Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» VASCO DA GAMA (1460-1524)


VASCO DA GAMA (1460-1524)


VASCO DA GAMA

Vasco da Gama a fost exploratorul portughez care a descoperit ruta maritima directa dintre Europa si India, ocolind Africa.

Portughezii cautau aceasta cale de acces inca de pe vremea printulu Henric Navigatorul (1394-1460). in 1488, o expeditie portugheza condusa de Bartolomeo Diaz ajunsese la Capul Bunei Sperante si-1 inconjurase apoi se intorsese in Portugalia. Aceasta realizare confirma sperantele rege lui portughez legate de reusita indelungatei cautari a unei cai maritime de acces spre India. Cu toate acestea, abia in 1497 s-a organizat expeditia in Indii. In fruntea ei, regele 1-a pus pe Vasco da Gama, un mic aristocrat nascut injurai anului 1460, la Sines, in Portugalia.Da Gama a pornit in calatorie in ziua de 4 iulie 1497, cu patru vase si un echipaj de o suta saptezeci de oameni, care includea si traducatori pentru limba araba. Expeditia s-a indreptat mai intii spre Insulele Capului Verde. Apoi, in loc sa urmareasca linia de coasta a Africii, asa cum facuse Diaz, da Gama a navigat aproape numai spre sud, departe, in Atlantic. A inaintat mult timp spre sud, apoi s-a intors spre est, sa ajunga la Capul Bunei Sperante. A fost o ruta mai rapida decit cea a lui Diaz, dar mai indrazneata si periculoasa. Pe acest traseu, vasele lui da Gama nu au atins uscatul timp de nouazeci si trei de zile - de doua ori si jumatate mai mult decit vasele lui Columb!

Da Gama a inconjurat Capul Bunei Sperante pe 22 noiembrie, apoi a pornit spre coasta de est a Africii, in drum spre nord, s-a oprit in citeva orase musulmane, inclusiv Mombasa si Malindi din Kenia de azi. in Malindi a angajat un indian care 1-a pilotat timp de douazeci si trei de zile prin Marea Arabiei, catre India. Pe 20 mai 1498, dupa zece luni de la plecarea din Portugalia, da Gama a sosit la Calicut*, cel mai important centru comercial din sudul Indiei. La inceput, conducatorul hindus al Calicutului, Zamorin, 1-a intimpinat cu bunavointa pe da Gama. Ulterior insa, a fost

de darurile ieftine oferite de navigatorul portughez. Acest fapt, roborat cu ostilitatea negustorilor musulmani care dominasera pina atunci 0uteje comerciale din Oceanul Indian, 1-au impiedicat pe da Gama sa -icheie un tratat comercial cu Zamorin. Totusi, la plecarea din Calicut, in ugust, da Gama isi incarcase nava cu mirodenii si citiva indieni, pentru suveranul sau.

Calatoria spre casa s-a dovedit mai grea decit la dus. A avut nevoie de aproape trei luni sa traverseze Marea Arabiei, rastimp in care o parte din echipajul sau a murit de scorbut. In final, numai doua din corabii s-au intors acasa. Prima a ajuns in Portugalia pe 10 iulie 1499, iar cea a lui Vasco da Gama peste doua luni. Doar cincizeci si cinci din oamenii sai -mai putin de o treime din echipajul initial - au supravietuit calatoriei. Cu toate acestea, cind da Gama s-a intors la Lisabona, pe 9 septembrie 1499, atit el, cit si regele au considerat ca expeditia fusese incununata de succes.

Sase luni mai tirziu, regele portughez a trimis o expeditie sub coman­da lui Pedro Alvares Cabrai. Acesta a ajuns in India, a descoperit in drumul sau Brazilia (desi unii istorici considera ca fusese descoperita mai demult, de alti exploratori portughezi) si s-a intors in Portugalia cu o mare cantitate de mirodenii. Dar o parte din oamenii lui Cabrai fusesera ucisi la Calicut, asa ca, in 1502, Vasco da Gama a fost trimis din nou acolo, intr-o misiune de pedepsire, in fruntea unei flote formate din douazeci de corabii.

Da Gama a dat dovada de o mare cruzime in aceasta expeditie, in largul coastei indiene a atacat o corabie araba si, dupa ce i-a luat incarca­tura, insa nu si pasagerii, i-a dat foc pe mare. Toti cei aflati la bord - sase sute de oameni, inclusiv femei si copii - au ars de vii. Cind a ajuns la Calicut, da Gama 1-a somat pe Zamorin sa alunge toti musulmanii din port. Vazind ca ezita, da Gama a ucis si macelarit treizeci si opt de pescari hindusi, apoi a bombardat portul. Furios, dar neajutorat, Zamorin s-a su­pus. In drum spre casa, da Gama a fondat niste colonii portugheze in estul Africii.

In semn de recunostinta pentru comportarea lui da Gama regele Por­tugaliei i-a daruit titluri, proprietati, bani si alte bunuri. Da Gama nu s-a mai intors in India pina in 1524, cind noul rege portughez 1-a numit vicerege. La citeva luni de la sosirea sa in India, s-a imbolnavit si, in decembrie 1524, a murit. Ulterior, familia 1-a reinhumat la Lisabona. Da Gama a fost casatorit si a avut sapte copii.

Principala semnificatie a calatoriei lui Vasco da Gama o constituie faptul ca a deschis o ruta maritima directa intre Europa, India si Orientul indepartat, de care au beneficiat multe alte tari.

Ca rezultat imediat, descoperirea sa a avut un puternic impact asupra Portugaliei. Dobindind controlul noii rute comerciale catre est, acest regat sarac de la periferia lumii civilizate a devenit in curind unul dintre cele

mai bogate state europene. Portughezii si-au cladit repede un imperii colonial in tarile Oceanului Pacific. Aveau baze militare in India, lr nezia, Madagascar, pe coasta estica a Africii si prin alte locuri din i zona, ca sa nu mai amintim de posesiunile lor din Brazilia si de imperiuj colonial portughez din vestul Africii, care incepuse deja sa ia amploare inainte de calatoriile lui Vasco da Gama. Portughezii au reusit sa pastreze citeva din aceste colonii pina in ultima jumatate a secolului al XX-Jea.

Prin deschiderea unei noi rute comerciale catre India, Vasco da Gama
a dat o mare lovitura negustorilor musulmani care controlasera pina atunci
traseele comerciale din Oceanul Indian, incet, incet ei au fost inlocuiti <je
portughezi. Chiar si traseele comerciale terestre din India in Europa si-au
pierdut importanta, pentru ca drumul pe mare in jurul Africii era mai putin
costisitor. Acest fapt i-a afectat pe turcii otomani si orasele comerciale
italiene (Venetia, de exemplu), care detinusera pina atunci suprema]
comertului estic. Dar, pentru restul Europei, aceasta a insemnat o ieftini
a marfurilor din Orientul indepartat. ,

Dar cel mai puternic impact al calatoriei lui Vasco da Gama nu s manifestat asupra Europei sau Orientului Mijlociu, ci mai degraba asupj Indiei si Asiei de Sud-Est. inainte de 1498, India fusese izolata de Europ singurele influente straine venind dinspre nord-est. Iata insa ca expedit lui da Gama a adus India in contact direct cu civilizatia, prin intermedi rutelor maritime.

Influenta si puterea europenilor au crescut in mod constant in India, astfel incit, in ultima jumatate a secolului al XlX-lea, intregul subcontinent devenise colonia coroanei britanice. (Este de remarcat faptul ca atunci, pentru prima oara in istorie, India a fost unita sub un singur conducator.)

pjt despre Indonezia, aceasta a cazut mai intii sub influenta europeana, Ooi a fost dominata complet de Europa. Abia la sfirsitul secolului XX . a recapatat autonomia.

Singura persoana cu care poate fi comparat Vasco da Gama este Cris-tofor Columb. in unele privinte comparatia il favorizeaza pe da Gama. Calatoria lui, de exemplu, s-a dovedit mult mai spectaculoasa. S-a intins pe o distanta mult mai mare, atit in timp, cit si in spatiu - de fapt a fost de trei ori mai lunga decit cea a lui Columb! Si a necesitat o iscusinta deosebita. (Columb, oricit s-ar fi abatut de la cursul lui de navigatie, tot ar fi descoperit Lumea Noua, in timp ce da Gama ar fi putut foarte usor sa nu observe Capul Bunei Sperante si sa se rataceasca in Oceanul Indi­an.) Ba mai mult, spre deosebire de Columb, da Gama a reusit sa ajunga la destinatia dorita.

Se poate argumenta, bineinteles, ca Vasco da Gama nu a descoperit o noua lume, ci a facut doar legatura dintre europeni si o regiune deja populata. Dar acelasi lucru este valabil si in cazul lui Columb.

Calatoriile lui Columb au avut un impact urias asupra civilizatiilor Preexistente in emisfera vestica, iar cele ale lui da Gama au transformat civilizatiile Indiei si Indoneziei, in aprecierea importantei lui Columb si a lui da Gama, trebuie sa tinem seama de faptul ca, desi America de Sud si de Nord se intind pe o suprafata mult mai mare, India are o populatie care depaseste toate tarile emisferei vestice la un loc!

Cu toate acestea, este evident ca influenta lui Columb a fost mult mare decit cea a lui Vasco da Gama. Regele portughez hotarise sa orga nizeze aceasta expeditie cu mult inainte de a-1 numi pe Vasco da Gama fj, fruntea ei. In schimb, Columb poarta intreaga responsabilitate pentru expeditia sa. A reusit de unul singur sa o convinga pe regina Isabella sa-1 finante^ in absenta lui Columb, Lumea Noua ar fi fost descoperita mult rnai si de alta tara europeana. Pe de alta parte, daca n-ar fi existat Vasco Gama, regele portughez ar fi pus alt om in fruntea expeditiei. Si, chiar daca acesta s-ar fi dovedit un incompetent si ar fi dat gres, portughezii tot nu ar fi renuntat la ideea de a gasi o ruta directa spre India, mai ales ca erau atft de aproape de succes. Tinind seama de existenta coloniilor portugheze pe coasta de vest a Africii, este putin probabil ca o alta natiune europeana sa fi avut sansa de a ajunge in India inaintea Portugaliei.

Pe de alta parte, influenta europeana asupra Indiei si Orientului indepar­tat nu a fost atit de coplesitoare ca aceea exercitata asupra emisferei vi tice. Civilizatia Indiei a suferit, intr-adevar, unele modificari provocate contactul cu vestul, dar, in citeva decenii de la calatoria lui Colu principalele civilizatii ale Lumii Noi au fost practic distruse. Iar India se poate compara cu Statele Unite create in emisfera vestica.

La fel cum lui Cristofor Columb nu-i revine intreaga responsabili pentru evenimentele care s-au produs in emisfera vestica, nici Vasco Gama nu-si poate aroga meritul pentru rezultatele influentei europene d est. Vasco da Gama reprezinta doar o veriga din lungul lant care-i inclu pe Henric Navigatorul, pe multi alti exploratori portughezi ai coastei vest a Africii, pe Bartolomeo Diaz; pe da Gama insusi; pe succesorii s (cum ar fi Almeida si Alfonso de Albuquerque) etc. Dupa parerea me Vasco da Gama a fost de departe cea mai importanta veriga din acest lan; insa, comparindu-l cu Cristofor Columb, care s-a remarcat mult mai mu in celalalt lant, al persoanelor implicate in europenizarea emisferei ves' tice, consider ca n-ar putea fi plasat decit pe locul doi intr-o ierarhie marilor exploratori.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate