Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
John Cardmaker si John Warne


John Cardmaker si John Warne


John Cardmaker si John Warne    

John Cardmaker a fost calugar inainte de dizolvarea abatiilor, dupa care a servit ca slujitor casatorit si apoi a fost numit predicator la biserica St. Paul in timpul domniei lui Edward. Papistasii din biserica au fost atat de suparati din pricina invataturilor sale incat i-au taiat si i-au sfartecat roba cu cutitele lor.      

La inceputul domniei reginei Maria, Cardmaker a fost adus la Londra si intemnitat impreuna cu Barlow, episcopul de Bath. Dupa ce cancelarul i-a examinat pe amandoi, i-a declarat catolici credinciosi, probabil pentru a-i putea da drept exemplu care sa-i incurajeze si pe altii sa retracteze, desi se prea poate ca nici pozitia lor sa nu mai fi fost atat de categorica. Se stie ca la toate examinarile care au mai urmat, cancelarul i-a socotit pe Barlow si Cardmaker niste exemple de discretie si de nivel de educatie. Nu stim ce s-a intamplat in realitate decat ca Barlow a fost pus in libertate si a continuat sa depuna marturie despre adevarul Evangheliei lui Hristos in tot timpul vietii sale, in timp ce Cardmaker a fost dus inapoi in temnita in timp ce episcopul Londrei a anuntat in mod public ca va fi repus si el in curand in libertate dupa ce va fi acceptat doctrina transsubstantierii si alte cateva articole ale crezului. Insa Cardmaker nu a fost eliberat niciodata din inchisoare.      John Warne a fost un tapiter care a fost acuzat ca nu crede in transsubstantiere si refuza sa accepte impartasania, acuzatii despre care bucuros a recunoscut ca sunt intemeiate. Indiferent ce spunea episcopul si cu ce-l ameninta, Warne a refuzat sa isi lepede credinta.       

In ziua de 30 mai, John Cardmaker si John Warne au fost dusi la rug impreuna. Warne si-a spus rugaciunile, a fost legat de stalp iar lemnele si vreascurile au fost cladite in jurul lui, nu mai trebuia decat o torta. Intre timp, serifii l-au luat pe Cardmaker deoparte si au vorbit cu el in particular, pana cand multimea s-a convins ca va retracta. Cardmaker i-a lasat pe serifi, s-a apropiat de stalpul rugului si a ingenunchiat pentru rugaciune, fiind inca imbracat cu hainele sale. De acum oamenii erau siguri ca va retracta, dar cand si-a terminat rugaciunile, Cardmaker si-a dat jos hainele, a sarutat stalpul rugului si in timp ce era legat de stalp, rostea cuvinte de mangaiere pentru Warne.      

Cand oamenii si-au dat seama ca de fapt Cardmaker a refuzat sa se salveze, i-au strigat binecuvantai in timp ce s-a dat foc rugului pe care stateau cei doi.       Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate