Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Thomas Watts


Thomas Watts


Thomas Watts      

Thomas Watts, din Billericay, Essex, era negustor de panzeturi. Stiind ca s-a apropiat vremea sa fie arestat, si-a vandut magazinul si toate panzeturile, dand aproape toti banii rezultati sotiei si copiilor sai, si donand restul de bani saracilor, dupa care a asteptat. In 26 aprilie 1555, Watts a fost arestat si dus la Chelmsford, inaintea lordului Rich si a altora fiind acuzat ca nu a participat la liturghie.      

Judecatorul Anthony Brown l-a intrebat de unde si-a invatat religia, la care acesta a raspuns "De la dumneata, domnule. In vremea regelui Edward ai vorbit impotriva acestei religii si nici un predicator nu ar fi putut spune mai mult decat ai spus dumneata atunci. Ai spus ca liturghia este o uraciune si ne-ai indemnat sa nu credem decat in Hristos. Ai spus ca oricine va aduce o religie straina aici, este un tradator."      

Brown s-a intors catre lordul Rich si a exclamat "El ma calomniaza, domnul meu. Ce fel de criminal este acest om? Daca vorbeste astfel de fata cu mine, oare ce vorbeste pe la spatele meu!"  Pana la urma, obositi din pricina lui Watts, comisarii l-au trimis la episcopul Londrei care l-a acuzat de urmatoarele:      - Thomas Watts locuia in Billericay, in jurisdictia episcopului de Londra.      

Watts a raspuns ca acest lucru este adevarat.      

- Watts nu credea in sacramente si nu lua parte la ele.      

El a raspuns ca crede in toate sacramentele dar asa cum le-a instituit Hristos si nu cum face Biserica Catolica. A fost si el un credincios catolic, insa Biserica i-a inselat pe oameni.      

- Watts credea si ii invata si pe altii ca impartasania era doar o amintire a trupului si sangelui lui Hristos si nimic altceva.      

El a raspuns ca crede ca trupul lui Hristos este in ceruri si nu altundeva, deci nu are cum sa creada ca trupul Sau este in hostie.      

- Watts crede ca adevarata prezenta a trupului si sangelui lui Hristos este in ceruri si nu in hostie.      

El a raspuns ca exact acest lucru este credinta sa.       

- Watts credea ca liturghia este plina de idolatrie, de uraciuni si rautate si ca Hristos nici nu a instituit-o, nici nu a poruncit-o si nici nu a gasit-o de buna.      

El a raspuns ca ramane sa creada acest lucru in continuare si nu are de gand sa se razgandeasca vreodata.      

- Watts credea ca spovedirea la un preot nu este un lucru necesar si ca tot ce trebuie sa faca un om este sa creada si sa se marturiseasca lui Dumnezeu.      

El a raspuns ca nici un preot nu-l poate ierta de pacate, dar totusi este un lucru bun sa ceri sfat de la un preot.      

- Watts credea ca Luther, Wycliffe, Barnes si toti ceilalti care au fost condamnati la moarte pentru credinta lor despre impartasanie au fost oameni buni, slujitori credinciosi si martiri ai lui Hristos.      

El a raspuns ca nu a cunoscut teologia acestor oameni, dar daca ei nu credeau ca trupul si sangele lui Hristos erau trupeste in sacrament, precis erau niste buni crestini.      

- Watts credea ca postul, rugaciunea si milostenia sunt fara nici un folos. Daca un om era mantuit, nu mai trebuia sa faca aceste lucruri, iar daca nu era mantuit, implinirea lor nu l-ar fi dus la mantuire.      El a negat ca a facut o asemenea afirmatie, si a spus ca el crede atat in post cat si in rugaciune si milostenie, care sunt fapte izvorate dintr-o credinta vie.      

- Watts recunostea in mod deschis faptul ca refuza sa mearga la biserica si sa primeasca impartasania deoarece slujba bisericeasca era o uraciune. El a mai spus si alte lucruri gresite si arogante, fiind un exemplu negativ pentru cei care erau de fata atunci.      

El a raspuns ca aceste lucruri sunt adevarate si va merge la moarte cu aceeasi credinta.      

- Watts era un eretic care trebuia blestemat de catre Biserica si dat pe mana autoritatilor laice pentru a fi pedepsit.      

El a raspuns ca nu se va opune legii, fiind deplin incredintat ca Dumnezeu il va binecuvanta chiar si atunci cand oamenii il vor blestema.      

- Watts a afirmat ca Biserica Romei este o sinagoga a Satanei.      

El a raspuns afirmandu-si credinta ca Papa era dusmanul de moarte atat al lui Hristos cat si al Bisericii Sale.      

- Toate acuzatiile de mai sus sunt bine cunoscute in regiunea din jurul localitatii Billericay.      

El a raspuns ca tot ce a spus el inainte este adevarat.      

In perioada dintre 10 si 17 mai, Watts a fost vizitat de o fata bisericeasca dupa alta, dar nici una dintre acestea nu l-a putut determina sa se abata cat de putin de la crezul sau. Watts a fost dat pe mana serifilor londonezi si intemnitat la Newgate pana pe 22 mai sau 9 iunie, dupa care a fost transferat la Chelmsford, unde a cinat cu Hawkes si altii care au fost adusi acolo pentru a fi arsi pe rug. Dandu-i-se ocazia sa vorbeasca cu sotia si cei sase copii ai sai, el i-a incurajat sa ramana credinciosi crezului lor indiferent de ce se va intampla; doi dintre copii s-au oferit in mod prompt sa mearga la rug impreuna cu tatal lor.      

Watts a sarutat stalpul rugului inainte ca sa se intoarca spre Lordul Rich si sa-l avertizeze: "Domnul meu, aveti grija! Procedati impotriva constiintei dumneavoastra in acest caz si daca nu va veti pocai, Domnul Se va razbuna fiindca sunteti cauza mortii mele."       Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate