Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Arhitectonica ratiunii pure


Arhitectonica ratiunii pure
Arhitectonica ratiunii pure

1. Sistematica filosofiei. Termenul de arhitectonica este folosit de Kant pentru a desemna „arta sistemelor” (Immanuel Kant, Critica ratiunii pure, ed. cit., p. 618). O asemenea „arta” vede stiinta nu ca pe o aglomerare de cunostinte, ci ca pe un sistem, realizat pornind de la o schema care reda diversitatea, dar si ordinea partilor. Schema despre care este vorba aici, in cazul in care ar fi realizata, ar furniza Ideea, conceptul a priori al stiintei cu forma si scopul sau. Chiar daca Ideea ca atare nu este inca realizata, schema ei nu ne este inaccesibila.

In privinta filosofiei, avem de-a face cu filosofia naturii (care se raporteaza la ceea ce este) si cu filosofia moravurilor (care se raporteaza la ceea ce trebuie sa fie). Atat filosofia naturii, cat si cea a moravurilor, pot fi cunoasteri prin ratiunea pura (filosofie pura) sau cunoasteri rationale prin principii empirice (filosofie empirica).
2. Diviziunea filosofiei ratiunii pure. Filosofia pura se imparte in propedeutica sau critica si metafizica. Kant oscileaza daca sa includa critica in partea propedeutica sau in cea metafizica a filsoofiei ratiunii pure, aceasta ezitare avand unele consecinte asupra continuatorilor gandirii sale, dintre care unii au optat pentru includerea criticii in propedeutica (idealismul german), altii in metafizica (neokantianismul).

Metafizica este, la randul ei, metafizica speculativa (metafizica a naturii) si metafizica a moravurilor (metafizica folosirii practice a ratiunii pure).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate