Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Cainele ciobanesc german


Cainele ciobanesc german


CIOBANESC GERMAN

Tara de origine: Germania

Vechime: Secolul XIX.

Denumire originala: Deutscher schäferhund.Prima utilizare: Caine pentru paza turmelor de oi si cirezilor de vite.

Utilitate actuala: Caine de companie, utilitar, de serviciu (pentru toate

specialitatile).

Perioada medie de viata: 12-13 ani.

Istoric: Cainele cel mai raspandit din lume, a aparut in forma sa actuala la sfarsitul secolului trecut. Folosind varietati de ciobanesc cu par lung, cu par scurt si par aspru originari din Würtemberg, Thuringe si Bavaria, Max von Stephanitz si alti crescatori profesionisti au obtinut aceasta rasa eleganta, docila si aspectuoasa. Pana in 1915, varietatile cu par lung si par aspru au fost admise in expozitii. Astazi, majoritatea tarilor nu o accepta decat pe cea cu par scurt.

La inceputul Primului Razboi Mondial, Ciobanescul german era deja popular in toata Germania. De atunci, rasa s-a dezvoltat continuu, ajungand astazi sa fie folosita pentru majoritatea categoriile de serviciu. Acest fapt a contribuit mult la consolidarea prestigiului sau.

Din pacate, selectii mai putin riguroase au favorizat aparitia unor probleme de sanatate (displazii, sensibilitate la infectii etc.) si comportament (anumite exemplare se pot manifesta necontrolat, agresiv, altele, dimpotriva, timid in contact cu oamenii sau alte animale). Totusi, un Ciobanesc german de origine buna este un insotitor de prima clasa: calm, inteligent, demn de incredere, ascultator.

Calitati: Intruneste toate calitatile necesare unui caine de serviciu, utilitar sau de companie. Fidel, atasat de stapan, combativ, usor de dresat, se adapteaza usor oricaror excitanti din mediu.

Echilibrat psihic, caracterizat printr-o mobilitate crescuta, este pretabil oricarei specializari in dresaj, de la atac-aparare la cea de detectare stupefiante, explozivi, persoane surprinse sub daramaturi, avalanse, cautare infractori, cadavre, insotire persoane handicapate. Este un caine foartre bun pentru toate categoriile de serviciu.

Standard:

ASPECT:

Caine cu talia putin peste medie, de format usor alungit, viguros si bine imbracat cu muschi, cu osa­tura uscata si structura solida. Dimorfism sexual foarte bine marcat.

DIMENSUNI IMPORTANTE:

Inaltimea la greaban se masoara avand parul aplatizat la nivelul structurii osoase, pe verticala tan­genta la cot. Inaltimea ideala este 62,5 cm pentru masculi si 57,5 cm pentru femele. Este tolerata o abatere de ±2,5 cm. Valoarea, atat pentru frumusete cat si pentru munca, se reduce daca talia depaseste limita maxi­ma sau nu atinge limita minima. Lungimea corpului trebuie sa de­paseasca inaltimea la greaban, corespunzand unei proportii de 110% pana la 117%. Exemplarele scurte, indesate sau inalte pe picioare sunt de nedorit.

COMPORTAMENT/CARACTER:

Nervii de otel, atentia, franche­tea, obedienta, vigilenta, fideli­tatea incoruptibila, curajul si combativitatea sunt atributele dominante ale unui adevarat Ciobanesc german. Aceste ca­litati fac din el un excelent caine de interventie, de paza si de apa­rare. Fi­netea mirosului cat si structura de trapas ii permit sa prelucreze urma cu nasul jos, fara sa oboseasca si fac din el un caine adaptat la toate tipurile de mun­ca, de urmarire si de cercetare.


CAP:

De forma tronconica, proportional cu dimensiunile corpului (lungimea lui trebuie sa fie aproximativ 40% din inaltimea la greaban), nu trebuie sa fie prea masiv, prea usor sau prea alungit. Este uscat, de latime moderata intre urechi, bine definit in ansamblul sau. Poate fi ceva mai mare la mas­culi si putin mai mica la femele.

Frunte - din fata si din profil, este usor bombata, cu silon median usor sau chiar deloc marcat. Obrajii sunt usor rotunjiti, fara a fi proeminenti. Craniul masoara aproximativ jumatate din lungilea capului. Vazut de sus, latimea lui se diminueaza progresiv, de la urechi spre trufa, cu stopul putin pronuntat, pe masura ce se apropie de botul lung si net in forma de trunchi de con alungit. Latimea capului trebuie sa fie aproape egala cu lungimea ea poate fi ceva mai mare la masculi si un pic mai mica la femele

Maxilare - sunt bine dezvoltate. Bot robust, buze bine intinse, uscate si bine inchise. Linia superioara a botului, rectilinie, este, practic, in prelungirea liniei fruntii.

Trufa - neagra.

Dantura - sanatoasa, robusta si completa (42 de dinti, 20 pe maxilarul superior, 22 pe mandi­bula), cu muscatura in foarfeca. Prognatismul, precum si spatiile mari intre dinti sunt considerate defecte. De ase­menea, constituie defecte o arcada a incisivilor dreapta si muscatura in cleste. Maxilarele trebuie sa fie robuste si bine dezvoltate, de asa manie­ra incat dintii sa poata fi bine in­radacinati in gingii.

Ochi - de marime medie, migdalati, putin oblici si neproeminenti. Expre­sia lor este inteligenta, plina de viata si de siguranta. Culoarea trebuie sa fie asortata cu roba, dar cat mai inchisa posibil. Ochii deschisi la culoare si cei triun­ghiulari sunt de nedorit, deoarece schimba expresia cainelui.Urechi - de dimensiuni medii, cu oaza larga, prinse sus, erecte si cu medianele paralele, au varf ascutit si pavilionul indreptat spre inainte. Sunt respinse exem­plarele cu urechile cupate sau atarnande. Urechile convergente se indeparteaza considerabil de cerintele Standardului. Pana la aparitia danturii definitive (la 6 luni si chiar si dupa aceea) puii au deseori urechile atarnande. In miscare si in repaus, multi caini isi rabateaza urechile. Acesta nu constituie un defect.

GAT:

Robust, cu musculatura bine dezvoltata, fara piele flasca (in­cretituri, salba etc.); face cu orizontala un unghi de 45°. Se ridica atunci cand cainele este in atentie si coboara la trap.

CORP:

Linia superioara decurge ince­pand cu baza gatului, peste greabanul bine format si continua cu spatele foarte putin inclinat fata de orizontala, pana la crupa usor lasata, fara denivelari vizibile.

Spatele este tare, puternic si bine muscularizat. Soldurile sunt late puternice si musculoase.

Greabanul trebuie sa fie lung si destul de inalt, net mai inalt de­cat linia spatelui. El se racordea­za la spate printr-o linie usor descendenta.

Crupa este lunga, usor inclinata (in jur de 23° fata de orizontala) si trebuie sa continue linia superioara, fara intrerupere marcata. O crupa prea scurta, prea inclinata sau dreapta este de nedorit. Distanta care separa greabanul de crupa nu este prea lunga.

Pieptul trebuie sa fie adanc (reprezentand 45-58% din inaltimea la greaban), dar nu prea lat; partea sa inferioara este bine dezvoltata. Coastele, bine for­mate, lungi, nici plate dar nici prea arcuite, se racordeaza la stern, in dreptul coatelor. Cand cainele alearga, un torace bine conformat lasa toata libertatea de miscare coatelor. Un torace prea rotund va jena miscarea si va determina coatele sa se intoarca spre exterior. O cutie toracica prea plata intoarce coa­tele catre torace.

Abdomenul este moderat ridicat.

COADA:

Acoperita cu par stufos, ea coboara pana la articulatia jaretului si nu trebuie sa depa­seasca mijlocul metatarsului. Cateodata, ea se termina in cro­set lateral, ceea ce nu este de dorit. Cand cainele este in re­paus, coada este purtata in jos si descrie o curba lejera; in atentie sau in miscare, ea se ridica, dar nu trebuie sa depa­seasca orizontala. Nu trebuie sa fie tinuta in sus si nici sa se ruleze deasupra spatelui. Nu se admit exemplare cu cozi corectate artificial.

MEMBRE ANTERIOARE:

Privite din orice directie sunt drepte, iar privite din fata sunt perfect paralele.

Omoplatii sunt lungi, inclinati la 45°, bine lipiti de corp.

Humerusul formeaza cu omopla­tul un unghi de aproximativ 90°, maximum 110°. El trebuie sa fie robust si bine muscularizat.

Antebratul este drept, din fata cat si din profil. Oasele humerusului si ale antebratului sunt, in sectiune, mai mult ovale decat rotunde. Omoplatul si bratul au aceeasi lungime si sunt prinse de trunchi prin intermediul unei musculaturi puternice.

Coatele nu sunt nici prea departa­te, dar nici lipite de corp si sunt po­zitionate, pe verticala, ceva mai sus de nivelul sternului (distanta de la sol la cot este de aproximativ 55% din inaltimea la greaban).

Metacarpul (chisita) este ferm si nu prea drept, fiind inclinat la aproximativ 20° fata de verticala. Lungimea lui reprezinta circa 1/3 din cea a antebratului.

MEMBRE POSTERIOARE:

Trenul posterior este, in ansamblu puternic si bine musculari­zat astfel incat sa asigure propulsia optima. Privite din spate, membrele sunt perfect paralele (aplomburi drepte).

Coapse - late, cu musculatura putemca Vazute din profil sunt oblice si aproape la fel de lungi precum gambele. Unghiul format de coapsa cu gamba este de aproximativ 120°, dar nu important mai mic, pentru a evita o supraangulare a membrului posterior.

Metatarsul este ferm si robust, perpendicular pe sol si formeaza cu gamba un unghi al jaretului bine marcat. Jaretul este ferm si solid.

LABE:

Rotunde, scurte, cu degete bine stranse si arcuite. Cuzineti plantari fermi, care nu au suprafata crapata. Unghii scurte, puternice, de culoare inchisa. Eventualii pinteni se indeparteaza in primele zile dupa nastere.

MISCARE SI ALURI:

Ciobanescul german este un trapas. Membrele sale se misca in diagonala (piciorul drept anterior paseste concomitent cu cel stang posterior si invers). Aceasta este ratiunea pentru care membrele trebuie sa aiba anumite proportii si unghiuri.Astfel, fara oscilatii im­portante ale liniei spatelui, cainele trebuie sa poata duce (in trap) laba posterioara pana la mijlocul corpului. Daca membrele au lungimile corecte si raportul intre lungimea corpului si inaltimea la greaban este, de asemenea, co­rect, rezulta un pas lung, regulat, razant, obtinut fara efort vizibil, in trap calm si regulat, prin intinderea capului catre inainte si usoara ridi­care a cozii, trebuie sa rezulte o li­nie superioara dreapta si supla, care porneste de la varful urechi­lor, se continua tangent la ceafa si la spate si ajunge la varful cozii.

Orice tendinta de supraangulare a membrelor posterioare diminuea­za stabilitatea si rezistenta, adica eficienta in lucru.

ROBA SI CULOARE:

Pielea este mobila, fara a forma insa cute.

Parul de acoperire trebuie sa fie des, tare si culcat pe corp. Pre­zenta subparului este obligatorie. Pe cap, inclusiv in interiorul ure­chilor, pe partea interioara a membrelor, pe labe si pe degete, parul este scurt. Pe gat, parul este putin mai lung si mai des, in spe­cial la masculi. Pe partea posteri­oara a membrelor, pana la chisita, respectiv jaret, parul este mai lung. Pe partea posterioara a pul­pelor formeaza franjuri moderate.

Culoare: sa neagra cu marcaje regulate aramii, maro sau galbe­ne pana la gri deschis; negru monocolor; gri sau galben-roscat inspicat cu negru, cu marcaje corespunzatoare; gri monocolor sau cu marcaje de foc mai mult sau mai putin intense.

Petele albe pe piept, dar de dimensiuni mici, precum si pigmentarea mai slaba a parului de pe fetele interioare ale membrelor sunt admise, dar sunt de nedorit. Indiferent de cu­loarea parului, trufa trebuie sa fie neagra.

Sunt considerate cazuri de pigmentatie insuficienta: ab­senta mastii de culoare neagra sau masca redusa ca suprafata, ochii galbeni sau de culoare deschisa, marcajele foarte des­chise pe piept si fetele interioare ale membrelor, unghii albicioase, varful cozii roscat, culoarea gene­rala spalacita.

Cu exceptia exem­plarelor complet negre, subparul are intotdeauna o usoara nuanta de gri-nisipiu. Culoarea definitiva a exemplarului nu se poate apre­cia decat dupa prima naparlire. Culoarea alba nu este permisa.

TALIE/GREUTATE:

Masculi: inaltime la greaban 60-65 cm, greutate - 30-40 kg;

Femele: inaltime la greaban 55-60 cm, greutate - 22-32 kg.

TESTICULE:

Masculii trebuie sa aiba doua tes­ticule normal dezvoltate, evidente si complet coborate in scrot.

DEFECTE:

Orice deviere de la punctele sus mentionate este considerata defect, a carui depunctare tine cont de importanta abaterii.

DEFECTE GRAVE:

Devieri ale caracteristicilor sus mentionate, scazand capacitatea de utilizare a cainelui.

Defecte de urechi: prinse lateral prea jos, urechi cazute, urechi moi.

Defecte majore de pigmentatie.

Constitutie generala slaba.

Absenta dimorfismului sexual.

Defecte ale danturii: toate devierile de la muscatura in foarfeca si de la formula dentara completa, atata timp cat nu este vorba despre defecte de excludere.

DEFECTE ELIMINATORII:

Orice abatere care diminueaza grav capacitatea de lucru.

Caracter: apatie, dezechilibru ner­vos, hiperexcitabilitate, lipsa de vi­talitate, agresivitate.

Monorhidie si criptorhidie, precum si masculii cu testicule inegale sau atrofiate.

Grad important de displazie dove­dit.

Malformatii.

Mutilari ale urechilor sau cozii, urechi atarnande, coada scurtata, urechi cupate.

Lipsuri dentare: un PM3 si un alt dinte, sau un canin, sau un PM4, sau un molar, sau in total mai mult de doi dinti lipsa.

Prognatism superior mai mare de 2 mm; prognatism inferior; musca­tura in cleste pe intreg spatiul incisivilor.

Caini care depasesc limitele de ta­lie prevazute cu mai mult de 1 cm.

Par de culoare alba.

Ochi si unghii de culoare deschisa.

Albinism.

Par sarmos, par lung si moale, ca­re nu sta culcat pe corp, care for­meaza carare pe spate, smocuri lungi de par pe urechi si pe membre, pantaloni voluminosi si franjuri lungi, atarnande, pe coada.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate