Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Referat educatie fizica si sport - raftingul in romania


Referat educatie fizica si sport - raftingul in romania
Raftingul in Romania

Toti cei care se simt atrasi de lumea turismului de aventura, probabil ca au admirat apele involburate a viiturilor de primavara, si nu le trebuie explicat de unde vine expresia whitewater. Sporturile nautice adunate sub expresia de origine engleza whitewater, includ activitati pe care cei dornici de aventura le practica pe cursuri repezi de munte.

In functie de nivelul apei si al adrenalinei dorite, amatorii de spume albe pot incerca raftingul, care este cel mai sigur cu plutele de 4-12 persoane, ori pot naviga cu trekuri de doua persoane in care poti simti mai bine valurile; iar fortand si mai mult limitele, cu caiac rodeo o coborare e mai mult acrobatie decat navigatie. Tot pe cursuri de munte poti practica hydrospeedul, rezemat pe un river boggie si carmuind cu labele, cobori in paraiase foarte abundente si fara stanci, iar in canioning ajutat de tehnica alpina vei cobori in albii abrupte si pe praguri sau chiar cascade, sarind in apa din marmite.
Echipamentul in aceste sporturi este vital, deoarece cu ajutorul acestuia un moment periculos se reduce la distractie, astfel purtarea lui este obligatorie. Pornim de la ideea ca de obicei trebuie sa infrunti o viitura plina de stanci si ca chiar si cel mai bun inotator se descurca mai greu cand cade in apa, astfel echipamentul e primordial, te fereste de vatamari, leziuni, zgarieturi si in unele cazuri chiar si de apa rece. Componentul cel mai important este vesta speciala, care are o forta mare de flotabilitate, este destul de groasa sa iti protejeze coloana, dar nu te deranjeaza in vaslit. Casca iti protejeaza fruntea si ceafa de loviturile crengilor si a coechipierilor, hainele neoprene impreuna cu sosetele tot din acest material asigura deseori confortul in apa de 4-15 grade celsius. Padela tine tot de echipamentul de protectie deoarece cu aceasta , te tii departe de stanci cand cazi in apa si cu aceasta vaslesti cu forta maxima astfel incat barca sa aiba o viteza mai mare decat al apei si sa poate fi carmuita. In echipamentul de grup gasesti trusa etans pentru telefoane, aparate de fotografiat, acte, si sac inchis ermetic pentru haine de schimb.

Pornim de la ideea ca de obicei trebuie sa infrunti o viitura plina de stanci unde chiar si cel mai bun inotator se descurca mai greu cand cade in apa, echipamentul de protectie este primordial - te fereste de vatamari, leziuni, zgarieturi si in unele cazuri chiar si de apa rece.

Marea majoritate a echipamentului are culori vii pentru a fi cat mai vizibil in apa si pe fotografii . Folosind chiar si cel mai bun echipament trebuie tinut cont de faptul ca acesta te protejeaza numai pana la un anumit grad, astfel pentru a evita accidentele apa trebuie respectata.

Raurile practicabile sunt pe o scala de WW I. (usor) - WW VI. (limita navigabilitati) iar explorarea acestora depinde de cele mai multe ori de colaborarea dintre coechipieri. de obicei turele sunt de gradul WW II.(putin dificil) si gradul WW III.(moderat dificil), la nivel mai dificil este nevoie de multa experienta si o conditie fizica buna.

In Romania raftingul se practica de aproximativ 20 de ani, insa la scara destul de redusa. De abia in ultimii ani, acest sport nautic a inceput sa ia o oarecare amploare, si odata cu dezvoltarea turismului rural.

Sunt putine rauri corespunzatoare practicarii acestor sporturi si cotele apelor sunt foarte instabile, astfel deocamdata putina lume le practica. Raurile posibile ar fi Crisul-Repede (Crisul Pietros), al carei apa curge din doua baraje hidroenergetice; Jiul este renumit de viiturile uriase dupa ploi; Muresul si Bistrita sunt usor de incalecat si de novici.

Dupa stresul si oboseala cu care ne confruntam zilnic in marile orase, avem cu totii nevoie de o evadare din cotidian. Iar o tura de rafting pe un rau agitat de munte este alegerea perfecta pentru a imbina relaxarea in natura cu aventura si adrenalina, pe masura nevoilor omului modern.

Si, ce este cel mai important, pentru o tura de rafting, nu ai nevoie de o pregatire speciala sau nu trebuie sa fii practicant al acestui sport. Rafting de echipa poate face oricine, cu conditia sa fie insotit de cel putin un profesionist. In acest caz, este bine sa apelezi la o agentie de turism sau la un operator de servicii de rafting, care sa se ocupe de absolut tot: traseu, echipament, trainingul de baza al participantilor si, bineinteles, preluarea conducerii barcii.

Pe scurt, raftingul inseamna coborarea de rauri repezi de munte, cu barci pneumatice, in echipe de doua sau mai multe persoane. Este o activitate care se poate face in echipa si, de aceea, este aleasa de foarte multe companii pentru a-si duce angajatii in team building.O modalitatea placuta de a dezvolta spiritul de echipa si de a lega prietenii  intr-un grup.

Raftingul este un sport de echipa Coborarea pe rau se face in barci de la patru, sase pana la douasprezece persoane. Cei foarte experimentati pot naviga si de unii singuri sau in echipa de doi. In orice caz, siguranta dar si distractia traseului de rafting va depinde de coordonarea intregii echipe. Experienta in acest sport nautic are avantajul ca se capata foarte usor de la instructori, din acest motiv este bine sa incepeti primul traseu cu un bun cunoscator.

Defileul Jiului este considerat de cunoscatori drept cea mai potrivita zona din tara unde se poate practica raftingul, raul Jiu involburat, cu zeci de cascade, devenind un punct de atractie pentru turistii aflati in cautarea unui surplus de adrenalina, dar si al spiritului de echipa fara de care practicarea acestui sport extrem nu ar fi posibila.

Defileul Jiului are cel mai ridicat grad de dificultate din Romania in ceea ce priveste practicarea raftingului. Pe un traseu de 22 de kilometri sunt peste 80 de cascade, viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la ora, iar adancimea variaza de la 15 metri pana la cativa zeci de centimetri, acolo unde raul este mai lat. Placerea extrema a turistilor este sa faca slalom printre stanci. Coborarea se completeaza cu batalii navale, body-rafting(plutire in torent datorita flotabilitatii echipamentului) si alte jocuri specifice acvatic.Defileul Jiului intre Livezeni si Bumbesti Jiu este cu siguranta unul dintre cele mai rapide si tehnice circuite de rafting din Romania. Gradul sau este dificil de stabilit avind in vedere ca prezinta fluctuatii ale nivelului de circa 3-4 metri intre cota maxima la viitura si cota minima din sezonul secetos. Schimbari bruste de directie, ruperi de nivel de 1-3 metri, pereti impunatori, virtejuri, valuri de 1-2 metri fac ca acest traseu sa fie deosebit de atractiv.

Pe Defileul Jiului pleaca doar barcile cu minim patru turisti, pentru ca altfel nu ar putea fi conduse. 'Sportivii' trebuie sa aiba cel putin 18 ani, in caz contrar fiind obligatoriu ca minorii sa fie insotiti de parinti, ei fiind cei care isi asuma responsabilitatea pentru excursie.

Beneficiind de echipamentul de rafting actual, oricine poate participa la o aventura de neuitat, daca bineinteles doriti sa simtiti un pic de adrenalina si sa va dezmortiti dupa o perioada de inactivitate.

Raftingul nocturn- s-a organizat pentru prima data in Romania anul trecut, de catre Romania Gorj Aventura, cu echipament corespunzator, dotat cu elemente reflectorizante, casca cu sistem de iluminare propriu pentru fiecare participant, proiector montat pe barca, tot ce este necesar pentru o super aventura. De obicei se face numai o tura de rafting pe noapte si numai pe circuitul normal.

Ce trebuie sa stiti despre riscurile unui traseu de rafting .

Orice grad de dificultate ar avea traseul, fiti in permanenta atenti la situatiile care pot duce la accidente suparatoare. Un incident de evitat ar fi coborarea cu barca in pozitie transversala, iar altul, mult mai des intalnit, este cel al lovirii acesteia de obstacole aflate sub sau deasupra apei. Primul tip de incident se poate evita prin carmirea barcii paralele cu firul apei si urmand mereu curentul principal, chiar daca este mai vijelios, deoarece astfel aveti garantia ca acolo apa este mai adanca si nu riscati sa loviti barca de bolovani sau trunchiuri de copaci.

Pentru cei care prefera traseele dificile, este bine de stiut anumite tehnici de evitare a valtorilor si vartejurilor, mai ales unde nu exista posibilitatea ocolirii lor pe mal. In cazul cascadelor, se recomanda tragerea barcii pe mal si contiunarea drumului in aval de caderea de apa sau, daca nu s-a evitat la timp, continuarea drumului direct prin casacada. Acest lucru, insa, numai pentru cei foarte avizati !

UNIVERSITATEA DIN ORADEA

MASTER EDUCATIE FIZICA SI SPORT

REFERAT

Raftingul in Romania
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate