Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinismAlpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Arta cultura


Index » hobby » Arta cultura
» Intrebuintari ale ceramicii presate


Intrebuintari ale ceramicii presate
Intrebuintari ale ceramicii presate

Astazi, multe SIC reprezinta o altemativa pentru o serie de restaurari protetice metalo-ceramice. Din SIC se pot realiza: fatete vestibulare, incrustatii, coroane partiale, coroane de invelis, proteze partiale fixe de amplitudine redusa, etc. Fiecare SIC este elaborata pe „retete' proprii, are o anumita structura si proprietati. Drept urmare si restaurarile protetice realizate cu un anumit sistem se vor comporta din punct de vedere clinic diferit.

FATETE CERAMICE
Fatetele ceramice au fost introduse in practica stomatologica de Charies Pincus (fig. 21.2), la Hollywood m 1930 pentru a imbunatati sau adapta estetica dentara a actorilor la diferite situatii artistice impuse. Neexistand sisteme adezive el le-a atasat temporar pe dinti cu o pulbere adeziva asemanatoare celor utilizate pentru mentinerea protezelor mobile. In 1970 Frank Faunce folosind principiile adeziunii enuntate de Buonocore si Bowen prezinta o metoda de restaurare a leziunilor coronare ce utiliza fatete realizate dintr-o RA. Fatetele erau tratate cu acetat de etil (CHsCOOCzHs) si clorura de metilen (CH^Cjb), iar apoi fixate. Metoda prezinta numeroase dezavantaje legate de slaba rezistenta a adeziunii, rezistenta scazuta la uzura -si acumularea de placa.

Cautand o alternativa la fatetele acrilice, Simonsen si Calamia imbunatatesc calitatea adeziunii lansand dublul gravaj acid - dinte si fateta. Odata cu dezvoltarea generathlor de adezivi si a SIC modeme, fatetele ceramice au devenit o metoda terapeutica de rutina in special la cazurile unde obtinerea unei fizionomii optime reclama sacrificii dentare doar de la nivelul fetei vestibulare si partial pe fetele proximale.

Asadar indicathle fatetelor ceramice se regasesc in toate situatiile clinice dominate de prioritati estetice, ele fiind o altemativa viabila pentru multe cazuri, care pana nu demult se rezolvau doar prin coroane de invelis. Scopurile pe care le urmaresc acest gen de restaurari protetice sunt obtinerea unor morfologii, texturi si cromatici cat mai naturale.

Indicatii si contraindicatii Indicatii primare

- Tulburari de forma (si partial de volum)

- fracturi de unghiuri cu expunere minora de suprafete dentinare;

- refacerea gabaritului dintilor cu margini incizale reduse prin abrazie (dinti scurti);

- eroziuni generalizate (dar cu expuneri punctiforme de suprafete dentinare)

- dinti conoizi;

- caninizarea unor premolari superiori;

- inchideri de diasteme;

- refacerea ghidajelor anterior si canin.

- Anomalii usoare de pozitie

- corectii usoare a dintilor rotati;

- infraocluzii;

- Discromii moderate  .

- statusuri clinice posttraumatice cu modificari cromatice post-necroze pulpare;

- discromii la varsta a treia;

- discromii medicamentoase tetraciclinice fara afectari importante ale stmcturilor amelare;

- Indicatii cumulate

- statusuri postatraumatice;

- forme usoare de anomalii genetice sau de dezvoltare, displazii (amelogeneza imperfecta, hipoplazii de smalt.

in cadml indicatiilor cumulate trebuie tinut cont de calitatea „rezervei de smalt'. Aceasta este valabila de exemplu m discromiile tetraciclinice si m amelogenezele imperfecte unde nu toate situatiile clinice se preteaza la aceasta tehnica (deoarece prezenta insulelor de dentina scade eficienta colajului). Asadar este ideal ca lipirea fatetei sa se faca doar m smalt fara descoperirea dentinei.

Indicatiile secundare se refera mai ales la utilizarea fatetelor ca tehmci secundare cand se urmareste obtinerea unui provizorat de lunga durata:

- dintii devitali fracturati la tineri;

- discromii tetraciclinice majore;

tulburari accentuate de dezvoltare si genetice cu manifestari la nivelul coroanelor dentare

Comparatie intre fatetele realizate prin tehnica indirecta din RDC si ceramica.

Fatete din ceramica 

Fatete din RDC (tehnica indirecta)

Avantaje

Estetica foarte buna Stabilitate cromatica Rezistenta crescuta la abrazie Suprafete netede

Estetica buna Mai ieftine Usor de reparat Fragilitatea mai redusa

Dezavantaje

Maifragile

Mai scumpe (implica dotare mai sofisticata) Dificil de reparat

Stabilitate cromatica mai redusa Rezistenta la abrazie scazuta Suprafete mai rugoase

Indicatii

Indicatii primare

Tulburari de forma si volum Anomalii usoare de pozitie Discromii moderate Indicatii cumulate Indicatii secundare (provizorat de lunga durata) Dinti devitali fracturati la tineri Discromii tetraciclinice majore Tulburari accentuate de dezvoltare si genetice cu manifestari la nivelul coroanelor dentare

Indicatii primare

Tulburari de forma si volum Anomalii usoare de pozitie Discromii moderate Indicatii cumulate Indicatii secundare (provizorai de lunga durata) Dinti devitali fracturati la tineri Discromii tetraciclinice majore Tulburari accentuate de dezvoltare si genetice cu manifestari la nivelul coroanelor dentare

Contraindicatii

Indice de carie crescut Igiena deficitara Obturatii voluminoase Bruxism

Indice de carie crescut Igiena deficitara Obturatii voluminoase Bruxism

Tehnici

(exemple de sisteme)

Aditive Optec HSP, IPS Empress Substractive Cerec, Celay

Artglass, BelleGlass

INLAY-URI SI ONLAY-URI

Inlay-ul ceramic a precedat inlay-ul metalic, m mod aparent surprinzator. in 1837 John Murphy din Londra utiliza folia de platina pentru arderea unei pulberi de sticla pe aceasta.

Ideea inserarii unor incmstatii (blocuri) ceramice prefabricate nu este noua. Cilindri prefabricati din ceramica erau fixati prin cimentare m cavitati calibrate corespunzator, fiind cunoscuta ca metoda lui Dall, care se mai folosea inca si m

Wood m 1882 folosea blocuri decupate de dinti prefabricati din portelan pe care le adapta si fixa in cavitati. W. Herbst utiliza perle din sticla de Venetia, de diferite culori obtinute prin pulverizare. Prin 1890 au fost introduse pe piata pulberile de portelan cu temperatura inalta de sinterizare. Aparitia in a pigmentilor minerali permite in sfarsit ceramicii atingerea unor performante estetice.

in ultimele doua decenii atat materialele din care se confectioneaza mcmstatiile, cat si tehnologia lor au suferit modificari importante. RDC si masele integral ceramice au acaparat acest domeniu „nobil' al reconstituirilor coronare. Aproape un deceniu a avut loc o disputa acerba intre „composite-inlay' si incrustatiile integral ceramice. Ulterior (1990-1992), competitia a fost castigata detasat de catre incrustatiile integral ceramice. Composit-inlay-urile au pierdut disputa datorita dehiscentelor la interfata incrustatie/ciment diacrilic, a fisurilor si fracturilor aparute m masa incmstatiei (37,38).

Dehiscentele de la interfata incmstatie/ciment diacrilic sugereaza ca acest tip de legatura nu este perfect stabila, deoarece legaturile coezive (intre molecule de acelasi tip sunt mai slabe decat legaturile.adezive intre molecule diferite (11).

Cu toate ca incmstatiile metalice realizate din aliaje nobile au trecut cu brio proba timpului, problemele de estetica a acestora au determinat orientarea spre alte solutii. Dupa insuccesele „composite inlay-urilor', incrustatiile integral ceramice au castigat teren datorita tehnicilor de dublu gravaj acid (ceramica cu HF, iar tesuturile dure dentare cu I-isPC^), a dezvoltarii CD si a adezivilor dentinari, care au schimbat complet conceptia agregarii acestor proteze unidentare.

Incrustatiile integral ceramice, cu precadere cele realizate prin tehnici substractive de genul CAD/CAM (Cerec) sau prin frezare pur mecanica (Celay) au continuat revolutionarea acestui domeniu prin introducerea amprentei optice, designul restaurarii asistat de calculator si frezajul computerizat.  .

In general o serie de particularitati ce vizeaza prepararea cavitatilor pentru incrustatii isi pastreaza valabilitatea si in cadrul incrustatiilor integral ceramice .

Indicatii si contraindicatii

Inlay-urile si onlay-urile sunt indicate ca altemativa de tratament la obturatiile cu AA sau inlay-urile metalice, la pacienti cu indice de carie redus, igiena bucala buna si cu cerinte estetice deosebite. Tehnologia lor necesita un timp mai indelungat si au un pret de cost ridicat, astfel ca asemenea celorlalte tipuri de restaurari indirecte sunt contraindicate la pacientii cu o igiena orala defectuoasa si cu un indice de carie crescut. Datorita rezistentei mecanice relativ reduse a ceramicii, incrustatiile integral ceramice sunt contraindicate la pacienti cu solicitari ocluzale excesive, mai ales cu hiperfunctii musculare si parafunctii.

Principalul avantaj al inlay-urilor de ceramica este aspectul fizionomic deosebit. De asemenea separatia marginala redusa in cazul utilizarii CD.

DISPOZITIVE CORONO – RADICULARE

DCR-urile integral ceramice au aparut datorita dezavantajelor pe care le prezinta DCR-urile metalice: posibilitatea transparentei prin coroanele integral ceramice si coroziunea intracanalara, responsabile de multe fracturi radiculare. Astfel au fost concepute tehnologii care permit obtinerea de DCR-uri integral ceramice cu rezistenta apropiata sau comparabila (m cazul ceramicii cu continut crescut de Zr02) de cea a dispozitivelor metalice.

Indicatii si contraindicatii

Indicatiile dispozitivelor integral ceramice se refera la acele situatii in care primeaza estetica - in cazul coroanelor integral ceramice cand, datorita translucentei ceramicii nu este de preferat sa sa foloseasca DCR-uri.

Tehnica

Faza cristalina

Tehnologia folosita

Observatii

In-Ceram Alumina, Zirconia

ceramica aluminoasa sau cu Zr02

infiltrarea barbotind'

tehnica foarte complicata, insa asigura o rezistenta foarte buna restaurarii finale

IPS Empress Cosmo

fosfat de litiu

injectarea ceramicii la temperatura inalta

tehnica mai complicata, necesita dotare scumpa

'Celay

ceramica aluminoasa sau cu Zr02

frezarea prin copiere

tehnica relativ simpla, pret de cost redus, rezistenta comparabila cu In-Ceram

COROANE INTEGRAL CERAMICE

Odata cu diversificarea si imbunatatirea proprietatilor mecanice, estetice si biologice ale ceramicii dentare prin dezvoltarea maselor ceramice moderne, coroana de invelis integral ceramica, sau jacketul ceramic a cunoscut o relansare, fiind considerata la ora actuala datorita proprietatilor estetice deosebite, si a biocompatibilitatii ca alternativa cea mai nobila pentru restaurarea unor leziuni coronare nu doar m zona frontala. De remarcat ca termenul de coroana jacket ceramica era atribuit pana nu demult doar coroanelor dm ceramica arse pe folie de platina. Sfera jacket-ului ceramic s-a largit odata cu posibilitatea confectionarii coroanelor prin sisteme integral ceramice.

Indicatii si contraindicatii

Coroana integral ceramica se indica in situatiile cand exista cerinte estetice deosebite (dictate de profesie, statut social etc.), iar dintii prezinta leziuni extinse situate pe fetele proximale si/sau vestibulare restaurate prin tehnici directe (ex. obturatii cu RDC). Bonturile dentare trebuie sa prezinte o rezistenta suficienta pentru a asigura suportul viitoarei coroane, in caz contrar se prefera confectionarea unui DCRDatorita rezistentei mecanice mai reduse a ceramicii, solicitarile ocluzale trebuie sa fie distribuite cat mai favorabil. Aceasta presupune in general o situare a contactelor intr-o zona m care ceramica este suportata de structurile dentare, cum ar fi de exemplu m treimea medie a fetei orale a incisivilor superiori.

Contraindicatiile coroanelor integral ceramice se refera la situatiile cand se poate aborda o solutie mai conservativa sau cand solicitarile ocluzale sunt defavorabile. Ele se realizeaza mai rar in zona laterala, unde fortele ocluzale crescute precum si cerintele estetice mai reduse impun ca tratament de electie CMMC sau coroana turnata. in zona frontala raporturile ocluzale defavorabile sau imposibilitatea realizarii unui prag circular de minimum 1 mm indica de asemenea CMMP sau CMMC in detrimentul coroanelor integral ceramice.

Principalele avantaje ale coroanelor integral ceramice constau in estetica superioara, translucenta apropiata de cea a structurilor dure dentare si raspunsul tisular bun datorat biocompatibilitatii ceramicii si lipsei scheletului metalic. Lipsa subtratului metalic permite totodata si realizarea unei preparatii mai conservative pe fata vestibulara comparativ cu tehnica mixta metalo-ceramica, in schimb implica o reducere semnificativa a fetelor proximale si orala, m vederea asigurarii unei grosimi uniforme a stratului de ceramica.

Dintre dezavantajele unei coroane integral ceramice mentionam rezistenta ei mecanica mai redusa datorita lipsei scheletului metalic. De asemenea in vederea realizarii pragului circular este necesar un sacrificiu important de tesuturi dure dentare pe toate fetele. Aceasta datorita rezistentei mai reduse a ceramicii care necesita o grosime uniforma la colet de mimmum 1 mm. Comparativ cu preparatia pentm o CMMC, in special pe fetele proximale si orale, coroana integral ceramica este o solutie terapeutica mai putin conservativa, care pentru a putea fi realizata ?trebuie sa indeplineasca cu rigurozitate regulile preparatiei.

Dificultati mai pot fi intampinate si in obtinerea unei adaptari corecte a restaurarii la 'preparatie. Astfel de situatii pot fi adeseori observate la un dinte cu o distructie coronara extinsa sau m cazul cand dupa ablatia unei restaurari protetice anterioare bontul restant nu permite realizarea unei preparatii pentru o coroana integral ceramica. Situatiile amintite implica realizarea de preparatii atipice care pot afecta negativ rezistenta viitoarei restaurari protetice.

Indicatia coroanelor integral ceramice ca elemente de agregare pentru o restaurare protetica fixa este limitata, restrangandu-se doar la edentatiile reduse (maxim un element intermediar) cu solicitari ocluzale minime. Aceasta limitare se datoreaza rezistentei la incovoiere reduse a maselor ceramice, fapt ce impune realizarea unor conectori de grosimi considerabile, cu impact negativ asupra aspectului estetic final prin reducerea ambrazurii cervicale, fapt ce are repercursiuni si asupra papilei interdentare cu posibile afectari parodontale.

PROTEZE PARTIALE FIXE PLURIDENTARE INTEGRAL CERAMICE

Despre PPF integral ceramice s-ar putea spune practic ca sunt ultimele sosite in randul familiei mari a restaurarilor integral ceramice. Ele au putut apare datorita aparitiei maselor ceramice dentare noi cu continut crescut de oxizi care au o rezistenta mecanica crescuta (ex. In-Ceram, IPS Empress). Acestea permit realizarea unor nuclee ceramice care ulterior vor fi placate cu mase ceramice feldspatice. Trebuie totusi mentionat ca, pentru moment, reprezinta totusi o tehnica cu o raspandire redusa fiind practic limitata de costul ridicat al instalatiilor ee permit realizarea restaurarilor si de nivelul de specializare pe care il necesita echipa medic-tehnician dentar.

Indicatii:

- cerinta crescuta pentru estetica;

- brese reduse m regiunea frontala.

Contraindicatii:

- dinti tineri care datorita volumului camerei pulpare necesita devitalizare;

-- restaurari in zona laterala , brese care depasesc un dinte cu exceptia zonei frontale mandibulare.

Sistemele care permit obtinerea de restaurari protetice fixe pluridentare integral ceramice.

Tehnica

Faza cristalina

Tehnologia folosita

Observatii

In-Ceram Zirconia

ceramica cu Zr02

infiltrarea barbotinei

tehnica foarte complicata, insa asigura o rezistenta foarte buna restaurarii finale

IPS Empress 11

bisilicat de litiu

injectarea ceramicii la temperatura inalta

tehnica mai complicata, necesita dotare scumpa

Procera AIICeram

ceramica cu A1203

CAD / CAM

tehnica mai complicata, necesita dotare scumpa

Celay

ceramica cu Zr02

frezarea prin copiere

tehnica relativ simpla, pret de cost redus, rezistenta comparabila cu In-Ceram


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate