Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» BENJAMIN FRANKLIN (1706-1790)


BENJAMIN FRANKLIN (1706-1790)


BENJAMIN FRANKLIN

Este important de mentionat ca Benjamin Franklin a fost cel mai versatil geniu din istorie, avind realizari notabile in multiple domenii, devansindu-1, din acest punct de vedere pe renumitul Leonardo da Vinci. Este surprinzator, dar adevarat, faptul ca Franklin a avut cariere de succes in cel putin patru ramuri de activitate complet diferite: afaceri, stiinta, literatura si politica.

A reusit sa-si cladeasca o buna reputatie in lumea afacerilor pornind de la zero. Provenea dintr-o familie modesta din Boston, iar tineretea i-a fost marcata de saracie. Cu toate acestea, la 40 de ani Franklin era deja un om prosper, cistigind foarte bine de pe urma unei mici tipografii si a ziarului sau.In timpul liber era un autodidact, fiind pasionat de stiinte si de limbile straine.Ca om de stiinta, Franklin este recunoscut datorita primelor experimente in domeniul luminii si electricitatii, dat si datorita numeroaselor inventii care si-au dovedit in timp utilitatea, precum soba lui Franklin, lentilele bifocale si filamen­tul luminos.

Benjamin Franklin a fost si un jurnalist cu vocatie, fapt care i-a deschis noi orizonturi catre lumea literaturii, in Almanahul sarmanului Richard, el a dat girul talentului sau inedit de a intoarce frazele din condei, acestea capatind astfel nuante neasteptate (putini scriitori si-au dobindit faima gratie expresiilor me­morabile asemeni lui Franklin). Autobiografia sa, scrisa in ultimii ani ai vietii, este citita cu placere si interes si in zilele noastre.

Franklin s-a facut remarcat si ca politician. A ocupat functia de diriginte al postei coloniilor, iar sub conducerea sa acesta institutie a inregistrat un profit substantial. A fost in repetate rinduri legislator al Pennsylvaniei si a detinut mandatul de ambasador in Franta intr-o perioada cruciala pentru istoria Statelor Unite. Pe linga toate acestea, a facut parte din rindul semnatarilor Declaratiei de Independenta, mai tirziu fiind ales membru al Conventiei Constitutionale.

Franklin nu a ramas indiferent nici fata de nevoile comunitatii din care facea parte, asumindu-si rolul de promotor social. A fondat, alaturi de alte figuri marcante ale timpului sau, primul spital din Philadelphia. De asemenea, a pus bazele primei garnizoane de pompieri din colonii si a sustinut in mod constant ideea constituirii unui departament al politiei municipale. A dat in functiune prima biblioteca din teritoriile ocupate si o societate stiintifica.

in ciuda tuturor acestor realizari majore, Franklin nu a fost ocolit de neca­zuri si dezamagiri. Viata sa se constituie, totusi, intr-un exemplu remarcabil de implinire spirituala si longevitate, Benjamin Franklin bucurindu-se de o sanatate solida si la virsta de 84 de ani.

Fiind un deschizator de drumuri in multiple domenii, am fost tentat sa il includ pe Franklin in prima parte a cartii, insa nici una dintre contributiile sale la dezvoltarea culturii si civilizatiei nu a fost atit de semnificativa pentru a-1 clasa in rindul celor mai importante 100 de personalitati din istorie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate