Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Tipuri de aparate de fotografiat


Tipuri de aparate de fotografiat


Tipuri de aparate de fotografiat

Aparate foto compacte (aparatele P&S)

Aparatele compacte, asa cum sugereaza si numele, au ca principala caracteristica dimensiunile reduse si vizualizarea imaginii printr-un vizor lateral obiectivului. in aceasta categorie se incadreaza toate aparatele de amatori (compact propriu-zis si zoom compact, aparatele de unica folosinta), precum si aparatele cu telemetru (RF, Rangefinder). Cu exceptia catorva modele de RF, aparatele compacte au obiectivul incorporat.

Aparatele compacte sunt cele mai intalnite pe postul de aparat 'de vacanta', preferate datorita pretului redus si a simplitatii. De aceea mai sunt numite si 'point-and-shoot cameras' (P&S, 'incadreaza si declanseaza').

In general, un aparat P&S are urmatoarele specificatii:

- obiectiv cca 26-35mm, cu diafragma fixa f/3,5-f/6;

- timp de expunere fix (1/100) sau, in orice caz, o plaja redusa de valori (1/50-1/500), limitare compensata prin latitudinea de expunere a negativelor moderne;- incarcarea si tragerea automata a filmului;

- blitz incorporat.

- focalizarea este fie fixa (fixed-focus, profunzimea campului este relativ mare, astfel incat fotografiile tipice de vacanta - grupuri - ies clare oricum, iar unele modele ofera un buton pentru 'infinit' pentru fotografierea peisajelor), fie automata (AF, autofocus)

Modele de P&S de pe piata: seria Canon Prima, Pentax PC-3000, PC-5000, Minolta AF 35 Big Finder, AF 50 Big Finder, AF Big Finder, F 35 Big Finder Ricoh GR1S, R10, 35R, YF-10, LX-10

Aparatele zoom-compact

Zoom-compactele aduc in plus un grad de libertate la compunerea imaginii, prin atasarea unui obiectiv zoom, in locul obiectivului fix intalnit la compacte, precum si o serie de facilitati: autofocus, autoexpunere cu plaja mai larga de valori, blocarea focalizarii (focus-lock), diverse moduri de expunere.

Modele de zoom compact de pe piata: Nikon Lite Touch Zoom 120ED, 70W si One Touch Zoom 90, seria Pentax Espio, seriile Ricoh RZ, FZ si FF, seria Minolta Riva Zoom

Aparate cu telemetru (RF, rangefinder)

Aparatele compacte, desi mai simple, au un avantaj major fata de aparatele reflex: vizarea facandu-se lateral, nu mai este necesara prezenta unei oglinzi intre obiectiv si film. Astfel, dispar vibratiile puternice produse de ridicarea oglinzii la declansare (ceea ce reduce miscarea aparatului), dispare zgomotul produs de oglinda, iar vizorul nu mai este acoperit de oglinda in timpul declansarii, ceea ce permite observarea continua a subiectului. Pe de alta parte, distanta dintre obiectiv si negativ este mai redusa, ceea ce permite reducerea dimensiunilor obiectivelor, deci si a costurilor.

Aparatele compacte din ziua de azi, desi beneficiaza de aceste avantaje, nu se ridica la standardele cerute de profesionisti si amatori avansati (din cauza opticii de proasta calitate, a fiabilitatii reduse etc.), astfel incat, pentru acestia, alternativa o constituie aparatele cu telemetru.

Acest tip de aparat a devenit foarte popular incepand cu seria Leica M, firma care ocupa si acum locul I in topul rangefinder-elor. Modelele avansate de aparate cu telemetru permit controlul expunerii (timp si diafragma), dar beneficiaza si de autoexpunere, TTL pe blitz, transport motorizat al filmului etc., oferind imagini de o calitate comparabila cu cea oferita de cele mai avansate aparate reflex. Un alt avantaj al aparatelor RF il constituie existenta obiectivelor interschimbabile cu optica de inalta calitate.

Modele de RF prezente la ora actuala pe piata sunt: Leica M6, Konica Hexar, Contax G2,Voightlander Bessa-R, Hasselblad X-Pan etc.

Aparate foto reflex (SLR, Single Lens Reflex)

Aparatele reflex au ca principala caracteristica vizualizarea imaginii direct prin obiectiv, cu ajutorul unei oglinzi care se ridica in momentul declansarii. in acest fel, fotograful vede imaginea exact asa cum apare pe film. Toate aparatele reflex au obiective interschimbabile.

Oferind posibilitatea controlarii avansate a expunerii si multe alte facilitati avansate, aceste aparate sunt destinate profesionistilor si amatorilor avansati, avand preturi in general mai ridicate decat ale celorlalte tipuri de aparate.

Caracteristicile principale ale reflexelor sunt:

- modul de expunere: auto program/prioritate de timp/prioritate de diafragma/manual

- timpi de expunere: aprox. 30s-1/8000s, bulb, time, sincronizare cu blitzul

- sistemul AF: tip, limita de functionare (EV), manual/AF

- sistemul de masurare a expunerii: tip, limita de masurare (EV), multisegment/integral/central/spot

- blitz: timp de sincronizare, TTL, caracteristicile blitzului incorporat (numar ghid, acoperire, functie anti-ochi-rosii etc.)

- alte caracteristici: tipul baionetei (difera de la o firma la alta), bracketing, cod DX, posibilitatea expunerii multiple, compensarea expunerii, conector pentru blitz, pentru declansator flexibil, hot-shoe etc.

Modele de aparate reflex sunt: Nikon F100, F5, N65, N80, F3, FM2, FM3a etc, Canon seria EOS, Pentax seria MZ, Minolta seria Dynax

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate