Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Arta cultura


Index » hobby » Arta cultura
» Camillo Sitte - Arta construirii orașelor


Camillo Sitte - Arta construirii orașelor


Camillo Sitte - Arta construirii ora elor Una din cele mai frumoase combinari a doua piete ( Piata San Marco si Piazzetta) formeaza inima Venetiei. Prima (Piata San Marco este o piata dezvoltata in adancime in raport cu basilica si dezvoltata in largime fata de procuratii. A doua este o piata larga in raport cu fatada Palatului Dogilor, dar in primul rand este dezvoltata in adancime in raport cu splendida perspectiva catre Canal Grande, in directia bisericii San Giorgio Maggiore. O a treia piata, foarte mica, este situata pe latura bisericii San Marco. Atata splendoare este adunata aici intr-un singur loc, cum nici un pictor nu a putut concepe vreodata ceva mai frumos ca fundal de arhitectura si nici un teatru nu a avut un decor mai captivant, cum este cel care s-a nascut aici in realitate.
Intr-adevar, acesta este spatiul unei mari forte, o forta a spiritului, a artelor si mestesugurilor, care a strans bogatii ale lumii intregi pe corabiile sale, a stapanit marile si care se bucura de bogatiile acumulate in acest loc, cel mai frumos de pe pamant. Chiar si Titian sau Veronese nu au putut imagina ceva mnai frumos ca fundal pentru marile lor tablouri infatisand nunti sau festivitati. Analizate, mijloacele care au permis desavarsirea acestor splendori fara egal se releva ca fiind putin obisnuite: efectul marii, alaturarea unor cladiri putin obisnuite, prestigioase si bogatia decorului sculptat, magnificenta culorilor bisericii San Marco, impozantul campanil.
Si totul este dispus intr-o asemenea maniera, incat acest fericit mod de organizare participa incontestabil la efectul de ansamblu. Nu ne indoim ca daca s-ar fi conformat sistemului modern, desi toate aceste opera de arta ar fi fost implantate intr-un mod dispersat si dupa axe de simetrie riguroase, ar fi avut un efect incredibil micsorat. Sa ne imaginam San Marco degajata de edificiile inconjuratoare, campanilul plasat in axul portalului principal, in mijlocul unei esplanade moderne , procuratiile, biblioteca etc nu reunite intr-un ansamblu inchis ci dispuse individual, potrivit sistemului modern de blocuri, si in lungul acestei pretinse piete, de fapt un bulevard de aproape 60 m largime. Aceasta idee este intolerabila: totul ar fi distrus! Totul! Pentru ca cele doua lucruri sunt ibdisolubil legate: pe de-o parte, frumusetea edificiilor si a monumentelor si pe de alta parte, corecta si fericita lor ordonare. Organizarea pietei San Marco si a pietelor invecinate este conforma regulilor recunoscute pana aici. Se remarca in special pozitia lateral a campanilului care se inalta la intersectia celor doua piete.
Sa consideram, in sfarsit, efectul pe care combinarea abila a mai multor piete il produce asupra observatorului care trece dintr-una in alta. In fiecare moment imaginea se schimba, in timp ce impresiile se insumeaza. Se poate masura bogatia efectelor, proprie acestor piete, si prin examinarea fotografiilor pietei San Marco si ale Signoriei din Florenta. Pentru fiecare dintre aceste doua situatii exista mai mult de o duzina de imagini diferite, luate din unghiuri diverse si oferind de fiecare data un alt tablou, incat nu am putea crede ca este aceeasi piata, daca nu am sti acest lucru dinainte.
Sa incercam aceasta experienta si cu o piata riguros ortogonala. Este imposibil sa gasesti trei vederi diferite prin continutul artistic, pentru ca piata moderna, decupata dintr-o insula, nu este decat o suprafata goala, exprimata in metri patrati.

Mira Voite- Dordea - Renastere, Baroc si Rococo in arhitectura


Din punct de vedere constructiv se constata mentinerea sistemului de fundatii pe piloti de lemn, adecvat la terenul mlastinos.
Ansamblul de marca al oraului Venetia este cel de la San Marco, format din Piazza San Marco si Piazzetta. Ele sunt singurele ansambluri urbane venetiene care poarta numele de piata, celelalte de mai mica insemnatate fiind numite campi. Ansamblul San Marco realizat treptat, in cateva sute de ani, reprezinta central puterii politice si religioase al Republicii. Aici se gasesc ca principale monumente catedrala San Marco si Palatul Ducal.
Ansamblul este compus din doua piete: Piata San Marco, important spatiu de plan trapezoidal, avand in ax Catedrala si flancat pe contur de constructii executate in diferite etape, dar toate deschise prin portice si logii spre piata; Piazzetta - dupa cum arata si numele - este mai mica si tot de plan trapezoidal. Legatura cu piata se face in unghi drept si spatiul Piazzettei se deschide spre laguna, constructiile din Piazzetta avand portice spre exterior. Pe latura de est, legat de Ccatedrala San Marco se desfasoara Palatul Dogilor, imensa constructie medievala terminata in secolul al XV-lea in stil gotic. Curtea interioara a palatului este terminata in faza timpurie a renasterii si acuza in acelasi timp reminescente medievale si influentele ale Renasteriilombarde(arh. Antonio Rizzo 1430-a499 si Pietro Lombardo 1435 - 1515).

Legatura dintre piete este punctata de turnul campanil al Catedralei realizat tot in perioada gotica. Dintre constructiile din pietele venetiene, in perioada Renasterii Timpurii, s-au construit Turnul Orologiului, care sustine axul piazzettei pe latura opusa lagunei, constituind o poarta de intrare in piete dinspre oras; clsdirea Turnului Orologoilui se continua in Piata San Marco cu constructia administrativa a Procuratiilor Vechi. Ambele edificii se datoreaza arhitectului Mario Conducci - 1504 ). El respecta spiritualitatea arhitecturii venetiene de deschidere prin logii spre exterior a spatiului construit, de vioiciune si armonie senina.

Caracterul atat de pregnant al ansamblului de piete de la San Marco nu este dat de o anume perioada stilistica, el este tipic venetian si meritul arhitectilor - care au lucrat la mari distante in timp si in etape stilistice diferite - este tocmai acela de a fi pastrat unitatea prin specific.

Celebra realizare arhitecturala a lumii, ansamblul de la San Marco, este metaforic considerat marele salon al Europei.

Fascinanta, stralucitoare, deschisa - intrebuinteaza expresia la propriu si la figurat- , arhitectura venetiana adauga prin traditia si specificul sau calitatilor Renasterii italiene din perioada timpurie.In forma sa venetiana, ca si de altfel in cea lombarda, Renasterea va iradia cu precadere in statele europene de peste Alpi. Explicatia este pe de-o parte a vecinatii immediate dintre statele italiene si tarile transalpine, precum si a fondului cultural medieval comun al acestpr tari si regiunile italiene Veneto si Lombardia.

sunt prezentate doua viziuni diferite despre oras, viziunea artistica a lui Camille Sitte, si o viziune socio-istorica, a lui Mira Voite- Dordea

Pentru Camille Sitte calitatea spatiului urban este data de rezultanta fericitei alaturari a diferitelor elemente arhitecturale si peisagistice, si nu rezultatl unei planificari riguroase, strict geometrica a spatiului urban.

Mira Voite-Dordea, pe de alta parte, analizeaza tesutul urban dintr-o perspectiva socio-istorica.

cum ti-am zis, perspectiva este prezenta, experientiala,in primul citat, si istorica, in al doilea citat

Fascinatia pe care o trezeste Piata San Marco, este rezultatul concentrarii principalelor cladiri si monumente, simboluri ale puterii in ducatul venetian. ('centrul puterii politice si religioase a Republicii') Palatul Dogilor, Catedrala San Marco, Turnul Orologiului

Caracterul unic ansamblului urban de la San Marco este dat si de imbinarea armonioasa a diferitelor stiluri arhitecturale. Desi construite la distante mari de timp, diversele cladiri pot fi subsumate unui stil unic, venetian.

opozitia intre cele doua citate:

Analiza tesutului urban trebuie sa surprinda experienta prezenta a tesutului urban si nu circumstantele istorice care au dat nastere acestuia

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate