camp

Calculul se va face in domeniul plastic, deci se accepta o variatie uniforma a eforturilor unitare (a tensiunilor, a diagramelor de eforturi) in sectiune.

Se exprima starea de tensiuni in sectiune dalei dupa care se scrie echilibrul fortelor pe orizontala, de unde va rezulta pozitia axei neutr plastice (ANP). Apoi se va scrie ecuatia de moment in raport cu centrul de greutate al armaturii intinse (centrul de greutate al tablei cutate in acet caz si se va obtine valoarea momentului capabil al secteiunii.

2.2 Calculul la moment incovoietor negativ pe reazem

Se considera ca la partea superioara a dalei se va dispune armature PC 52, 12/100 mm.

Pentru determinarea pozitie axei neutre plastice se va scrie ecuatia de echilibru pe orizontala (presupu-

nand ca axa neutra nu intersecteaza tabla).2.3 Verificarea sagetii

Calculul sagetii se va face la fel ca si calculul eforturilo in AXIS. Pentru a tine seama de faptul ca elemetul este unul mixt otel beton, calculul in program se va face pentru un element care va avea rigiditatea egala cu suma rigiditatilor celor doua elemente componente ale dalei, profilul din tabla cutata so dala din beton armat.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate