Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Modalitati practice de realizare a dresajului cainilor pregatitor


Modalitati practice de realizare a dresajului cainilor pregatitor


MODALITATI PRACTICE DE REALIZARE A DRESAJULUI PREGATITOR

CUPRINS:

Capitolul 1

EXERCITIILE DE DRESAJ PREGATITOR CE SE EXECUTA CU CATEII IN TIMPUL CURSULUI DE INITIERE

1.1. DEPRINDEREA CU NUMELE1.2. DEPRINDEREA CU COMANDA 'AICI' SI CUVANTUL DE INCURAJARE 'BRAVO'

1.3. DEPRINDEREA CU ZGARDA SI LESA

1.4. MERSUL ALATURI DE CONDUCTOR

1.5. INTOARCERILE DIN MISCARE

1.6. ADUCEREA UNUI OBIECT

1.7. SARITURI PESTE OBSTACOLE

1.8 DEPRINDEREA CU TRANSPORTUL IN VEHICULE

1.9. OBISNUIREA CU ZGOMOTUL PRODUS DE ARME DE FOC

1.10. EXERCITII PREMERGATOARE PENTRU DEZVOLTAREA SIMTULUI MIROSULUI

1.11. EXERCITII PREMERGATOARE NECESARE DEZVOLTARII AGRESIVITATII

1.12. POZITIILE 'ASEZAT' SI 'CULCAT' CU CATELUL IN LESA

Capitolul 2

EXERCITII DE DRESAJ PREGATITOR CE SE VERIFICA LA INCEPEREA CURSULUI DE SPECIALIZARE

Prin tematica sa, cursul de initiere urmareste insusirea cunostintelor de baza in domeniul chinologiei, cunoasterea exercitiilor de dresaj si modul lor corect de executare, iar, in raport de varsta cateilor si de timpul efectiv pentru dresajul pregatitor, formarea priceperilor si deprinderilor in lucrul practic, urmand ca celelalte exercitii sa fie realizate la locul de munca pana la venirea la cursul de specializare.

Capitolul 1

EXERCITIILE DE DRESAJ PREGATITOR CE SE EXECUTA CU CATEII IN TIMPUL CURSULUI DE INITIERE

1.1. DEPRINDEREA CU NUMELE

Scop: Formarea deprinderii catelului de a raspunde energic la auzul numelui sau.

Comanda: Numele cainelui asociat cu o alta comanda, in functie de intentia stapanului.

Pentru formarea acestei deprinderi, conductorul, dupa ce si-a indentificat catelul, in striga numele, asociat comenzii ”AICI”, aratandu-i concomitent un vas cu hrana. Dupa ce catelul a venit la conductor, acesta ii ofera vasul cu hrana, iar in timp ce mananca, il mangaie si ii pronunta numele asociat cuvantului de incurajare “BRAVO”.

Dupa mai multe repetari, conductorul cheama catelul fara a mai folosi ca si excitant vasul cu hrana, la fiecare venire acordandu-i, insa, recompensa de hrana.

Dupa 20-30 de exercitii de acest gen, conductorul cheama catelul pe nume fara a-i mai da in mod automat si alimente, ci doar mangaindu-l si incurajandu-l prin cuvantul “BRAVO”.

O alta metoda consta in a atrage atentia catelului luand pozitia ghemuit, batand usor din palme, dupa care se executa tractiunea sforii, atasata in prealabil la zgarda cainelui. Odata cu venirea catelului la stapan, acesta il recompenseaza si ii acorda imediat liber. O etapa intermediara a acestei metode consta in lasarea catelului liber cu sfoara atarmand in urma sa.

Conductorul va urmatri de fiecare data ca exercitiul sa fie dus pana la sfarsit, iar catelul sa raspunda intotdeauna energic la auzul numelui si sa vina la stapan, imediat ce este chemat.

1.2. DEPRINDEREA CU COMANDA 'AICI' SI CUVANTUL DE INCURAJARE 'BRAVO'

Scop: formarea deprinderii catelului de a veni la conductor, la comanda acestuia.

Comanda: “AICI”.

Deprinderea cu aceasta comanda se poate forma prin aplicarea a doua metode.

Folosind metoda imitatiei, pe timpul plimbarii, conductorul cheama femela mama prin comanda “AICI”. Aceasta avand cateii in preajma ei, se deplaseaza catre conductor. La venire este mangaiata, recompensata cu o bucata de carne si incurajata folosind cuvantul “BRAVO”, dupa care sunt mangaiati cateii, incurajati prin cuvantul “BRAVO” si recompensati. Dupa mai multe repetari, cateii vor veni la auzul comenzii “AICI” si fara a mai fi in preajma femelei mama.

Prin utilizarea metodei stimulative, conductorul, ori de cate ori ii administreaza retia de hrana, chiama catelul prin comanda “AICI”. Pe timpul cat acesta mananca, stapanul il mangaie si pronunta cuvantul “BRAVO”.

Pe masura ce catelul incepe sa reactioneze la auzul comenzii “AICI”, conductorul in cheama fara a mai avea asupra sa excitantul de hrana. La sosire este mangaiat, incurajat cu cuvantul “BRAVO” si recompensat cu o bucata de carne.

Exercitiul se complica prin chemarea catelului pe timpul alergarilor, din grup, de la distante din ce in ce mai mari.

Chemarea la conductor se executa in acelasi timp cu obisnuirea caselului cu numele.

1.3. DEPRINDEREA CU ZGARDA SI LESA

Scop: Formarea deprinderii catelului de a purta zgarda si lesa.

Exercitiile pentru formarea acestei deprinderi incep pe timpul cat stapanul se joaca cu catelul. La un moment dat, conductorul scoate zgarda si il agita cu ea, dupa care i-o prinde la gat. In functie de reactia cainelui, zgarda este pusa si scoasa de mai multe ori, pana cand o poarta fara nici o retinere in timpul plimbarii, jocului ori cand i se administreaza hrana.

Cateii care reactioneaza negativ la punerea zgarzii sunt permanent incurajati, mangaiati si provocati la joaca.

Obisnuirea cu lesa se incepe dupa ce catelul a fost deprins cu zgarda. Lesa se ataseaza la zgarda in timpul jocului si se lasa sa atarne in urma catelului, fara a-l obliga sa execute ceva anume. Dupa aceasta prealabila obisnuire, se apuca lesa de capatul ei si se trage usor spre conductor. In functie de reactia catelului, se continua prin plimbari si alergari in lesa lunga, catelul find permanent incurajat si din cand in cand, recompensat.

Cand catelul manifesta aversivitate fata de portul lesei, fara a brusca insa animalul si ii va intinde o bucata de carne, atragandu-l astfel spre el. Se continua in acest mod pana catelul alearga in lesa fara nici o retinere.

1.4. MERSUL ALATURI DE CONDUCTOR

Scop: formarea deprinderii catelului de a se deplasa o data cu conductorul, alaturi de acesta.

Comanda: “PAS”

Exercitiul se introduce in predresajul catelului dupa ce acesta s-a obisnuit cu zgarda si cu lesa. Catelul trebuie sa mearga, la finalul exercitiului alaturi de conductor, in partea stanga a acestuia, cu pieptul la nivelul genunchiului piciorului stang.

Pentru formarea acestei deprinderi, conductorul apuca lesa cu mana dreapta si trage catelul spre el, aratandu-i o bucata de carne. Cand catelul vine la picior, conductorul porneste dand comanda “PAS”. In timpul deplasarii, mana dreapta este tinuta pe langa corp iar lesa usor curbata prin fata corpului.

La incercarea catelului de a-l depasi, sau cand trage inapoi sau lateral, conductorul il atrage cu o bucata de carne in pozitia corecta.

Intr-o faza mai evoluata, pe masura ce catelul s-a deprins cu mersul la picior, conductorul renunta la excitantul alimentar, da comanda “PAS”, corectand pozitia catelului prin smucituri de lesa, lateral spre dreapta, fara insa a-l brusca. Odata cu revenirea catelului in pozitia corecta, este mangaiat cu mana stanga si recompensat prin cuvantul “BRAVO”.

Pe timpul deplasarii se vor evita comenzile pe ton amenintator, smucitura brusca a lesei, calcarea pe picior sau lovirea animalului.

Exercitiul dureaza circa 5 minute, dupa care este indicat a se lua o pauza. Momentul incetarii trebuie ales numai atunci cand catelul executa corect miscarea.

Dupa incetarea exercitiului, catelul este recompensat, mangaiat si incurajat prin cuvantul “BRAVO”.

1.5. INTOARCERILE DIN MISCARE

Scop: formarea deprinderilor catelului de a se intoarce la stanga, dreapta, stanga imprejur odata cu conductorul.

Comanda: “PAS”

Exercitiul incepe sa fie executat, atunci cand catelul executa bine mersul alaturi de conductor in lesa, din miscare, efectuand intoarceri la dreapta, si la stanga,

prin deplasarea conductorului cu catelul alaturi in cercuri concentrice. Se porneste de la o raza mai mare a cercului si se corecteaza permanent pozitia catelului fata de piciorul stang prin comanda “PAS”. Treptat diametrul cercului se micsoreaza ajungandu-se pana la intoarceri la stanga sau la dreapta aproape de pe loc.

Pentru intoarcerile la stanga, conductorul atentioneaza catelul prin comanda “PAS”, smuceste de lesa si la inceput pune piciorul stang putin in fata catelului pentru a-l obliga sa se intoarca, ajutandu-l cu mana stanga prin aducerea trenului posterior pe noua directie de mers. Treptat se inlatura punerea mainii pe corpul animalului si smuciturile de lesa.Pentru intoarcerea la dreapta, conductorul, aflandu-se in miscare cu catelul la picior, il atentioneaza dand comanda “PAS” si

smucind lesa catre dreapta, apoi face intoarcerea la dreapta, repetand comanda “PAS” si obliga catelul prin smucituri repetate de lesa sa-l urmeze pe noua directie.

Pentru intoarcerea la stanga imprejur cu catelul in lesa, din miscare, conductorul il atentioneaza, efectuand intoarcerea la stanga imprejur, concomitent trecand lesa prin spatele sau din mana dreapta in mana stanga, obligand catelul sa-l ocoleasca, iar dupa efectuarea intoarcerii, din nou in mana dreapta. Dupa executarea intoarcerii conductorul da comanda “PAS” si aplica o smucitura de lesa, corectand pozitia catelului.

1.6. ADUCEREA UNUI OBIECT

Scop: formarea deprinderii catelului sa caute si sa aduca la comanda un obiect anume indicat de conductor.

Comanda: “APORT”

Ca obiecte de aport se folosesc: butucelul de aport, oase invelite in carpe, mingi de dimensiuni mici, orice alt obiect care atrage atentia catelului.

Formarea deprinderii se obtine prin executarea unor exercitii premergatoare:

Pe timpul cat se joaca cu catelul, conductorul ii arata obiectul de aport, il agita cu acesta, urmarind provocarea dorintei catelului de a-l lua in gura, simuland, totodata doua trei aruncari.

Dupa ce a agitat catelul cu obiectul de aport, fara a-l lasa sa-l ia in gura, conductorul ii arunca in fata acestuia la 3-5 m, dar numai cand este sigur ca animalul este suficient de excitat si a vazut locul unde a cazut obiectul, da comanda “APORT” si se deplaseaza in alergare cu catelul in lesa catre obiect, indicand directia cu mana dreapta. In apropierea obiectului slabeste lesa, lasand catelul sa-l descopere singur si sa-l ridice. Daca nu o face, conductorul loveste obiectul cu piciorul, rostogolindu-l in joaca.

Daca nici in acest caz catelul nu reactioneaza, se va incerca o noua aruncare la distanta mai mica, dupa o prealabila pauza si joaca cu catelul.

In momentul in care catelul a ridicat obiectul, conductorul il mangaie, il incurajaza prin cuvantul “BRAVO” si ii ofera recompensa cu o mana iar cu cealalta ia butucelul lasat de catel si il ascunde la spate.

Daca s-a reusit formara deprinderii de ridicare si aducere de obiecte, la varsta de circa 12 luni se trece la executarea exercitiului de aruncare a obiectelor de aport la distanta mare, aducerea la conductor si lasarea la comanda.

1.7. SARITURI PESTE OBSTACOLE

Scop: formarea deprinderii catelului de a trece peste obstacolele intalnite in teren, la comanda conductorului.

Comanda: “HEI-HOP”.

Pana la varsta de un an, obstacolele nu trebuie sa fie mai inalte de 50-60 cm. Se vor folosi obstacole din minichiniodrom precum si cele naturale intalnite cu ocazia deplasarilor in teren.

Catelul este lasat sa se joace in apropierea obstacolelor pe care le poate mirosi sau trece in joaca. Dupa obisnuirea catelului cu obstacolele, conductorul ii pune lesa si se deplaseaza cu acesta in fata obstacolului la circa 5 m, da comanda “HEEI”- prelulg si porneste spre obstacole. Atunci cand animalul incepe sa execute saritura, da comanda “HOP”, urmata imediat de o usoara smucitura de lesa in sus. Dupa trecerea obstacolului, catelul este mangaiat si recompensat.

In perioada de formare a reflexului, conductorul trece obstacolele odata cu catelul. Dupa ce catelul s-a obisnuit sa execute exercitiul, conductorul va ocoli obstacolul, deplasandu-se in paralel cu animalul, iar intr-o faza ulterioara, obstacolul va fi progresiv inaltat.

1.8 DEPRINDEREA CU TRANSPORTUL IN VEHICULE

Scop: formarea deprinderii catelului de a urca, cobora in si din vehicule si de a sta linistit in timpul transportului.

Comanda: “HEI-HOP”; “SUS”.

Primele exercitii se limiteaza numai la urcarea si la coborarea din vehicule.

pentru inceput, se obisnuieste catelul de a urca in macheta-caroserie amplasata in microchinodrom, utilizand aceeasi metodologie descrisa la trecerea peste obstacole.

O etapa urmatoare pentru formarea deprinderii consta in a urca si cobora catelul in si dintr-un mijloc de transport de timpul unui microbuz.

Conductorul, avand catelul in lesa, urca primul treptele de acces in autovehicul, tragand usor catelul cu ajutorul lesei si ajutandu-l permanent prin atragerea cu o bucata de carne. Dupa ce catelul a urcat este mangaiat si incurajat prin cuvantul “BRAVO”.

La coborare conductorul va fi, din nou, primul, catelul find supraveghiat permanent, controlat din lesa si chiar luat in brate in cazul in care manifesta o retinere excesiva. La terminarea coborarii, catelul va fi mangaiat si recompensat.

Pentru formarea acestor deprinderi, exercitiile de urcare si coborare se vor repeta de cateva ori cu pauzele de rigoare si se va lucra cu multa atentie, fara a brusca catelul inutil, deoarece aceste exercitii sunt foarte solicitante pentru sistemul nervos al catelului.

Treptat, se trece la obisnuirea catelului cu zgomotul motorului si apoi cu transportul propriu-zis.

Pentru obisnuirea catelului cu transportul, in autovehicule, se vor efectua cateva deplasari cu camionul, autobuzul, microbuzul, etc., pe distante din ce in ce mai lungi pana la completa obisnuire a cateilor. Acestia vor fi supraveghiati permanent, incurajati pentru a le atenua socul produs de acest excitant puternic.

1.9. OBISNUIREA CU ZGOMOTUL PRODUS DE ARME DE FOC

Scop: Formarea deprinderii catelului de a ramane linistit la zgomotul produs de focurile de arma si explozii.

Pentru aceasta deprindere nu exista o comanda specifica, pentru incurajare folosindu-se cuvantul “BRAVO”.

Primele exercitii se executa cu cateii in teren deschis, cunoscut de acestia, tragerile cu cartusele de manevra executandu-se la o distanta de circa 200 m.

Pe timpul producerii zgomotului, conductorul incurajaza permanent catelul folosind cuvantul “BRAVO”, mangaindu-l continuu.

Progresiv, distanta dintre locul producerii focului si catei se va reduce, insa, pana la implinirea varstei de 12 luni, nu se vor executa focuri de arma la mai putin de 100 de m.

Catelul tinut in lesa scurta, trebuie sa stea linistit, culcat langa conductor.

1.10. EXERCITII PREMERGATOARE PENTRU DEZVOLTAREA SIMTULUI MIROSULUI

Scop: Formarea deprinderii catelului de a cauta si gasi diferite obiecte ale conductorului sau stapanului ascuns.

Comanda: “MIROS CAUTA”.

Pentru dezvoltarea mirosului se executa mai multe exercitii, in mod succesiv:

a. aportarea de obiecte - dupa ce catelul este agitat cu un obiect de aport impregnat cu mirosul stapanului, butucelul este aruncat la o distanta de circa 10 m. Tinand catelul in lesa cateva secunde, dupa ce obiectul a atins panantul, conductorul da comanda “Miros cauta” si lanseaza catelul spre obiect, indicandu-i directia de cautare. Dupa ce la ridicat, este mangaiat, incurajat si recompennsat.

Treptat se mareste distanta de aruncare si timpul de retinere a catelului pana la lansarea spre obiect;

b. cautarea unui obiect - conductorul leaga in teren deschis catelul de un  tarus, ii arata un obiect, cu mirosul stapanului, il lasa sa-l miroase bine, se departeaza, apoi, in vazul acestuia si arunca in sus, din loc in loc, obiectul, iar dupa un parcurs de circa 10 m. i-l arata inca o data catelului si il lasa sa cada pe iarba. Se intoarce pe acelasi drum la catel, il dezleaga, il mangaie, ii da comanda “Miros cauta” si se deplaseaza cu el in lesa spre obiect. Cand a ajuns la obiect, catelul este lasat sa-l ridice, il mangaie, se deplaseaza in alergare cu el in locul de unde a fost lansat, se intoarce spre directia de aruncare, pretinde catelului sa se opreasca in fata sa, dupa care ia obiectul ascuns, oferindu-i recompensa.

Exercitiul se complica prin lansarea catelului liber spre obiect, marirea distantei parcurse la circa 50 m., ascunderea obiectului, lasarea unui interval de cateva minute de la ascunderea obiectului pana la punerea catelului pe urma;

c. cautarea conductorului - conductorul se joaca cu catelul, dupa care il da altei persoane iar el se ascunde in teren acoperit, la o distanta de 10-15 m. Dupa ce s-a ascuns, catelul este lasat liber pentru a-si gasi stapanul.

La primele exercitii, conductorul striga catelul pe nume din locul in care s-a ascuns. Cand catelul il gaseste, este mangaiat, incurajat si recompensat;

d. alegerea de obiect - conductorul aseaza la o distanta de 3-4 m. in teren deschis doua trei obiecte sterilizate, asemanatoare cu obiectul de aport purtator al mirosului sau. Excita catelul simuland aruncarea de cateva ori a obiectului de aport, dupa care arunca obiectul respectiv in grupul de obiecte, da comanda “Miros cauta”, iar la ridicarea acestuia se intoarce, atragand catelul in afara campului excitant, il mangaie si il recompenseaza.

1.11. EXERCITII PREMERGATOARE NECESARE DEZVOLTARII AGRESIVITATII

Scop: Formarea deprinderii catelului de a se manifesta agresiv la aparitia unei persoane straine.

Comanda: “LATRA_HOTUL”; ”PRINDE_HOTUL”.

Pentru inceput, cateii aflati in grup, sunt agitati de o persoana cu ajutorul unei bucati de material textil, fara a-i lasa sa prinda. Ulterior, catelul este agitat si lasat sa prinda.Acest exercitiu se mai poate realiza cu ajutorul unei persoane straine care fuge de-a lungul gardului imprejmuitor al tarcului.

Intr-o faza evoluata, cateii sunt tinuti in lesa de catre conductori, iar o persoana straina, prin diferite miscari, ii agita cu un material textil, facandu-i sa latre. Conductorul da comanda “Latra hotul”, mangaind si incurajand in acelasi timp catelul. Dupa finalizarea exercitiului, conductorul se intoarce si paraseste locul respectiv, acordand catelului liber, il recompenseaza si se joaca cu acesta.

In continuare, dupa ce catelul a fost agitat in acelasi mod, porneste in lesa impreuna cu conductorul spre persoana care marcheaza infractorul si este lasat sa prinda de materialul textil sau de maneca de protectie. Imediat “infractorul” se retrage, miscand mana usor stanga-dreapta, fara a o rasuci. Conductorul incurajeaza permanent catelul, dupa care persoana straina lasa maneca jos si se indeparteaza. Catelul va fi mangaiat si recompensat.

1.12. POZITIILE 'ASEZAT' SI 'CULCAT' CU CATELUL IN LESA

Dupa ce catelul s-a obisnuit sa mearga linistit in lesa langa conductor, se poate incepe invatarea pozitiilor “asezat”, “culcat”.

a. Pozitia “asezat”

Scop: Formarea deprinderii catelului de a se aseza la comanda si de a ramane in aceasta pozitie pana la primirea altei comenzi.

Comanda: “SEZI”

Aflandu-se in miscare, conductorul, avand catelul in partea stanga si lesa in mana dreapta “pregateste” cainele printr-o smucitura de lesa si comanda “PAS”, pronunta numele cainelui, asociat comenzii “SEZI”, apasand consecutiv cu mana stanga crupa animalului si trage de lesa in sus.

Catelul va fi in permanenta corectat, iar cand executa foarte bine va fi recompensat. El nu va fi, insa, niciodata mangaiat cand se afla in aceasta pozitie.

Dupa o repriza de 5 minute se face o pauza de circa 10 minute pentru deconectarea catelului de sub actiunea excitantilor mecanici.

b. Pozitia “culcat”

Scop: Formarea deprinderii catelului de a lua pozitia “culcat” la comanda si de a ramane in aceasta pozitie pana la primirea altei comenzi.

Comanda: “CULCAT”

Conductorul, aflandu-se in miscare, atentioneaza catelul printr-o smucitura de lesa, da comanda “culcat”, apasand imediat cu mana stanga greabanul animalului in jos si usor catre inainte si smuceste de lesa inainte.

Conductorul corecteaza pozitia catelului ori de cate ori acesta incearca sa o schimbe, repeta comanda “culcat” si foloseste excitantii mecanici cand acesta incearca sa se ridice.

Dupa circa 10 secunde de ramanere in pozitie, da comanda “pas”, mangaie catelul si il recompenseaza.

Este indicat ca aceste doua exercitii sa se execute alternativ, proportia de 70 fiind in favoarea exercitiului deprins mai nou.

Capitolul 2

EXERCITII DE DRESAJ PREGATITOR CE SE VERIFICA LA INCEPEREA CURSULUI DE SPECIALIZARE

Comisia de verificare a calitatilor de serviciu necesare cainilor pentru admiterea la cursurile de specializare in dresaj tine cont in evaluarea cuplurilor chinologice de urmatoarele bareme:

B A R E M E

necesare exemplarelor canine pentru a fi admise la cursurile de specializare

MINIM DE DEPRINDERI PE CARE TREBUIE SA-L AIBA CAINELE LA INCEPUTUL CURSULUI DE SPECIALIZARE

BAREM MINIM

A. Exercitii din dresajul de disciplinizare

1) Mersul alaturi de conductor cu cainele in lesa

C.

2) Pozitiile asezat si culcat

C.

3) Acordarea liberului si chemarea la conductor

B.

4) Trecerea peste obstacole naturale

C.

5) Intrarea in locuri intunecoase (beciuri, poduri de casa etc.)

C.

6) Obisnuirea cu focurile de arma trase la cca. 80 m si cu explozii produse la cca. 100 m

C.

7) Obisnuirea cu mijloacele de transport

C.

B. Exercitii premergatoare dresajului de specializare

a) Categorii de serviciu bazate pe agresivitate

1) Reactia fata de grupurile de persoane si alti excitanti din mediu

C.2) Agresivitatea fata de o persoana straina care marcheaza 'infractorul'

B.

3) Prinderea unui fugar executata pe distante scurte

C.

b) Categorii de serviciu bazate pe miros

b.1. Urmarire

1) Reactia fata de grupurile de persoane si alti excitanti din mediu

C.

2) Agresivitatea fata de o persoana straina care marcheaza 'infractorul'

C.

3) Aducerea unui obiect aruncat in si in afara campului vizual al cainelui la o distanta de 10-15 m

B.

4) Cautarea conductorului pe distante scurte

B.

5) Prelucrarea urmei conductorului pe distante scurte

C.

b.2. Detectare stupefiante si explozivi, descoperire cadavre umane ingropate

1) Reactia fata de grupurile de persoane si alti excitanti din mediu

C.

2) Aducerea unui obiect aruncat in si in afara campului vizual al cainelui la o distanta de 10-15 m

B.

BIBLIOGRAFIE:

- Instructiuni nr. 636/09.05.2005 privind producerea si

folosirea animalelor de serviciu in structurile M.A.I.

- Culegere de lectii initiere, 1997

- Ghidul conductorului cainelui de serviciu, Editia 1976

- Manualul privind dresajul, antrenamentul, folosirea si

ingrijirea cainilor de serviciu, Editia 1977

ASAN, I.  - Dresajul cainelui utilitar, Editia 1999

ASAN, I.  - Dresajul cainelui. Siguranta si eficienta, Editia 2002

BUD, I.  - Totul despre caine, Editia 1993

KOLB, E. - Despre viata si comportamentul animalelor domestice, Editia 1981

STOICA, N. - Dresajul cainelui politist, Editia 1994

VON ENDE, R. - Dresajul cainelui pe baza invataturilor lui I.P.Pavlov, Editia 1954Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate