Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Interdependenta dintre educatia fizica si sport la nivel macrosocial si aplicabilitatea selectiei in tara noastra


Interdependenta dintre educatia fizica si sport la nivel macrosocial si aplicabilitatea selectiei in tara noastra
Interdependenta dintre educatia fizica si sport la nivel macrosocial si aplicabilitatea selectiei in tara noastra

Traim intr-o epoca de efervescenta intelectuala, de afirmare plenara a energiilor creatoare ale omului de munca intensa in birouri, fabrici, laboratoare sau biblioteci, o epoca in care nevoia de miscare se face simtita tot mai acut, nu numai ca posibilitate de relaxare, de odihna activa, ci mai ales ca forma de refacere a potentialului fizic si intelectual. Subliniem in mod deosebit necesitatea dezvoltarii sportului pentru formarea unor generatii sanatoase si viguroase ;  de aceea prin popularizarea sportului ne gandim nu numai la sprijinirea performantelor sportive, la formarea unor generatii de campioni, ci dincolo de acestea, la dezvoltarea armonioasa a personalitatii umane, la autoformare si autodepasire.

Pierre de Coubertain spunea: "Pentru ca o suta de oameni sa practice educatia fizica, este necesar ca cincizeci de oameni sa practice sportul, este necesar ca douazeci de oameni sa fie sportivi, din care cinci sa poata realiza performante uimitoare, insufletind prin aceasta pe toti ceilalti, dandu-le incredere". Sportul de performanta nu este o alternativa, ci o realitate, un fenomen social puternic ancorat in viata noastra actuala si, mai mult ca sigur, si in perspectiva apropriata. Aceasta realitate, perfect intuita si exprimata in urma cu un secol de parintele Jocurilor Olimpice moderne, isi pastreaza intreaga valabilitate, doar cu un singur amendament, si anume acela ca intre timp s-au modificat raporturile numerice dintre cei ce practica educatia fizica, pe de-o parte, si sportul de performanta, pe de alta. Independent de gradul in care sportul de performanta din tara noastra s-a emancipat, constituindu-se ca o activitate distincta fata de ceea ce se numeste sportul pentru toti, intre ele exista stranse legaturi de influentare reciproca de cea mai mare importanta pentru ambele forme, care trebuie sa fie cultivate si perfectionate. Cu toata deosebirea dintre obiective, ele nu se afla in raporturi contradictorii , ci de sprijin, ameliorarea "performantelor" in domeniul sportului pentru toti constituie o importanta premisa pentru realizarea obiectivelor sportului de performanta, si invers. Sportul de performanta fiind un fenomen social, el actioneaza si se dezvolta intr-un anumit cadru social pe care il serveste, de aici - necesitatea dirijarii lui.
Ca si domeniul pedagogiei, cel al sportului de performanta nu mai poate fi limitat, in tratarea lui, la fenomenele instruirii. Este nevoie sa se dezbata problemele sistemului, ale organizarii optimale a intregului. Astazi este din ce in ce mai necesar sa se dea prioritate tocmai acestora din urma, pentru ca in centrul preocuparilor s-a aflat, de secole, depistarea celor mai eficiente metode de asimilare a deprinderilor si aptitudinilor. Mutarea accentului, spre a realiza o dreapta cumpana intre toti factorii care conditioneaza realizarea performantelor zilelor noastre si a celor ce vin, comporta inainte de toate si schimbarea "uneltelor". A recurge la teoria sistemelor, a modelarii, a informaticii etc. apare tot mai necesar, pentru a evita apelul la intuitie si la speculatii in probleme care angreneaza mari resurse materiale si umane.

Este in deobste cunoscut ca toate succesele, care se obtin in diferite domenii ale activitatii umane, presupun dezvoltarea, intr-un anumit grad a unor insusiri specifice, care, daca ajung la un nivel superior, fac posibila atingerea performantelor si a succesului. Aceste insusiri pot fi numeroase si diferite, in functie de domeniu, precum si in functie de criteriile pentru identificare aplicate. Fie ca privim conceptul de selectie din punctul de vedere al domeniului scolar sau din cel al domeniului profesional, selectia trebuie vazuta in legatura organica cu orientarea, cu care adesea se confunda. In realitate, acestea se deosebesc si se completeaza, in sensul ca orientarea precede selectia si, ca urmare, o serveste pe aceasta din urma.Indiferent ce domeniu ar fi in discutie, putem afirma ca, vorbim de orientare, atunci cand alegem un individ pentru o cariera. In ceea ce priveste selectia in sport, datorita faptului ca se produce in deosebi la varsta scolara, simultan cu selectia scolara, aceasta poate fi considerata ca o componenta a selectiei scolare. In situatia actuala, de dotare materiala relativ modesta in majoritatea unitatilor, apreciem ca fiind suficiente pentru o actiune de selectie reusita, aplicarea in practica a trei criterii de baza: motric, biomedical si psihologic. Consideram necesar sa amintim existenta unei legaturi organice intre sistemul de educatie fizica si cel sportiv, in sensul ca primul il influenteaza si il determina pe cel de-al doilea. Pentru a avea un sistem sportiv de performanta solid si bine pus la punct, este necesar sa actionam concomitent si asupra modernizarii sistemului de educatie fizica.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate