Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Casa gradina


Index » familie » Casa gradina
» Automatizare si tratamente dezinfectante automate pentru piscina


Automatizare si tratamente dezinfectante automate pentru piscina


AUTOMATIZARE SI TRATAMENTE DEZINFECTANTE AUTOMATE PENTRU PISCINA


Trebuie sa fim foarte clari: automatizarea completa in domeniul piscinelor nu exista! Vor exista intotdeauna gesturi care trebuie facute si care se vor mentine si in urmatorii ani dependenta acestui frumos echipament fata de om: de exemplu curatarea prefiltrului pompei sau al cosului skimmer-ului sau supraclorurarea punctuala pentru a raspunde unei bai intensificate, introducerea in apa si curatarea cu ajutorul unei perii automate etc.­Dar, procesul de automatizare este  deja destul de avansat. Sa evaluam situatia.


Ceasul de programare automata a filtarii face minuni, utilizarea sa este momentan generalizata; pana cand aservirea sa la temperatura baii si la densitatea poluarii bazinului?n Vana de spalare automata a nisipului: vana cu mai multe canale cu cutie sferica sau vana verticala cu supape incep sa fie 'finalizate'; acestea se declanseaza prin intermediul presostatului sau ceasului. Aceasta va ajuta sa castigati (numai) 5-10 minute pe saptamana, dar va scapa de o adevarata grija!Aceasta trebuie sa fie insotita de umplerea automata independenta sau sa fie amplasata in skimmer pentru a compensa evacuarea prin canalul de scurgere a apei de spalat.De asemenea, este utila o deschidere de preaplin.Prelata formata din clapete flotante automate poate completa ansamblul dar ramane totusi foarte scumpa!

Analizatorul automat al dezinfectantului ramane o jucarie de lux daca se instaleaza singur. Acesta trebuie cuplat la un regulator de dezinfectare, un distribuitor sau un generator automat al produsului de tratament.­

De asemenea, nu trebuie sa uitam aparatele de curatare automata care functioneaza corect de acum inainte sau, din aceeasi gama, dispozitivele de curatare integrate in peretele bazinului al aceleiasi constructii si care actioneaza preventiv. In cele din urma, reglarea automata a incalzirii ar trebui citata ca exemplu ce trebuie urmat!


DISTRIBUITORI AUTOMATI AI DEZINFECTANTULUI.POMPE DE DOZARE


Intalnite in general in piscinele comunitatilor, acestea permit dozarea mai mult sau mai putin intensa.

Este vorba de POMPELE DE DOZARE montate in rezervoarele sau compartimente de depozitare a produselor. Putem distinge 3 tipuri de compartimente: compartiment de depozitare a produselor dezinfectante, compartiment de stocare a floculantilor (filtru de nisip), compartiment al produsilor acizi sau alcalini.Pompele de dozare sunt deservite de un ceas, sau mai bine, de un dispozitiv de analiza ce testeaza potentialul de oxidoreducere a apei, proportional cu concentratia in oxidant!­Un astfel de dispozitiv, poate in caz de necesitate, actiona si asupra vanei electrice de intrare a unui clorinator sau brominator.


GENERATOARE AUTOMATE DE ELECTROLIZORI DEZINFECTANTI - IONIZATORI - ONOZATORI

Acestia se 'adapteaza' admirabil la modul de functionare al piscinei de familie, frecventata de un numar mic de INOTatori.Se pot face doua observatii cu privire la aceste generatoare: dificultatea de a programa supradozarea automata si pretul inca ridicat: de la 8 000 pana la 15 000 de frqnci pentru un aparat bun.­

De retinut: piscinele publice le sunt in principiu mai putin accesibile, deoarece efectul lor este instantaneu si nu generaza in bazin produsi dezinfectanti de rezerva ! Astfel, este necesara adaugarea unui dezinfectant 'persistent' pentru a prelungi efectul acestora, precum clorul in cutii.­

ELECTROLIZORI DE SARE


Generatoarele de clor prin electroliza sarii. Formula sarii: NaCl, inbinare de Sodiu (Na) si Clor (Cl). Sarea se dizolva in apa piscinei si se presupune ca un curent electric slab poate descompune molecula in cele doua componente.­Electrolizori deschisi: un manson inchide electrozii; acesta este pozitionat in circuit si este treversat de apa din bazin, dupa filtru.Un dispozitiv regleza tensiunea electrozilor care permit descompunerea moleculei: Na de o parte, Cl de alta.­Clorul se combina cu apa pentru a forma acidul hipocloros, forma oxidanta a clorului traditional.Dupa aceea are loc un proces de clorurare obisnuita. Sarea este introdusa in bazin: 4-5kg/m3, o data la inceputul sezonului si asta este tot.Aceasta se regenereaza in mod automat in urma descompunerii cloraminelor formate in mod tranzitoriu.

Atentie: spalarea unui filtru cu nisip consuma apa, si deci si sarea!

Electrolizori compacti: idem, dar in acest caz sarea este depozitata intr-un rezervor independent, echipat cu electrozi care separa clorul, acesta este alimentat in ramificatie prin apa din piscina. Instalarea se efectueaza rapid si este foarte practica, dar atentie, capacitatea scazuta a rezervorului necesita reincarcarea cu sare!­Evitati coroziunea elementelor metalice ale bazinului.

Nota:dupa o perioada de testare, aceste aparate au atins o mare fiabilitate si pot fi cuplate cu producerea acizilor.


IONIZATORI CUPRU-ARGINT


Electrozii de cupru si argint ce se gasesc intr-unul sau 2 mansoane ale canalizarii, pusi sub tensiune, elibereaza ioni de cupru, care sunt algicizi si agenti floculanti, apoi ioni de argint oxidanti, strilizanti.­Un dispozitiv controleaza emiterea de ioni.

Intr-o versiune 'tradisionala', cele doua celule foarte performante, cu electrozii, sunt separate: cupru inainte de filtru (supradimensionat pentru floculare), argint dupa filtru.Aparatura de top (incepand de la 40 000 de franci).­

Intr-o versiune 'integrata', electrozii sunt grupati intr-un singur manson situat intre pompa si filtru, acesta din urma fiind standard.Adaugati putin clor in cutii pentru a completa tratamentul.Astfel, putem utiliza piscinele publice datorita clorului care rezista.

Acestea sunt procedee bune, ce limpezesc si in acelasi timp trateaza apa. Reglarea lor este forate importanta, formarea de depuneri calcaroase putand impiedica difuzarea ionilor; pH-ul trebuie supravegheat (approximativ de la 8 000 la 15 000 de franci).


OZONATORI

Acestia preiau aerul din mediul inconjurator, il trateaza  si printr-o descarcare electrica, extragand ozonul, gaz cu proprietati oxidant-dezinfectante, recunoscut de mult timp de catre birourile de igiena.­Ansamblul este reunit intr-un dispozitiv legat la sistemul de canalizare de aductie a apei, pentru injectarea ozonului; un produs persistent poate acompania procedeul.Barbotarea ozonului se realizeaza cateodata in prefiltrul pompei.Necesitatea deozonizarii inainte de intoarcerea in bazin este imperativa!Pocedeu foarte eficient, dar inca destul de scump (de la 25000 la 40 000 de franci).
GENERATOARE DE ULTRAVIOLETE - Lampi U.V.

Acestea sunt foarte putin raspandite in ceea ce priveste tratarea apei de piscina deoarece necesita baterii cu tuburi luminoase, importante pentru a avea efect.Apa circula sub forma unui 'cutit cilindric' iradiat prin intermediul unei lampe centrale tubulare.Lama trebuie sa fie subtire si timpul de iradiere suficient de mare pentru o dezinfectare eficienta: dificil!­

EXEMPLE  DE ELECTROLIZORI DE SARE

Dupa un dosar din 'PISCINE MAGAZINE' nr. 134


ECHIPAMENTE PRETIOASE! De consultat.


INEL DE PRELUARE PENTRU LEGATURA HIDRAULICA FARA INTRERUPERE

 

CARCASA ANTI-ZGOMOT PENTRU MOTORUL POMPEI

 

APARAT MAGNETIC ANTI-TARTRU, IMPIEDICA DEPUNERILE DE CALCAR

 

DISPOZITIV VID NISIPFUNCTIONEAZA CU FURTUNELE DE GRADINA 

PALETA SKIMMER STANDARD PROPORTIONALA CU LATIMEA

 


LEVIER DE TENSIUNE

 

TARUS 'GAZON' INOX

 

ARC DINAMOMETRIC

 

SURUB CU OCHI RETRACTABIL

 

TARUS INOX

 

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate