Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
PROIECT DE CERCETARE - Implicatiile afectiv-motivationale ale relatiei educationale profesor-studenti


PROIECT DE CERCETARE - Implicatiile afectiv-motivationale ale relatiei educationale profesor-studenti
Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca

Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

PROIECT DE CERCETARE
Implicatiile afectiv-motivationale ale relatiei educationale profesor-studenti

CONTINUTUL ETAPELOR CERCETARII

Stabilirea temei de cercetare

Reforma invatamantului in Romania ar trebui sa vizeze comutarea accentului de pe latura informativa a procesului educativ spre cea formativa, atat de deficitara pana nu demult. Invatamantul pe tip traditional urmareste in principal dezvoltarea laturii cognitive a studentului, prin pregatirea lui secventiala pe discipline scolare. Se pierde astfel din vedere realizarea legaturii dintre latura cognitiva si cea afectiva, atitudinala si comportamentala. Intr-un astfel de cadru educational, studentul este tratat ca un "recipient" pentru informatii, si mai putin ca o persoana reala, cu individualitate si reactii emotionale determinate de interactiunile sociale. Astfel mediul scolar risca sa devina unul artificial, rupt de exigente si presiunile vietii reale.

Principalul scop urmarit de cadrele didactice ar trebui sa fie formarea cetatenilor, educarea acestora cum sa se integreze in societate in general, sa fie buni manageri pentru competentele ce le dobandesc pe parcursul scolarizarii. Studenti ajung pe piata muncii si nu stiu sa-si exprime dorintele, nu au dezvoltata capacitatea de colaborare si cooperare, desi sunt exagerat de informati in domeniile pe care le-au studiat.

Consider ca este necesara o analiza a acestei relatii profesor-studenti care, in mod normal, ar trebui sa conduca la orientarea societatii spre orizonturi mult mai luminoase.

2. Documentarea prealabila

Documentarea prealabila a cercetarii a avut in vedere atat literatura de specialitate, cat si documentarea de teren. In documentare am putut apela la trei surse de informare: populatia (profesori, studenti), realitatea sociala si documentele sociale.

Fixarea obiectivelor cercetarii

1) Estimarea disponibilitatii cadrelor didactice de a stabili relatii educationale cu studentii, bazate pe respect reciproc

2) Identificarea implicatiilor exprimarii trairilor afective, a expectantelor si a motivatiilor studentilor asupra relatiilor educationale pe care ei le stabilesc cu profesorii

3) Studierea motivatiilor studentilor care opteaza sa frecventeze un anumit curs datorita calitatilor si competentelor profesorului

4. Formularea ipotezei cercetarii

Exprimarea de catre studenti a propiilor trairi afective, expectante si motivatii amelioreaza semnificativ relatiile educationale pe care ei le stabilesc cu profesorii.

Cadrul teoretic al cercetarii

Cele mai importante premise ale cercetarii sunt:

Ø      Relatia profesor-student este pozitiva daca este adecvata din perspectiva dezvoltarii studentilor si daca este in consonanta cu principiile generale ale comunicarii interumane (respect reciproc, spirit de fairplay, acceptarea opiniilor celuilalt, interinfluentare reciproca);

Ø      Climatul psihosocial al orelor de curs, de seminar sau de lucrari practice, atmosfera generala care predomina pot influenta reusita studentilor. In activitatea de invatare au loc interactiuni repetate, sistematice intre profesor si studenti ce pot conduce la influentare reciproca si la atingerea tuturor obiectivelor propuse;

Ø      Un student poate sa invete la o disciplina pentu ca il pasioneaza si il intereseaza domeniul respectiv, dar si pentru ca vrea sa isi impresioneze colegii ori profesorii prin cunostintele sale. In anumite conditii, o motivatie extrinseca poate da nastere uneia intrinseci;

Ø      Un element determinant al demersului didactic este angajarea si implicarea personala. De obicei, angajarea studentului in propria formare este in functie de calitatea interactiunii dintre organele de receptare a informatiei si stimul;

Ø      Educatia dimensiunii afective si motivationale a personalitatii studentului se desfasoara intotdeauna intr-un camp pedagogic complex, ceea ce inseamna ca efectul depinde de interactiunea lui cu celelalte conditii situative.

Metodologia cercetarii

Componentele metodologiei cercetarii pedagogice ce urmeaza a fi desfasurate sunt:

Sistemul metodelor de colectare a datelor cercetarii:

1.1.Metoda observatiei directe1.2.Ancheta bazata pe chestionar

Sistemul metodelor de masurare a datelor cercetarii

Sistemul metodelor de prelucrare matematico-statistica si interpretare a datelor cercetarii. (Musata Bocos, 2003)

1.1.Metoda observatiei directe

Metoda observatiei directe se va utiliza pe tot parcursul investigatiei experimentale, intrucat ea detine o functie aparte in sistemul metodelor de cercetare pedagogica, care sunt insotite si sprijinite de observatia stiintifica. Aceasta metoda va fi utilizata in scopul alegerii esantioanelor de lucru.

1.2.Ancheta bazata pe chestionar

Ancheta bazata pe chestionar va face posibila culegerea unor date si informatii referitoare la implicatiile afectiv-motivatinale ale relatiei educationale profesor-studenti. Ancheta va avea la baza aplicarea a doua chestionare. Unul dintre chestionare urmeaza a fi aplicat unui esantion de 70 de subiecti - studenti, iar cel de-al doilea chestionar va fi aplicat unui esantion de 15 subiecti - profesori.

Chestionarele cuprind doua tipuri de itemi: itemi cu varianta de raspuns multiplu si itemi cu varinta de raspuns deschis.

Esantionul de subiecti

Esantionul de subiecti se refera la numarul de subiecti alesi si caracteristicile lor la care se aplica variabila experimentala calitativa, categoriala. Reprezentativitatea esantionului se refera atat la aspectul cantitativ cat si calitativ.

In practica cercetarii educationale, o modalitate des intalnita este utilizarea esantioanelor colective - grup de elevi sau studenti. Se considera ca investigatiile desfasurate in contextul educational, pe grupe de studenti, asigura reprezentativitatea grupurilor de lucru. Asigurarea acestei reprezentativitati permite posibilitatea de generalizare a concluziilor investigatiilor realizate.

In primul esantion - 70 subiecti (studenti), cuprinde studenti in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, specializarile Pedagogie si Pedagogia Invatamantului primar si Prescolar, anii de studiu I, II si III.

Al doilea esantion - 15 subiecti (profesori), include cadre didactice din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, cu precadere specializarea Stiintele Educatiei.

In urma elaborarii chestionarelor urmeaza etapa aplicarii acestora. Cercetarea se va desfasura pe parcursul anului universitar 2009-2010.

In prima faza se vor distribui chestionarele, apoi va fi explicat algoritmul de completare al acestora. Dupa colectarea datelor, acestea vor fi analizate si interpretate.

Datele colectate vor fi supuse unor operatii de numarare, clasificare si ordonare, comparare. Pentru organizarea si prelucrarea matematico-stiitifica a datelor cercetarii se va utilize programul MICROSOFT EXCEL.

Chestionar - profesori

Facultatea: ........

Domeniul de specializare: .................

Data: ...........

Va rugam sa raspundeti la intrebarile de mai jos, alegand raspunsul/ raspunsurile si precizand litera/ literele si ordinea acestora.

CHESTIONAR

1. Care credeti ca ar trebui sa fie principala functie a studiilor universitare?

a) Formare profesionala

b) Formarea cetatenilor

c) Transmitere de cunostinte

d) Socializarea studentilor

2. Cum s-ar putea descrie interactiunea cu studentii cu care relationati?

a) Studentii sunt dezinteresati de activitatea scolara

b) Studentii se dedica partial in realizarea anumitor proiecte

c) Studentii se dedica total activitatii de studiu si formare profesionala

3. Cum reactionati cand un student va corecteaza la o greseala, atunci cand predati?

a) Il felicitati pentru spiritul de observatie

b) Ii atrageti atentia ca e obraznic

c) Va corectati fara sa dati nici o explicatie

d) Nu-i acordati atentia

e) Va suparati

4. Care este modalitatea cea mai utilizata de dumneavoastra in predare?

a) Implicati cat mai multi studenti in desfasurarea cursului

b) Recurgeti frecvent la activitati pe grupe

c) Realizati scheme pe tabla

d) Dati sarcini individuale studentilor

e) Obisnuiti sa le dictati studentilor

5. Temele majore de discutie cu colegii sunt:

a) Modalitatile de lucru cu studentii

b) Problemele de comunicare cu studentii

c) Viata de familie

d) Modalitatile de evaluare

e) Probleme conflictuale la nivelul grupului de studenti

f) Politica

6. Ce probleme va semnaleaza studentii?

a) Legate strict de disciplina predata

b) Legate de relatiile cu profesorii

c) Legate de conflicte intre studenti si profesori

d) Legate de modalitatile de evaluare

7. Care dintre urmatoarele probleme credeti ca afecteaza cel mai mult, studentii:

a) Rezultatele slabe la invatatura

b) Dificultatile financiare

c) Problemele de familie

d) Sanctiunile scolare

e) Conflictele cu profesorii

f) Faptul ca lucreaza si nu pot avea o prezenta buna la activitatile didactice8. Ce fel de activitati credeti ca ar favoriza relationarea mai eficienta intre profesori si studenti?

a) Manifestari stiitifice

b) Concursuri scolare

c) Excursii de cercetare

9. Exprimati-va opinia in legatura cu afirmatia: "Daca vom oferi studentilor posibilitatea de a sustine seminarii, vor avea posibilitatea de a trai aceleasi stari pe care le traieste un profesor, si astfel vor gasi cauzele unor atitudini sau comportamente".

.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................... .

Chestionar - studenti

Facultatea: .........

Specializarea: .......

An de studiu: ........

Data: ............

CHESTIONAR

1. Cum apreciezi, la modul general, mediul de studiu in intregul sau, oferit de universitate pentru dezvoltarea dumneavoastra profesionala si personala ?

a) Foarte bun;

b) Bun;

c) De nivel satisfacator;

d) Nesatisfacator.

2. Cum descrii relatia cu profesorii

a) Profesorii sunt prea severi, au prea multe reguli;

b) Te sprijina in ceea ce faci;

c) Indiferenta, nu ii intereseaza ceea ce faci;

d) Profesorii se bucura daca le ceri sfaturi, si sunt nerabdatori sa te ajute.

3. Care sunt motivele pentru care preferi o disciplina?

a) Cele invatate te vor ajuta in viata

b) Iti place modul in care este predata

c) Este usor de inteles

d) Iti place cum se comporta profesorul care o preda

4. Care este atitudinea care o apreciezi la un profesor?

a) Implica cat mai multi studenti in desfasurarea cursului

b) Acorda sarcini individuale studentilor

c) Recurge frecvent la activitati pe grupe

d) Realizeaza scheme pe tabla

e) Obisnuieste sa dicteze cursul

5. Care este varianta cea mai des folosita de catre majoritatea profesorilor cu care ai relationat?

a) Implica toti studentii in desfasurarea cursului

b) Da sarcini individuale studentilor

c) Realizeaza activitati pe grupe

d) Adrezeaza intrebari pe parcursul cursului

e) Realizeaza scheme pe tabla

f) Dicteaza cursul

6. Ce calitati are profesorul pe care il apreciezi cel mai mult?

a) Indulgent

b) Discuta frecvent cu studentii

c) Discuta frecvent cu studentii si alte probleme

d) Prietenos

e) Corect

f) Intelegator

7. Ce fel de activitati crezi ca ar favoriza crearea unor relatii mai deschise intre studenti si profesori?

a) Excursii de cercetare

b) Manifestari stiintifice

c) Concursuri scolare

8. Ai vreo sugestie pentru profesori? Care este aceasta?

.......... ..... ...... ......... .......... ..... ...... .........

BIBLIOGRAFIE

Bocos, M., (2003) Teoria si practica cercetarii pedagogice, Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca

Bocos, M. (2007), Didactica disciplinelor pedagogice. Un cadru constructivist, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca

Eames, C., Stewart ., (nov 2008) Personal and Relationships Dimensions of Higher Education Science and Engineering Learning Communities, Revista Research in science & Technological Education, Ed. Routledge, Philadelphia

Gliga, L., (2002) Standardele profesionale pentru profesia didactica, Ed. Polsib, Bucuresti

Herbert, S., (1973) Eseuri despre educatie, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti

Ionescu M., Bocos M., (2009), (coord.), Tratat de didactica moderna, Ed. Paralela 45, Pitesti

Ionescu M., Chis V., (1992) Strategii de predare si invatare, Ed. Stiintifica, Bucuresti

Ionescu M., Radu I., (coord.), (2001) Didactica moderna, editia a II-a, revizuita, Ed. Dacia, Cluj-Napoca

Neacsu, I., (2006) Invatarea academica independeta - ghid metodologic, Ed. Universitatii, Bucuresti

Pasca, M.D., (2007) Consilierea psihologica in mediul universitar, Ed. University Press, Targu-Mures

Panisoara, I.O., (2006) Comunicarea eficienta. Metode de interactiune educationala, Ed. Polirom, Iasi

Radu, I.T., (1986) Stilul pedagogic al profesorului si cresterea eficientei activitatii didactice, Revista de Pedagogie, Nr.10, Bucuresti

Ziarul "Universitatea" , Nr.7 (96), 24 februarie 2009
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate