Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Semnale electrice utilizate in televiziune


Semnale electrice utilizate in televiziune


Semnale electrice utilizate in televiziune

Sistemele de televiziune in culori folosesc un semnal video complex ,alcatuit din urmatoarele semnale:

1) Semnalul de luminanta Ey. Este semnalul transmis din motive de compatibilitate, pentru a asigura functionarea receptoarelor TV-AN pe timpul transmisiei color. Acesta se obtine din semnalele primare de culoare prin matriciere. Procesul de matriciere are la baza curba vizibilitatii relative, determinata experimental. Expresia semnalului de luminanta este: Ey = 0,30Er + 0,59Eg + 0,11Eb

Semnalul de luminanta este transmis in toate sistemele de televiziune color si corespunde semnalului video din receptoarele TV-AN;

2) Semnale de crominanta. sunt semnale obtinute din semnalele diferenta de culoare (Er-Ey, Eb-Ey) prin ponderare diferita in functie de sistemul de televiziune color.In cazul sistemului PAL se transmit doua semnale video de crominanta :

Eu = 0,493(Eb-Ey)

Ev = 0,877(Er-Ey)

Transmisia acestor semnale se efectueaza simultan prin modulatia in cuadratura cu subpurtatoare Fsp suprimata a unui semnal de radiofrecventa cu frecventa astfel aleasa incat, sa se asigure plasarea spectrului informatiei de culoare in zonele superioare ale spectrului semnalului de luminanta. Pentru a elimina suprapunerea spectrelor s-a recurs la intreteserea acestora. Frecventa subpurtatoarei stabilindu-se potrivit relatiei: Fsp = (k-1/4)fh + fv = 4,433 MHz

In care: fv - frecventa de baleiere pe verticala;fh - frecventa de baleiere pe orizontala.

In cazul sistemului SECAM se transmit in mod secvential pe linii, doua semnale de crominanta obtinute tot din semnalele diferenta de culoare prin ponderarea acestora, astfel:

Dr = -1,9(Er-Ey)

Db = 1,5(Eb-Ey)

Transmisia semnalelor de crominanta se efectueaza prin procedeul modulatiei in frecventa a doua subpurtatoare de radiofrecventa, alese ca valoare pe criterii de compatibilitate si de imbunatatire a transmisiei:

For = 282fh = 4,406 MHz

Fob = 272fh = 4,250 MHz

3) Semnale de sincronizare si de stingere

a) Semnale de sincronizare. Aceste semnale permit obtinerea unei configuratii corecte a imaginii de televiziune, prin mentinerea sincronismului dintre fasciculul de electroni care analizeaza imaginea (in dispozitivul videocaptor al camerei TV) si fasciculul de electroni care sintetizeaza imaginea TV (in tubul cinescop din receptorul de televiziune). Sincronismul este asigurat prin transmiterea de catre posturile de emisie TV a semnalelor de sincronizare. In acest fel, pentru intervale de timp scurte, traiectoriile parcurse de catre spotul de electroni vor fi asemanatoare si se vor desfasura cu viteza constanta.

Semnalele de sincronizare sunt generate in studioul de televiziune cu ajutorul dispozitivului numit SINCROGENERATOR. In raport cu functiunea indeplinita, semnalele de sincronizare sunt de doua tipuri: semnale pentru sincronizarea liniilor si semnale pentru sincronizarea semicadrelor. Aceste semnale se deosebesc intre ele prin durata, pentru a putea fi separate in receptor prin integrare de catre circuitele sincroprocesorului.

b) Semnale de stingere. Aceste semnale asigura blocarea spotului de electroni, atat la emisie in dispozitivul video captor al camerei TV, cat si la receptie in cadrul tubului cinescop. Semnalele de stingere sunt generate tot de catre sincrogenerator, amplitudinea si sensul lor corespund normelor de televiziune indiferent de polaritatea semnalului video de imagine. Pentru o blocare sigura a fasciculului de electroni amplitudinea semnalelor de stingere trebuie sa fie mai mare decat nivelul de negru din semnalul video. Semnalul de blocare (stingere) pe linii si pe cadre prezinta durate diferite.

c) Semnale de egalizare si semnale de crestare. Aceste semnale asigura intreteserea liniilor celor doua semicadre. Semnalele de egalizare sunt constituite din cinci impulsuri de preegalizare dispuse pe palierul anterior al impulsului de blocare (stingere) semicadre si din cinci impulsuri de postegalizare dispuse pe palierul posterior al impulsului de stingere.Semnalele de crestare sunt alcatuite din cinci impulsuri obtinute prin crestarea impulsului de sincronizare verticala. Toate impulsurile prezentate mai sus au durata de 2,35 microsecunde si sunt separate prin intervale de pauza cu durata egala cu Th/2, adica jumatate din durata unei linii complete a carei durata este de 64 μs.

4) Semnale de sincronizare a culorii si semnale de identificare a culorii. Semnalele de sincronizare a culorii se transmit, in cazul ambelor sisteme, pe palierul posterior al impulsurilor de stingere linii, sub forma unei succesiuni de zece oscilatii complete de radiofrecventa denumite burst.

Frecventa si amplitudinea oscilatiei corespunde tipului de sistem color utilizat, astfel:

-pentru sistemul PAL frecventa este egala cu Fsp;

-pentru sistemul SECAM se transmite secvential, de la o linie la alta, cand burst-ul cu frecventa For, cand burst-ul cu frecventa Fob, in concordanta cu, componenta de culoare a semnalului de crominanta transmis pe linia respectiva Db sau Dr;

Pentru identificarea culorii se transmit, in varianta de sincronizare a culorii pe cadre, semnale de identificare a culorii pe durata a noua linii succesive ale intervalului de stingere pe verticala. Acestea se transmit pe durata liniilor 7 - 15 din primul semicadru si pe durata liniilor 320 - 328 din al doilea semicadru.

Semnalele de identificare constau din trenuri de sinusoide, corespunzatoare subpurtatoarelor, modulate in frecventa cu doua semnale video dreptunghiulare avand frontul anterior intarziat cu 15 microsecunde, respectiv 20 microsecunde si transmise secvential pe timpul liniilor specificate mai sus.

In cele ce urmeaza se prezinta particularitatile sistemelor de televiziune PAL si SECAM ca sisteme europene aflate in productie si exploatare in tara noastra.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate