Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Scurt istoric privind aparitia si evolutia fotografiei


Scurt istoric privind aparitia si evolutia fotografiei
Scurt istoric privind aparitia si evolutia fotografiei

Intre inceputul secolului 19 si sfarsitul secolului 20 , fotografia a parcurs drumul perfectionarii sistemului , in toate planurile care au definit imaginea – chimic , optic, mecanic ,electronic.Intrucat crimnalistica a aparut ca o necesitate obiectiva in lupta pentru combaterea cat mai eficienta a fenomenului infractional ,tot astfel metodele fotografice au constituit un prim suport stiintific al noii stiinte „ . a starilor de fapt din procesul penal”.
In anul 1772 , fizicianul german Johann Heinrich Schultze descopera ca lumina poate fi utilizata in reactiile chimice.Dupa aproximativ 25 ani mai tarziu , pe la inceputul anilor 1800 , Joseph Niepce a efectuat in Franta diverse experimente cu materiale fotosensibile.

Inventatorul fotografiei este fizicianul francez Nicephore Niepce (1765 - 1833), caruia i-a venit aceasta idee in anul 1793, in Sicilia, unde isi satisfacea stagiul militar impreuna cu fratele sau Claude, dar se va dedica unor cercetari si experiente asiduu abia in 1814, iar in anul 1816 va obtine negative pe hartie alba sensibilizata, fara a reusi sa le copieze in negativ. Va reusi acest lucru in anul 1822, cu ajutorul bitumului de Judeea, dizolvat in gaz si aplicat in strat subtire pe o placa de sticla, peste care a asezat o gravura transparenta. Dupa o expunere de 2-3 ore la soare, cu o solutie de ulei de lavanda si amestec de gaz a dizolvat portiunile neimpresionate de lumina, obtinand prima copie a unei gravuri pe o placa de sticla, reprezentandu-l pe Papa Pius al VII-lea, ceea ce va insemna anul nasterii fotografiei modeme.

In anul va reusi, cu ajutorul camerei obscure, sa obtina prima imagine pozitiva permanenta, a unei privelisti din curtea casei sale, cu un procedeu pe care l-a denumit heliografie (desen cu ajutorul soarelui), folosind o placa de cupru cu un strat de bitum de Judeea pe care a expus-o 8 ore la soare. Aceasta a fost prima fotografie din lume.

Aflat la Londra, in 1827, unde fratele sau Claude era grav bolnav, Niepce va prezenta inventia sa in fata membrilor Academiei Regale de Stiinte (8 decembrie 1827) dar refuza sa dezvaluie secretele tehnice ale inventiei sale, astfel ca procesul-verbal intocmit cu acest prilej nu va fi dat publicitatii.

Niepce va colabora timp de 4 ani, pana la moartea sa survenita in 1933, cu Louis- Jacques Mandé Daguerre, reusind impreuna sa perfectioneze calitatea imaginilor prin folosirea unei placi de cupru argintate pe care au aplicat bitum de Judeea. Imaginea obtinuta au developat-o cu vapori de iod.

In anul 1835, Daguerre va folosi la developare vapori de mercur, noul procedeu reducand timpul de expunere la 8 ore si 20’, iar in 1837 va fixa imaginile prin spalarea placilor intr-o solutie fierbinte de clorura de sodiu. Noul procedeu se va denumi dagherotipie si va fi impus la 7 ianuarie 1839, cand marele fizician François Dominique Arago va face o comunicare la Academia de Stiinte din Paris. Anul 1839 va deveni, oficial, anul nasterii fotografiei. Din motive necunoscute, contributia lui Niepce nu va fi mentionata.

In esenta, dagherotipia presupune urmatoarele faze: o placa de cupru peste care s-a aplicat o foita subtire de argint va fi supusa unui tratament cu vapori de iod la o lumina foarte slaba, astfel ca placa va fi acoperita cu iodura de argint, sensibila la lumina; placa va fi introdusa intr-un aparat fotografic si impresionata cu un timp de expunere de la 3 ta 35 minute, obtinandu-sc o imagine latenta carc se developeaza cu vapori de mercur. Iodura de arg neimpresionata de lumina va fi eliminata cu clorura de sodiu fierbinte, obtinandu-se imaginea in pozitiv direct. Inconvenientul era ca se obtineau doar unicate, deoarece nu se puteau scoate copii ca dupa negative, imaginea era inversata iar dimensiunile erau limitate la 16/22 cm.

In tarile anglo-saxone inventatorul fotografiei este considerat William Henry Fox Talbot (1800-1877) care, in realitate, in anul 1844 a imaginat procedeul fotografic pozitiv- negativ prin folosirea unei harti translucide, astfel ca se puteau realiza copii „pozitive“ intr-un numar practic nelimitat.

La recomandarea astronomului si fizicianului englez John Frederich William Herschel (1792-1871) care a propus termenii; „fotografie“, „pozitiv“ si „negativ“, Talbot va inlocui clorura de argint cu bromura de argint iar imaginile obtinute le va fixa cu tiosulfit de sodiu.

Talbot va perfectiona procedeul de fotografiere a unui obiect in miscare rapida cu ajutorul unei scantei electrice si tot el va folosi procedeul denumit calotipie, care consta in folosirea iodurii de argint si a developarii negativelor in acid galic.Tehnica fotografica a fost folosita in anul 1840 in inchisoarea din Bruxelles, de politia belgiana, dupa metoda Daguerre.

in anul 1888, firma Kodak a lui George Eastman a pus in vanzare o camera cu o rola pentru un film care poate realiza 100 de imagini.

Fotografia judiciara va fi perfectionata de Alphonse Bertillon, care, in 1890, va publica Fotografia judiciara cu un apendice asupra clasificarii si identificarii antropometrice“, despre care am amintit in Istoricul Criminalisticii.

Primele servicii specializate sunt consemnate in Chicago (1855) si Paris, 1872.

RA. Reiss, „Fotografia judiciara va permite magistratului insarcinat cu an­cheta de a avea in fata ochilor, in orice moment, imaginea exacta a locului sau a locurilor unde s-a savarsit crima. “

Romania este printre primele tari care a beneficiat de aceasta descoperire: in 1843 se fac la Bucuresti primele portrete dagherotip, iar dupa 1848 se fac cunoscuti: Carol Popp de Szatmari, fotograful domnitorilor Bibescu, Stirbei si Alexandru Ioan Cuza, considerat primul fotoreporter de razboi din lume; Ludwig Angerer, un farmacist austriac si Costache Sturdza Schcianu, primul fotograf amator din tara noastra.

In 1879 se infiinteaza serviciul fotografic la Politia Capitalei iar in 1888 infractorii sunt inregistrati alfabetic si fotografiati.

In anul 1904, dupa cum am mai subliniat, apare „Manualul tehnic de medicina lega­la“ al lui Nicolae Minovici, unde, in capitolul IX, intitulat „Fotografia judiciara“, se stabilesc reguli stiintifice pentru fotografia de semnalmente. Citam: „E cunoscuta regula potrivit care­ia, astazi, in antropometrie, este greu de a face o verificare la o varsta mai jos de 21 ani, si absolut imposibila la o varsta de 18 ani, fara ajutorul unei fotografii de pmfil alipita la cele­lalte semnalmente.'

In anul 1919, la Buzau s-a infiintat un serviciu complet de identificare cu fise mixte, care mai tarziu s-a generalizat in toata tara, iar in anul 1932 a fost creat cazierul central, cu o cartoteca fotografica pentru condamnati.

In anul 1981 firma Sony a comercializat primul aparat electronic de fotografiat, denumit Mavicadar prima camera cu adevarat digitala, Quiktake, a fost construita de Apple Computer in cooperare cu Kodak.Emilian Stancu , Criminalistica , vol 1,editia a – 3-a ,Ed Actemi , Bucuresti, 1999, pag 89

Jenica Dragan, Oancea Ioan, Niculae Gheorghe, Indrumar practic juridic in probleme de tehnica si tactica criminalistica, Editura Ministerului Administratiei si Internelor, p. 117

Lazar Carjan, Tratat de criminalistica, Ed. Pinguin Book, Bucuresti 2005, pg. 252-253

Jenica Dragan, Oancea Ioan, Niculae Gheorghe, Indrumar practic juridic in probleme de tehnica si tactica criminalistica, Editura Ministerului Administratiei si Internelor, p. 119

Lazar Carjan, Tratat de criminalistica, Ed. Pinguin Book, Bucuresti 2005, pg. 253
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate