Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Forme si procedee de prevenire a actiunilor si de combatere
Trimite pe WhatsApp


Forme si procedee de prevenire a actiunilor si de combatere

FORME SI PROCEDEE DE PREVENIRE A ACTIUNILOR SI DE COMBATERE

A FORTELOR TERORIST- DIVERSIONISTEIn elaborarea masurilor generale de combatere a terorism-diversionismului trebuie pornit de la o conceptie care sa aiba in vedere faptul ca teroristii sunt atasati fanatic de cauza lor si au fost educati sa creada ca pentru atingerea scopurilor propuse sunt justificate orice metode si mijloace , inclusive uciderea batranilor , a femeilor , a copiilor a nou – nascutilor si civililor nevinovati si nu de putine ori doresc sa moara pentru cauza lor.

In ansamblu, prevenirea si combaterea terorismului si diversiuni in timp de pace se face de regula , prin patru actiuni, astfel:
prevederea( previziunea) ;

prevenirea;

decurajarea;

interventia

Prevederea ( previziunea ) urmareste sa anticipeze desfasurarea actiunilor

terorist- diversioniste in dublu sens, adica pentru adversarul posibil , cat si mai ales pentru partea proprie si totodata sa dea elemente de sinteza , de comparare a rezultatelor , a consecintelor ce ar aparea in cazul comiterii unor acte teroriste sau de diversiune.

In mod concret, prevederea actiunilor terorist-diversioniste se realizeaza prin intarirea masurilor informative si contrainformative . In interiorul tarii, aceste masuri se executa de catre S.R.I. si Serviciul de contraspionaj , acolo unde sunt organizate , iar in exterior de organul de informatii specializat in aceasta directie.- S.I.E. ,care poate obtine din strainatate date referitoare la initierea unor acte terorist-diversioniste ce ar viza teritoriul romanesc.

Formele si procedeele de prevedere folosite de toate oragenel amintite sunt:

culegerea de informatii

schimbul de informatii cu organisme similare din alte tari sau cu organizatii

internationale ( INTERPOL)

prelucrarea , analiza si sinteza informatiilor

introducerea acestora in baza informationala de date privind lupta antiterorista

Beneficiarii acestei baze de date sunt organele specializate in lupa antiterorista din tara noastra si organele internationale de profil.

Prevenirea actelor terorist-diversioniste cuprinde un ansamblu de masuri

speciale, initiate de fortele de ordine , de cele cu misiuni informative si de structurile constituite pe linie de protectie si paza , precum si de unitatile armatei.

Prevenirea actelor terorist-diversioniste are un spectru larg diversificat realizandu-se in plan politic, diplomatic, juridic, moral si propagandist , atat in tara cat si prin initiative internationala diplomatice.

Conform legii , in present M.AP.N. si S.R.I. sunt principalele institutii abilitate sa desfasoare activitati de prevenire a actiunilor terorist-diversioniste .

Intreaga activitate de prevenire trebuie sa fie hotarata fara compromisuri si dusa in cadrul si potrivit legii.

Descurajarea elementelor terorist-diversioniste se realizeaza prin masuri de ordin legislativ si prin adoptarea unor forma si procedee de lupta atiteroriste care sa nu permita nici unei persoane romane sau starine sa comita acte terorist-diversioniste pe teritoriul national fara sa fie sanctionata in conformitate cu prevederile legale.Legislatia romana cuprinde acte normative care incrimineaza faptele de terorism si diversiune si pe autorii lor. Stabilirea unor pedepse aspre reprezinta cel putin la nivel theoretic, o masura de descurajare a teroristilor.

Instituirea pazei permanente la obiectivele fixe si mobile , luarea masurilor antiteroriste in aeroporturi , la punctele de control a trecerii frontierei, ambasade, resedinte, pregatirea temeinica a fortelor operationala de lupta antiterorista sunt masuri de importanta deosebita in descurajarea elementelor ostile de tipul terorist-diversioniste.

Interventia este o forma de actiune executata de fortele destinate combaterii terorismului si se desfasoara extrem de rapid , folosind mijloace si procedee foarte variate. Riposta contra elementelor teroriste consta in adoptarea unor forme si procedee de actiuni militare care evolueaza de la formele de actiuni nonviolente si pana la cele violent –armate astfel:

identificarea grupurilor teroriste si a bazelor acestora;

distrugerea sistemului de conducere a fortelor teroriste, a bazelor lor de sprijin si interzicerea aprovizionarii cu materiale si tehnica specifica;

atacul in forta de scurta durata ;

atacul rapid executat prin surprindere;

interdictia;

panda;

blocarea;

incercuirea;

ambuscada(capcana )

incursiunea;

observarea;

supravegherea;

distrugerea materialelor de propaganada subversiva.

Pana in prezent, in Romania , actele teroriste au fost reduse , ele referindu-se la

actiuni de genul:

deturnarea de aeronave ;

atentatul;

luare de statici;distrugeri ale unor obiective fixe.

In practica autohtona si internationala, in timp de pace si de razboi , interventia

fortelor destinate combaterii actelor terosiste cuprinde cel mai adesea cinci faze:

perioada de verificare a autenticitatii informatiilor;

blocarea;

negocierea;

interventia propriu-zisa;

restabilirea ordinii la obiectivul fix sau mobil unde a avut loc actiunea terorist-diversionista.

Pentru a fi eficienta , lupta antiterorista in timp de pace trebuie sa fie :

ultrarapida , prompta si hotarata. Pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie de o conducere supla, profesionista si competenta ( comanda unica), personal profesionist si cu capacitate de adaptabilitate la specificul situatiei operative .Cu privire la formele si procedeele de prevenire si combatere a terorismului in timp de pace , acestea trebuie sa cuprinda ingtreg teritoriul national.

In opinia specialistilor actiunile militare non-violente sunt :

supravegherea;

interventia si interdictia;

intrajutorarea;

siguranta;

serviciul intarit de paza si ordine publica.

Observarea este o forma de actiune comuna a fortelor de ordine publica si a

celor antiteroriste , care se adopta in scopul de a descoperi si a urmari activitatile de pregatire, modul de organizare si de conducere a fortelor terorist-diversioniste. Se executa de catre personal specializat prin fotografierea , filmarea, schite si notite.

Supravegherea este o forma de actiune non-violenta si are ca scop obtinerea

si procurarea de informatii cat mai ample asupra fortelor teroriste , tinerea sub observatie permanenta a poplulatiei, elementelor dusmanoase, fortelor paramilitare , punctelor de conducere ale fortelor ostile , bazelor logistice, indeosebi a liderilor si a personalului de conducere al fortelor terorist-diversioniste , crearea si mentinera unei stari de tensiune in randul fortelor adversarului. Aceasta se executa prin observare si ascultare , interceptarea convorbirilor telefonice, telex, radio, studierea corespondentei , panda.Interventia si interdictia se refera la actiunile desfasurate de fortele de ordine publica prin prezenta acestora in dispozitive de descurajare a elementelor terorist-diversioniste fara folosirea fortei. Rezultatul actiunilor de interventie ar trebui sa se soldeze cu schimbarea atitudinii fortelor terorist-diversioniste, in sensul ca la sesizarea dispozitivelor de descurajare a organelor de ordine publica , fortele respective nu mai au posibiliatea sa desfasoare acte teroriste si se disemineaza in randul populatiei sau se retrag in alte zone.

Interdictia se realizeaza printr-un coplex de masuri pe care le iau fortele de ordine publica si antiteroriste in scopul interzicerii patrunderii elementelor teroriste in zona obiectivelor fixe si mobile al amanarii unor activitati publice si sportive , interzicerea circulatiei libere in zona.

Intrajutoarea se adopta pentru a salva si proteja populatia din localitati , obiective , raioane sau dintr-o zona in care actiunile fortelor agresoare s-au transformat in acte de terorizare a populatiei.

Siguranta se organizeaza in scopul prevenirii fortelor antiteroriste si a populatiei civile impotriva actiunilor prin surprindere a elementelor teroriste si este una din principalele masuri pentru mentinerea capacitatii de lupta ale oragenlor S.R.I., de politie si jandarmi.

Serviciul intarit de paza si ordine publica se adopta cu scopul de a asigura un climat de liniste si siguranta la obiectivele fixe si mobile in localitati, zone sau raioane, pe timpul desfasurarii unor activitati de importanta deosebita, si acesta poate fi permanent sau temporar.


BIBLIOGRAFIA :

1.       “Actiunile terorist-diversioniste si implicatiile acestora asupra securitatii nationale a Romaniei” , General de brigada si dr. Costica Voicu, General de corp de armata, Prof. Univ. Dr. Anghel Andreescu, Colonel Radu Jerebie .

Ed. M.I..,1996

2.       “ Strategia combaterii terorismului si diversiunii “ – General de brigada Dr. Stan Stangaciu , Bucuresti , 1996

3.       Legea nr.40 privind organizarea si functionarea M.Ap.N., M.O.nr.146/1990.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate