Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» MICHELANGELO (1475-1564)


MICHELANGELO (1475-1564)
MICHELANGELO

Marele artist renascentist Michelangelo Buonarroti este personalitatea cea mai remarcabila din istoria artelor vizuale. Stralucit pictor, sculptor si arhitect, Michelangelo a lasat in urma sa o multitudine de capodopere care impresioneaza privitorii de peste patru secole. Opera sa a influentat pro­fund dezvoltarea ulterioara a picturii si sculpturii europene. Michelangelo s-a nascut^ in 1475 la Caprese, Italia, la circa saizeci de kilometri de Florenta, inca de la o virsta frageda si-a manifestat talentul si la trei­sprezece ani era ucenicul celebrului pictor florentin Ghirlandaio. Cind a implinit cincisprezece ani, Michelangelo a fost luat sa locuiasca in palatul Medici, aproape ca un membru al familiei, de catre Lorenzo Magnificul, suveranul Florentei, care a devenit protectorul sau. De-a lungul intregii sale cariere, Michelangelo si-a pus in slujba liderilor ecleziastici si laici deopotriva uriasul sau talent artistic. Desi a locuit in diferite localitati, cea mai mare parte a vietii si-a petrecut-o la Roma si la Florenta. A murit la Roma, in 1564, cu putin inainte de implinirea virstei de optzeci si noua de ani. N-a fost casatorit niciodata.
Desi nu poate fi considerat un geniu la fel de universal precum con­temporanul sau mai virstnic, Leonardo da Vinci, Michelangelo impresio­neaza in egala masura cu multilateralitatea sa. A fost singurul artist, ba poate chiar singura persoana, care a atins cele mai inalte culmi ale desavirsirii in doua domenii diferite ale activitatii umane. Ca pictor, Michel­angelo se situeaza pe primul loc sau foarte aproape de fruntea "clasamen­tului', atit prin calitatea capodoperelor sale, cit si prin influenta exercitata asupra generatiilor ulterioare de pictori. Extraordinarele fresce cu care a decorat tavanul Capelei Sixtine din Roma sint pe drept cuvint glorificate ca unele dintre cele mai mari realizari artistice din lume. Cu toate acestea, Michelangelo se considera in primul rind sculptor, si multi critici il con­sidera cel mai mare sculptor din toate timpurile. Statuile lui Moise si David, de exemplu, ca si celebra Pieta, sint toate opere de o inegalabila maiestrie artistica.

Totodata, Michelangelo a fost si un arhitect foarte talentat. Printre

realizarile sale notabile in acest domeniu se remarca proiectul Capelei Medici din Florenta. O buna perioada de timp, el a fost si arhitectul-sef al Catedralei Sf. Petru din Roma.Dintre numeroasele poeme pe care le-a compus Michelangelo, au supravietuit circa trei sute. Sonetele si celelalte opere poetice nu au fost publicate decit postum. Ele dezvaluie o noua fateta a personalitatii mare­lui artist si demonstreaza cu prisosinta ca era si un poet talentat.

Asa cum am mentionat si in articolul despre Shakespeare, dupa par rea mea, arta si artistii in general au avut o influenta relativ mai m asupra istoriei si asupra vietii noastre cotidiene. Acesta este motivul ] tru care am pus accentul mai mult pe contributiile oamenilor de stiir inventatorilor, chiar daca multi dintre ei nu se bucura de celebritat Michelangelo.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate