Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Casa gradina


Index » familie » Casa gradina
Cum iti faci curtea din fata


Cum iti faci curtea din fata


Cum iti faci curtea din fata

Inchide ochii si incearca sa iti imaginezi curtea din fata casei tale, asa cum ai visat-o. Ai vazut-o in filme, la prieteni sau pur si simplu pe strada.
Ai admirat peluzele perfect simetrice ale yardului englezesc, ti-a ramas sufletul pe o stradela din vechiul Lyon, unde fiecare casuta avea in fata o superba gradina cu trandafiri, ai apreciat functionalitatea curtilor americane
Ai vrea cate putin din fiecare si, daca se poate, sa fie individualizata dupa firea si personalitatea ta. Ei bine, se poate!

IMPARTIREA SI AMENAJAREA CURTII DIN FATA

Indiferent de dimensiunile terenului aflat in fata casei tale, nu trebuie sa lipseasca:

1.Aleea de acces pietonal

Este drumul spre si dinspre casa. Latimea standard este de 50 de centimetri. Aleea poate fi realizata din dale de pavaj, gresie de exterior, piatra de rau sau ciment. O solutie chique este alternarea culorilor gazonului sub forma unor patrate care sa delimiteze si sa marcheze drumul. Este de mare efect vizual, dar din punct de vedere practic prezinta inconveniente serioase.

In sezonurile ploioase "aleea" se va transforma intr-o adevarata mlastina. Materialele uzuale pentru realizarea aleii de acces pietonal sunt piatra, ceramica dura, betonul, mai rar lemnul tratat de esenta tare si cimentul.

2.Aleea de acces auto

Statistic vorbind, majoritatea caselor din oras au garajul in curtea din fata, separat sau incastrat in constructie. Aleea de acces auto va avea o latime de minim 1,5 metri. Va fi realizata din materiale dure. Cele mai potrivite sunt cimentul sau gresia mata de exterior.

Dalele de pavaj nu sunt indicate deoarece retin apa la imbinari si devin, iarna, un adevarat patinoar.

3.Gazonul

Ocupa cea mai mare parte a curtii din fata. Este pata de culoare si peticul de natura care dau contur, personalitate si prospetime. Poate fi si sintetic, dar ar fi mare pacat. Gazonul natural este si el de mai multe feluri. Se poate obtine "clasic" prin plantarea semintelor de iarba obisnuita. Va creste rapid si va necesita plivire, tundere si aliniere. Inconvenientul ar fi aparitia buruienilor si transformarea sa, in zilele toride, intr-o adevarata faneata.

Cel mai "performant" este, evident, gazonul "british". Semintele se vand la cutii calibrate pe kilograme. Fiecare cantitate va acoperi o anumita suprafata exprimata in metri patrati. Costa, dar merita. Iarba rezultata este rodul multor ani de cercetari. Firul nu va creste mai mult de 10 centimetri, are o fibra semi-dura si poate rezista fara a "pali" la o temperatura de 30 de grade. Tunsul se va face mult mai rar, cu masini speciale. Trebuie sa il uzi destul de des. Asta este, a fost gandit pentru clima insulara.

Mai exista si alte tipuri de seminte de gazon cum ar fi "tropical" sau "asiatic", dar se adapteaza foarte greu conditiilor meteorologice din Romania.

4.Straturile de flori

Sunt "sarea si piperul" oricarei curti din fata. De regula, straturile de flori sunt de mici dimensiuni. Consultarea unui designer si angajarea unui gradinar profesionist sunt obligatorii. De regula, sunt amplasate sub ferestrele de la parter, de o parte si de alta a usii de intrare in casa.

Plantele care rezista cel mai bine si au un impact vizual deosebit sunt: hortensiile, bujorii, tufanelele, crizantemele, lalelele si trandafirii. In aceasta ordine! Combinarea lor si intercalarea straturilor de nisip si pietris este treaba mesterului gradinar. Designerul iti va sugera ce tip de gradina in miniatura i se potriveste curtii tale. Acestea pot fi: autohtona, frantuzeasca, englezeasca. Tufele de conifere si brazii dau si ele foarte bine.


5.Garajul sau carportul

"Casa" masinii in curtea din fata se regaseste, la majoritatea imobilelor construite in mediul urban. Ca este garaj zidit sau carport, nu prea conteaza. Important este sa se incadreze in arhitectura imobiliara si peisagistica.

6.Cotetul cainelui

Nu exista o pozitionare precisa pentru adapostul celui mai de paza prieten. Locatia insa, este sigura! Curtea din fata casei, pentru a putea apara tot teritoriul. Cotetul se poate construi din lemn, plastic sau fibra de sticla.

Atentie! In Uniunea Europeana exista o lege care prevede obligativitatea tinerii cainelui, ziua, in semilibertate. Adica, se construieste o retea de sarme aeriene pe care se fixeaza un capat al lantului de la gatul cainelui. Accesul spre poarta curtii se limiteaza la un metru. In acest fel, dulaul isi face meseria, latra, avertizeaza, dar nu poate musca intrusul decat daca depaseste granita legala si psihologica de 1 metru pe proprietate privata.

7.Cutia de scrisori

A incetat sa fie un simplu accesoriu. Cutia de scrisori a devenit un simbol al caselor de moda veche. Aparitia postei electronice a transformat-o in element cu functie mai degraba decorativa. Exista mai multe tipuri si modele din tabla, lemn sau plastic, agatate de zid sau ingropate in pamant in stil american.

8. Treptele de la intrare

Sunt inceputul si sfarsitul curtii din fata. Simple sau monumentale, cu balustrada sau fara, treptele de la intrare au, in primul rand, un rol functional.

Latura estetica trebuie sa tina seama de totul unitar al ambientului. O singura recomandare este esentiala: materialul constructiv trebuie sa fie cat se poate de aderent.
Atat!

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate