Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Sistemul excretor al pasarilor


Sistemul excretor al pasarilor


Sistemul excretor al pasarilor

Excretia are loc la pasari prin rinichi, dar si prin alte sisteme si glande nespecifice, preponderent destinate excretiei unor saruri si apei.

Rinichii pasarilor sunt pari si de tipul metanefrosului. Se gasesc in partea dorsala a cavitatii abdominale adanciti in cavitati ale sinsacrului si au forma alungita si aplatisata. Sunt inconjurati de saci aerieni.

Rinichii prezinta 3-5 lobi, cel mai adesea 3, si pot fi de marime diferita. Se compun din lobuli renali cu aspect piriform al caror numar se poate ridica la sute de mii si care cuprind atat zona corticala cat si medulara a rinichilor. Interlobular se gasesc vene fine care comunica cu sistemul portrenal si tuburile renale colectoare. Vasele care aduc si evacueaza sangele care va fi filtrat au pozitie intralobulara (la mamifere situatia este inversa).Elementul filtrant, nefronul, situat in cortex, se compune dintr-un tub renal inchis la un capat in care proemineaza glomerulul de vase capilare, mai lax decat la mamifere. Tubul latit are aspect de cupa si formeaza capsula lui Bowman. Capsula si glomerulul formeaza la randul lor corpusculul lui Malpighi, veriga functionala a rinichilor. La pasari corpusculii lui Malpighi sunt mai mici si mai numerosi decat la mamifere. Tuburile renale, situate in zona medulara, se unesc formand 5-6 canale secundare, care la randul lor se unesc in canale primare; un bazinet nu exista.

Ureterele au in rinichi o pozitie ventrala strabatand rinichii de la capatul anterior spre cel posterior. O vezica urinara poate exista cel mult embrionar; ureterele se varsa in urodeum-ul cloacei.

Productia urinei incepe prin filtrarea sangelui din glomerul in tubul renal sub presiunea sangelui. Rezultatul este urina primara, limpede, care contine toate sarurile solubile si macromolecule mai mici din sange, dar nu si hemocitele si macromoleculele.

In partea anterioara a tuburilor renale sunt resorbite substantele necesare corpului si in zona posterioara, in bucla lui Henle, este resorbita apa. Din tuburi urina ajunge in uretere din care se varsa in urodeum. Din urodeum trece inapoi in coprodeum unde este resorbit restul de apa si unele saruri, urina devenind urina secundara, semisolida, de culoare alba. In acest fel se explica nevoia mai redusa de apa a pasarilor in comparatie cu mamiferele. Pasarile elimina preponderent acid uric produs in ficat si rinichi. Avantajul eliminarii acidului uric consta in economia de apa si in faptul ca in viata embrionara nu este pierduta apa, deseurile metabolismului azotului fiind depozitate in alantoida sub forma unor anhidriti cristalini, netoxici. Adultii pot elimina pe langa uree si urati, amoniac si ornitina, produs specific pasarilor.

Pe langa rinichi pasarile excreta saruri si prin glande speciale.

Se citeaza astfel glandele nazale, pare, situate supraorbital. Glandele sunt compuse din pana la 25 de lobi si se varsa prin cate 1-2 pori in cavitatea nazala. Marimea lor poate varia cu continutul de saruri al hranei; preponderent este eliminat NaCl.

Functii excretorii sunt atribuite si glandelor lacrimale, glandelor lui Harder, care elimina de asemenea NaCl si KCl.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate