Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Factorii care conditioneaza practicarea sportului in randul oamenilor din Romania


Factorii care conditioneaza practicarea sportului in randul oamenilor din Romania
Factorii care conditioneaza practicarea sportului in randul oamenilor din Romania

Individul trebuie pregatit cat mai bine cu putinta pentru sarcinile care il asteapta in cadrul profesiei, familiei, timpului liber si in societate, tocmai pentru a fi capabil sa le asume in deplina responsabilitate si cu eficienta.

Sportul nu este integrat culturii noastre si in multe privinte, el ramane "o lume aparte'. De exemplu, societatile sportive isi concentreaza activitatea asupra aspectului "recreere' (loisir).Cat despre educatia fizica scolara, situatia ei nu este nici acum inteleasa pe deplin. Protagonistii ei incearca prin toate mijloacele sa o faca mai bine acceptata, dar argumentele pe care le utilizeaza in acest scop, nu fac decat sa deprecieze rolul sportului reducandu-l adesea la acela de simplu agent in serviciul altor valori-de exemplu compensarea efectelor sedentarismului, ameliorarea tinutei, formarea unui spirit sanatos de concurenta, incurajarea camaderiei etc. Ne-am obisnuit sa ne apreciem activitatile in functie de utilitatea lor.

Unele persoane practica mai mult sport si recreare fizica decat altele. Aceasta depinde de urmatorii factori:
- VARSTA - participarea la activitatile sportive scade odata cu inaintarea in varsta. Doar aproximativ 33% dintre persoanele de 70 de ani, practica o forma de activitate fizica (care poate include si mersul pe jos). Aproape 80% dintre tineri de pana la 16 ani fac exercitii fizice.

- TIPUL -de activitate se schimba odata cu varsta. Gimnastica si rugby-ul nu mai sunt adecvate pentru o persoana de 70 ani, dar mersul pe jos, inotul, sunt.Asta tine de gradul de complexitate al sportului,sporturile mai complexe sunt practicate pana la o anumita varsta la care persoanele mai au capacitatea si starea de sanatate optima pentru practicarea unui sport indiferent de nivelul la care se afla.

- SEXUL - mai putine femei, decat barbati desfasoara o activitate fizica - 57% femei comparativ cu 72% barbati.In tara noastra femeile au cu totul alte activitati decat barbatii.In timp ce femeile au activitati in domenii in care munca fizica nu este prezenta,barbatii sunt cei care duc greul in activitatile "dure" ale vietii.

-EDUCATIA - daca scoala are o catedra de educatie fizica si sport bine organizata, iar elevii apreciaza activitatile sportive scolare, este posibil ca ei sa practice sportul in continuare.Numarul elevilor inclusi in activitati

sportive de performanta, scade, din ce in ce mai putini copii, practica exercitiile fizice pentru sanatate, numarul elevilor scutiti medical creste spre clasa a VIII-a ajungandu-se la unele scoli la procente cuprinse intre 20 - 30 %, si parintii si profesorii specializati nu sunt preocupati pentru includerea copiilor in activitaati sportive. De asemenea in clasele terminale nu creste interesul elevilor pentru activitatile sportive.

- FAMILIA - este mai probabil ca un tanar sa participe la activitatile sportive, daca cineva din familie il incurajeaza. Majoritatea tinerilor depind financiar de parinti in achizitionarea echipamentului sau pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare la un eveniment sportiv deoarece cluburile sportive din Romania nu au capacitatile financiare sa ofere conditii optime pentru a se obtine inalta performanta la nivelul cluburilor din alte tari.

- PRESIUNEA ANTURAJULUI - anturajul reprezinta grupul de oameni la care o persoana este asociata, cu acelasi nivel cultural, aceleasi interese si varste apropiate. Daca cei din anturajul unei persoane desfasoara o activitate fizica este probabil ca si ea sa se implice.

- STAREA ECONOMICA - unele activitati (ex. practicarea tenisului de camp, karate, hipism etc.) sunt foarte costisitoare. Nu oricine le poate practica, sunt orase, regiuni sau tari care nu dispun de banii necesari construirii bazelor sportive.Insa pentru a alerga de exemplu orice om isi poate permite achizitioanarea unui echipament necesar realizarii acestei activitati.

- POLITICA - gradul de participare depinde si de oamenii politici.

De exemplu: - guvernul poate decide:

- obligativitatea educatiei fizice in scoli.

sa ofere bani pentru bazele sportive.Ambele au un impact mare asupra participarii la activitatile sportive,insa din pacate ambele lucruri sunt de o importanta redusa in sistemul politic din tara noastra.Intr-un timp s-a pus problema ca educatia fizica din scolile romanesti sa nu mai fie obligatorie ci doar optionala,lucru care ar fi afectat intreg sportul romanesc deoarece marii sportivi se cunosc inca de la primele ore de educatie fizica de la scoala,unde se pot observa calitatile lor.A doua problematica ce tine de politica,aceea a alocare a banilor pentru construirea de baze sportive,este si ea intr-un impas la noi in tara.Copii nu au in scoli o baza si o aparatura moderna necesara precum au alte tari,de unde denota si faptul ca nu avem sportivii perfomeri.Nici pentru sportivii profesionisti nu exista conditii pentru marea performanta,in general insa in tara noastra avem lipsuri enorme in toate domeniile,statul roman neputand finanta cum trebuie bunul mers al lucrurilor.

- ACCESUL - o persoana va fi cu atat mai tentata sa frecventeze o baza sportiva cu cat aceasta se afla mai aproape. Daca cea mai apropiata baza sportiva este la km distanta sau chiar in afara tarii, participarea devine dificila.Acest lucru impiedica intr-o mare masura practicarea sportului de un numar mai mare de persoane.Dupa cum stim la noi in tara sunt baze sportive,terenuri,sali insuficiente ceea ce ii determina pe oameni la abstinenta sportiva,ei preferand sa stea in casa decat sa mearga cativa kilometrii pentru a putea benficia de un teren pentru a-si desfasura activitatea,fiind stresat si de trecerea timpului ,deoarece ar economisi timp mai mult daca ar avea in apropiere un loc de realizare a obiectivelor.

- INFIRMITATEA - ea limiteaza alegerea unei activitati fizice.Cu toate acestea, multe sporturi incurajeaza persoanele infirme, iar centrele sportive moderne sunt dotate cu rampe pentru scaune cu rotile si cu vestiare, speciale.

MEDIUL SI CLIMA - pentru o persoana care locuieste la malul marii sau al unui lac, practicarea wind-surfing-ului sau a canotajului este mai usoara. Daca traieste intr-o zona rece, ii va fi mai usor sa faca schi.Tara noastra se afla in zona de clima temperata ceea ce face ca sa se poata pratica o varietate de sporturi sezoniere.In timpul iernii oamenii din tara noastra practica sporturile de iarna pe partiile amenajate in Muntii Carpati unde exista si o multime de centre organizate in acest sens.Existenta numeroaselor lacuri si a Marii

Negre favorizeaza practicarea de catre toatepersoanele interesate a unor sporturi pe apa:inotul, kaiac-kanoe, ski pe apa,surf-ing etc. .

- PRESA - ea joaca un rol important in popularizarea sportului si a exercitiilor de intretinere a conditiei fizice.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate