Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» IOSIF STALIN (1879-1953)


IOSIF STALIN (1879-1953)


IOSIF STALIN

Stalin, pe numele sau real losif Vissarionovici Djugasvili, a fost timp ie multi ani dictatorul Uniunii Sovietice. S-a nascut in 1879, in orasul 3ori din Georgia, in Caucaz. Limba lui materna era gruzina, o limba oarte diferita de rusa insusita ulterior, pe care a vorbit-o toata viata cu un )ronuntat accent gruzin.



Stalin era sarac lipit pamintului. Tatal lui, un cizmar betiv care isi zvinta iul in batai, a murit cind losif avea doar unsprezece ani. in tinerete, losif i urmat cursurile scolii confesionale din Gori, apoi pe cele ale seminarului eologic din Tiflis. Dar a fost exmatriculat din seminar in 1899, sub acuzatia le a fi raspindit idei subversive. S-a alaturat miscarii marxiste ilegale, iar n 1903, cind partidul s-a scindat, el s-a situat de partea aripii bolsevice, in ierioada care a urmat pina la 1917, a fost membru activ al partidului, fiind restat de cel putin sase ori. (Dar i s-au administrat pedepse destul de blinde, ir el a reusit sa scape in repetate rinduri, ceea ce nu exclude posibilitatea a fi fost agent al politiei.) in aceasta perioada a adoptat pseudonimul -estul de potrivit - Stalin (Omul de otel).

Stalin nu a jucat un rol important in timpul revolutiei comuniste din 917. Totusi, el a fost foarte activ in urmatorii doi ani, iar in 1922 a evenit secretar general al Partidului Comunist. Acest post i-a conferit o lare influenta in aparatul de partid si a constituit un atu important in ipta pentru putere care a izbucnit dupa moartea lui Lenin.

Se stie ca Lenin dorea ca succesorul lui sa fie Leon Trotki. De fapt, i testamentul lui politic, Lenin a afirmat ca Stalin era prea nemilos si ca ' trebui inlaturat din postul de secretar general. Totusi, dupa moartea lui enin, la inceputul anului 1924, Stalin reuseste sa faca pierdut testamentul :estuia. Mai mult, Stalin se coalizeaza cu Lev Kamenev si Grigori Zi->viev, doi importanti membri ai Biroului Politic, si formeaza o "troica', u un triumvirat, impreuna, ei ii inving pe Trotki si pe adeptii acestuia, poi Stalin, un geniu incontestabil al luptei politice, se intoarce impotriva i Zinoviev si a lui Kamenev si ii inlatura. Dupa infringerea "opozitiei de (trema stinga' (adica Trotki, Kamenev, Zinoviev si adeptii lor), Stalin a

adoptat citeva din propunerile importante ale acestora. La scurt timp dupa aceea, s-a intors impotriva liderilor aripii de dreapta ai Partidului Comu­nist - aliatii de pina atunci - si i-a anihilat si pe ei. La inceputul anilor treizeci, era unic dictator al Uniunii Sovietice.

investit cu o putere absoluta, Stalin a initiat o serie de purificari politice incepind cu anul 1934. Evenimentul care a dat semnalul acestor purificari 1-a constituit asasinarea, pe l decembrie 1934, a lui Serghei Kirov, inalt oficial de partid si unul din consilierii lui Stalin. Se pare ca Stalin insusi a ordonat asasinarea lui Kirov, spre a se descotorosi de el, dar si fiindca avea nevoie de un pretext pentru actiunile sale ulterioare.

in decursul urmatorilor ani, o mare parte din vechii lideri comunisti dinainte de 1917 si de sub administratia lui Lenin au fost executati de catre Stalin sub acuzatia de tradare. Multi dintre ei au facut marturisiri complete in mari procese publice. Era ca si cum Thomas Jefferson, presedintele Statelor Unite, ar fi arestat majoritatea semnatarilor Declaratiei de Independenta si ai Constitutiei, i-ar fi acuzat de tradare si i-ar fi exe­cutat dupa ce si-ar fi "marturisit' vina in procese publice, in 1938, omul care a condus primele epurari, Henric lagoda, a fost si el trimis in judecata si executat pe loc, dupa ce si-a recunoscut tradarea. Si succesorul sau, Nikolai lejov, i-a impartasit soarta.

Purificarile de la jumatatea deceniului al treilea au afectat atit Partidul Comunist, cit si armata. Acestea nu-i vizau pe anticomunisti sau contra­revolutionari (ei fusesera zdrobiti sub administratia lui Lenin). Erau, mai degraba, indreptate impotriva partidului insusi. Stalin a fost un ucigas de comunisti mult mai eficient decit s-a dovedit vreodata politia tarista. De exemplu, dintre membrii Comitetului Central alesi in 1934, mai mult de doua treimi au fost omoriti in epurarile care au urmat. Evident, Stalin urmarea in primul rind sa preintimpine instalarea vreunei puteri indepen­dente in fruntea tarii.

Folosirea pe scara larga a politiei politice si programul de arestari arbitrare si de pedepse pe termen lung, in inchisori sau lagare de munca, pentru oricine ar fi indraznit sa formuleze vreo obiectie la adresa conduca­torului, a reusit sa aduca populatia la ascultare. La sfirsitul anilor treizeci, Stalin crease probabil cea mai autoritara dictatura a timpurilor moderne, o structura de guvernare care se insinua in toate aspectele vietii sociale, anihilind libertatile civile.

Printre masurile economice adoptate de Stalin se numara si colectivi­zarea fortata a agriculturii, o actiune extrem de nepopulara care a stirnit nemultumiri in rindul taranilor. La inceputul anilor treizeci, din ordinul lui Stalin, milioane de tarani au fost omoriti sau lasati sa moara de foame, astfel ca pina la urma colectivizarea s-a generalizat in lumea satelor.

O alta masura adoptata de Stalin a constituit-o impunerea unei indus­trializari rapide a Uniunii Sovietice. Aceasta s-a realizat partial printr-o

serie de "planuri cincinale', initiativa preluata ulterior de multe tari din afara Uniunii Sovietice, in ciuda disfunctiona-litatilor inregistrate, programul de indus­trializare al lui Sta­lin a fost, pe termen scurt, un succes. Imensele pierderi materiale suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondi-n-au impiedicat Uniunea Sovietica sa devina cea de-a doua putere in-striala a lumii. (Pe termen lung, insa, politica agricola si cea indus-ala impuse de liderul sovietic au afectat grav economia sovietica.)

in august 1939, Hitler si Stalin au semnat faimosul lor pact de "ne-resiune'. Dupa doua saptamini, Hitler invada Polonia dinspre vest, iar pa alte citeva saptamini, Uniunea Sovietica a atacat Polonia dinspre est a ocupat jumatatea ei estica, in acelasi an, Uniunea Sovietica a amenintat le trei state baltice independente, Lituania, Estonia si Letonia, cu inva-i armata. Toate trei s-au predat fara lupta si in cele din urma au fost xate la U.R.S.S.. La fel, recurgind la amenintarea cu forta, Uniunea vietica a acaparat o parte din teritoriul Romaniei. Finlanda a refuzat sa supuna amenintarii; in urma invaziei sovietice a suferit pierderi terito-le. Adesea s-a invocat scuza ca teritoriul respectiv era necesar pentru J ararea impotriva unui atac prin surprindere din partea Germaniei na-te. Dar dupa terminarea razboiului si invingerea Germaniei, Stalin nu .enuntat la nici unul din teritoriile cucerite.

La sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, armatele sovietice ocu-o mare parte a Europei de Est, iar Stalin a profitat de ocazie pentru nstala regimuri comuniste, aservite Uniunii Sovietice, in intreaga zona. guvern marxist a aparut si in Iugoslavia, dar aceasta tara nu a devenit satelit al Uniunii Sovietice, pentru ca acolo n-au fost masate trupe ietice. Pentru a preintimpina extinderea exemplului iugoslav, Stalin a tiat epurari masive in statele europene satelite. Razboiul rece a inceput 2diat dupa conflagratia mondiala. Desi multi au incercat sa-1 puna in ma liderilor occidentali, este cit se poate de clar ca razboiul rece a fost erminat de politica expansionista a lui Stalin si de dorinta lui expresa ^ propaga sistemul comunist - si puterea sovietica - in intreaga lume. in ianuarie 1953, guvernul sovietic a anuntat arestarea unui grup de

doctori sub acuzatia de a fi atentat la viata mai multor demnitari sovietici. O noua serie de epurari staliniste parea iminenta. Dar pe 5 martie 1953, dictatorul de saptezeci si trei de ani a murit in Kremlin, la Moscova. Corpul i-a fost conservat si pus la loc de cinste, alaturi de acela al lui Lenin, in mausoleul din Piata Rosie, in anii urmatori, reputatia lui Stalin a avut mult de suferit. Astazi, in general, numele lui e pomenit cu oroare, fiind asociat cu acela al unui tiran.

Viata de familie a lui Stalin nu a fost prea fericita. S-a casatorit in 1904, dar dupa trei ani sotia lui a murit de tuberculoza. Singurul lor.copil, lacob, a cazut prizonier in timpul razboiului. Germanii i-au propus un schimb, dar Stalin a refuzat, astfel ca lacob si-a pierdut viata intr-un lagar german, in 1919, Stalin s-a recasatorit. Cea de-a doua sotie a murit in 1932; potrivit versiunii oficiale s-ar fi sinucis, dar circulau zvonuri ca ar fi omorit-o chiar Stalin, sau ar fi pus sa fie asasinata. Din aceasta a doua casatorie au rezultat doi copii. Fiul, ofiter al fortelor aeriene sovietice, a devenit un alcoolic. A murit in 1962. Fiica lui Stalin, Svetlana, a fugit din Uniunea Sovietica, iar in 1967 a ajuns in Statele Unite.

Trasatura cea mai proeminenta a personalitatii lui Stalin a constituit-o cruzimea. Se pare ca nu ar fi manifestat niciodata vreun sentiment de mila. Era o persoana foarte suspicioasa, aproape paranoica. Totusi, a vadit reale calitati: energic, perseverent, istet, cu o inteligenta deosebita.

Ca dictator al Uniunii Sovietice, Stalin a influentat soarta multor oameni vreme de aproximativ un sfert de secol. De fapt, daca inriurirea de ansam­blu a unui dictator asupra generatiei proprii ar fi proportionala cu numarul de persoane supravegheate, cu gradul de control asupra indivizilor si cu timpul cit a ramas la putere^ probabil ca Stalin ar fi considerat cel mai puternic dictator din istorie, in timpul vietii sale, Stalin a trimis milioane de persoane la moarte sau in lagare de munca fortata, ori i-a omorit prin infometare. (Nu se poate spune cu exactitate citi oameni au murit ca urmare a diferitelor lui epurari, dar dupa un calcul estimativ numarul lor ar fi de circa treizeci de milioane.)

Prin urmare, nu incape nici o indoiala ca influenta pe termen scurt a lui Stalin a fost imensa. Totusi, ca si in cazul contemporanului sau, Adolf Hitler (cu care este adesea comparat), nu se stie cit de mare va fi inriurirea lui permanenta.

in timpul vietii sale, Stalin a extins granitele Uniunii Sovietice, a creat un sistem de sateliti in Europa de Est si a transformat U.R.S.S. intr-o mare putere, cu influenta in toate zonele globului. Dar in ultimii citiva ani, imperiul clientelar din Europa de Est s-a prabusit, iar Uniunea Sovietica insasi s-a scindat in cincisprezece state independente.

In timpul vietii lui Stalin, U.R.S.S. a fost un urias stat politienesc. Totusi, dupa moartea lui, politia secreta si-a restrins treptat activitatea. Astazi, rusii se bucura de mai multe libertati individuale decit oricind de-a lungul istoriei.

Programul economic al lui Stalin a derivat din ideile lui Marx si ;nin. Dar, in timp ce Marx a trasat jaloanele, iar Lenin a facut munca de onierat, Stalin a fost cel care a reusit sa desfiinteze agricultura si indus-ia privata din Uniunea Sovietica. Numai ca aceasta politica s-a dovedit ;zastruoasa si in prezent este in curs de abandonare completa.

in ciuda acestor lucruri, cred ca importanta globala a lui Stalin este in are masura subestimata. losif Stalin nu a fost un simplu dictator ahtiat ipa putere, care a condus o tara mare timp de douazeci si cinci de ani. .in declansarea razboiului rece, el a dominat istoria intregii lumi timp de uiti ani dupa moartea sa. Nici un eveniment al istoriei (nici macar al )ilea razboi mondial) nu a avut un efect global comparabil cu acela al zboiului rece. Acesta nu a angrenat doar Statele Unite si U.R.S.S. Toate rile lumii au fost afectate de aspectele diplomatice si economice ale ptei, iar in multe zone ale globului au izbucnit conflicte. Cursa inarmarilor ntre cele doua supraputeri a costat citeva trilioane de dolari. Si, lucrul :1 mai grav, multi ani, intreaga lume a trait sub amenintarea unui holo-lust nuclear, care ar fi putut distruge civilizatia umana.

Razboiul rece a fost infierat peste tot, majoritatea oamenilor militind sntru terminarea lui. Dar Stalin a exercitat, la citeva decenii dupa moartea mai multa influenta asupra lumii decit orice personalitate politica in

viata, in privinta lui se confirma pe deplin zicala potrivit careia "raul facut de oameni ramine si dupa ei'.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate