Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» CODEPENDENTA


CODEPENDENTA


CODEPENDENTA

In general, codependenta se poate defini ca dependenta de anumite persoane, comportamente sau obiecte. Codependenta este nereusita de a-ti controla sentimentele, compensata prin controlul exercitat asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor exterioare. Pentru codependenti, controlul sau lipsa acestuia este elementul central al fiecarui aspect al vietii lor.

Codependenta se poate manifesta ca dependenta fata de o alta persoana. in cazul codependentei interpersonale, persoana afectata este atit de captivata de celalalt, incit sentimentul identitatii personale - al sinelui - este grav diminuat, inabusit, aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt.



Mai mult, persoanele codependente par a se comporta ca un aspirator care a luat-o razna, absorbind nu numai alte persoane, ci si substante chimice (alcool sau droguri, in primul rind) ori lucruri (bani, miiicare, sexualitate, munca). Se straduie mereu sa-si umple golul afectiv. Pacientii nostri au descris aceasta stare in felul urmator: "Trec prin viata fara nici un tel si ma simt de parca as fi gaura din mijlocul gogoasei. Ceva lipseste inlauntrul meu."

Terapia de grup

Codependenta a fost identificata pentru prima oara cu citeva decenii in urma, pe vremea cind specialistii se straduiau sa-i ajute pe alcoolici si familiile lor. In avangarda acestei tendinte moderne s-a aflat organizatia Alcoolicii Anonimi. Intemeietorii ei au observat ca alcoolicii prezentau citeva trasaturi comune: erau extrem de inversunati impotriva lui Dumnezeu, erau rebeli (independenti) si, in acelasi timp, erau dependenti de cei din jurul lor ca niste copii.

Desi primii specialisti implicati in miscarea Alcoolicii Anonimi erau oameni credinciosi, au simtit ca trebuie intr-un fel sa depaseasca aceasta inversunare impotriva lui Dumnezeu si, de aceea, au folosit expresia "Dumnezeu, asa cum il intelege fiecare", in deja celebra terapie in douasprezece etape. Intentia lor era sa se concentreze asupra nevoii de ajutor din afara. Dependenta de alcool a fost combatuta pas cu pas, zi de zi, prin punerea in practica a celor douasprezece etape, prin incurajarea participarii la intilniri cu persoane care au aceeasi problema.

Organizatia Alcoolicii Anonimi a inregistrat succese in recuperarea alcoolicilor, dar a existat si un neajuns esential - familiile se destramau cam la un an dupa vindecarea bolnavului. Asistentii sociali au realizat ca, in aceeasi masura in care alcoolicul era dependent de alcool, familia lui sau a ei era adesea la fel de dependenta de situatia creata de alcoolismul unuia din membrii ei. Ei isi adaptasera intreaga viata si, mai mult, intreaga intelegere a vietii pentru a-l integra pe alcoolic. Prin aceasta, ei favorizau. perpetuarea viciului lui, devenind intr-un fel complici, care negau, ignorau sau evitau problema. Mai ales copiilor cu un parinte alcoolic aceasta viata pervertita li se parea "normala". Era singura pe care o cunosteau. Alcoolicul era dependent de alcool. Familia sa era codependenta de alcool alaturi de alcoolic. Astfel a aparut termenul.    

Programele Al-Anon si Alateen (destinate adolescentilor cu probleme) au fost concepute nu pentru alcoolici, ci pentru sustinerea celor apropiati lor, ajutindu-i sa inteleaga corect viata - daca vreti, ii ajuta sa se descurce in noua situatie - si facilitind adaptarea lor la o dinamica familiala cu totul diferita.

Conceptele de dependenta si codependenta nu se mai aplica actualmente exclusiv consumului de alcool, ele inglobind tot spectrul cunoscut al substantelor chimice care dau dependenta - cocaina, marijuana, tutun, heroina - precum si alte aspecte. Expresia "alte aspecte" se refera la orice tip de manie sau obsesie irepresibila, orice exces sau comportament impins la extrem.

Tulburarile de nutritie (ca, de pilda, anorexia, bulimia), dependenta de sex, obsesia de a munci, nevoia de nestapinit de a cheltui fara limite, o atitudine exagerat de rigida ori moralista, mania de a-ti spala miinile de cincizeci de ori pe zi - toate acestea si alte tipuri de dependente au fost incadrate in aceeasi clasa cu alcoolismul. Tulburarile mentionate si altele de acelasi gen afecteaza familia si pe cei apropiati     -codependentii - care pot suferi la fel de mult ca persoana dependenta sau chiar mai mult.

Conceptul de codependenta ii include totodata si pe alcoolici. Cuvintul codependent inseamna, literal, "dependent de". S-ar crede ca numai partenerul de viata al unui alcoolic poate fi numit codependent. Nu este asa. Alcoolicul insusi este in stare de codependenta activa. Dependenta sa se manifesta fata de un lucru - alcoolul. Tovarasul sau de viata este dependent de o persoana, alcoolicul, si de un anumit tip de relatie, intrucit atitudinea sa incurajeaza dependenta alcoolicului. Ambii sint dependenti unul de celalalt si, in egala masura, codependenti.

Tragedia finala

Un alt aspect dramatic, de care ne vom ocupa in capitolele finale, este problema perpetuarii dependentei de-a lungul mai multor generatii. O tulburare grava care a afectat o familie se va repercuta asupra familiilor copiilor acesteia si a copiilor lor, constituind o adevarata unda de nefericire ce se propaga mai departe si mai departe de-a lungul anilor. Tipul de dependenta sau disfunctie poate cunoaste modificari: de pilda, un tata alcoolic da nastere unui fiu obsedat de munca, iar acesta are o fiica ce-si cheltuie banii pina la ruina. In esenta, problema ramine; e mereu prezenta, propagindu-si fara incetare efectele negative.

In clinica noastra tratam multe persoane codependente - oameni cu comportament obsesiv, sotii si copiii acestora, precum si copii proveniti din familii dezorganizate. Statisticienii estimeaza ca cel putin cincisprezece milioane de americani sint dependenti de alcool sau droguri. Credem ca fiecare alcoolic influenteaza negativ viata a cel putin patru persoane apropiate, fie soti, copii ori tovarasi de munca. In consecinta, exista saizeci de milioane de persoane codependente care sufera din cauza dependentei celor cincisprezece milioane de americani. In plus, s-a apreciat ca aproximativ douazeci si opt de milioane de americani adulti sint urmasii unor alcoolici si ca ei mai sint inca afectati de codependenta de care au suferit in copilarie    

Iar estimarile de mai sus se refera exclusiv la alcool. Cifrele nu includ alte tipuri de codependenta, generate de dependenta fata de altceva decit substantele chimice; de aceea, statisticile respective sint extrem de relative. Numarul real al persoanelor afectate de codependenta este probabil mult, mult mai mare.

Epidemie. Pur si simplu nu exista alt termen pentru a descrie aceasta situatie. Cind aproape o suta de milioane de americani, facind parte din generatii succesive, sint afectati de codependenta, putem spune ca sintem confruntati cu o epidemie de o gravitate incredibila. Nefericirea, disperarea, vietile irosite depasesc orice putere de intelegere.

Mii de pacienti ai Clinicii Minirth-Meier, veniti din toata tara, sint codependenti, si fiecare dintre noi le acorda asistenta, fie in calitate de psihiatru (Dr. Frank Minirth si Dr. Paul Meier), fie ca psiholog (Dr. Robert Hemfclt), avind in vedere doua .scopuri principale: atenuarea efectelor imediate ale problemelor create de codependenta, in primul rind, si, in al doilea rind, prevenirea consecintelor sale devastatoare in viitor, atit in ceea ce-i priveste pe cei direct implicati, cit si generatiile urmatoare.    

Ai o sansa din patru sa fii afectat de probleme cauzate de codependenta. Care sint aceste probleme? Divort si relatii interumane dificile, abuz de substante, manii si comportamente maniacale ce se sustrag oricarui control, furii irationale, depresii si multe altele. Acestea sint probleme extraordinar de grave, recurente, care te impiedica sa fii fericit si-ti fac viata imposibil de trait.

Ce poti spune despre tine? Oare nefericirea ta isi are si ea radacinile in codependenta? Iar daca lucrurile stau asa, ce se poate face pentru a o elimina si a alina suferinta?

Exista doua motive principale pentru a-ti analiza viata si a solutiona problemele create de codependenta, daca acestea exista. Primul se refera la calitatea propriei tale vieti, la nevoia de a o face mai buna, mai usor de controlat si la evitarea greselilor majore. Al doilea motiv ii priveste direct pe copii, atit pe propriii tai urmasi, cit si pe cei care traiesc in jurul tau. Codependenta, daca va amintiti, are un impact ce se perpetueaza de-a lungul mai multor generatii. Problemele care apar intr-o generatie o afecteaza pe urmatoarea si o condamna pe cea care vine dupa ea, daca nu se rupe acest cerc vicios. Unul dintre cele mai miscatoare comentarii auzite vreodata la Clinica Minirth-Meier a fost facut de o tinara tratata aici: "Nu sint sigura ca voi ajunge vreodata sa fiu linistita sau fericita, dar mi-am salvat copiii de suferinta."

Familia Jordan, pe care am prezentat-o la inceput, avea nevoie de sfatul unui specialist pentru a descurca ghemul incilcit al casniciei. Le-am aratat ceea ce poate sa vada numai un obseivator impartial. Aceasta carte te va conduce de-a lungul aceleiasi poteci, in a doua parte a ei vom analiza cauzele codependentei: nevoile afective neimplinite, copilaria pierduta si dorinta obsesiva de a repara trecutul. Vei vedea cum i-am ajutat pe ambii parteneri sa-si accepte trecutul analizindu-l, jelindu-l, descarcindu-si furia, pentru a ajunge sa se impace cu el. Pe masura ce ii vei urmari pe sotii Jordan parcurgind aceste etape, compara situatia lor cu a ta.    

In partea a treia a cartii ne vom concentra asupra factorilor care ii inchid pe codependenti - ca sotii Jordan - in cercul de fier al nefericirii: efectul bulgarelui de zapada, faza de negare si furia. Majoritatea elementelor sau ideilor care influenteaza viata persoanei afectate de codependenta sint fie adinc ingropate in subconstient si ignorate, fie neidentificate ca atare. Te vom ajuta sa le descoperi pe toate.

Apoi, in partea a patra, iti vom arata cum influenteaza codependenta relatiile tale si cum poti opri masinaria distrugatoare care iti macina mintea.    

In sfirsit, te vom conduce pas cu pas pe treptele, uneori dificile, alteori inaltatoare, care duc la vindecare. Pe masura ce-ti revezi trecutul, vei descoperi stari pe care nici nu le-ai sesizat la timpul lor. Vei fi cuprins de minie. Regretele insa au un efect tamaduitor. Noi optiuni si noi perspective te vor duce mult mai departe decit te-ai gindit vreodata a ajunge. Drumul nu este usor.

Nici in prezent viata sotilor Jordan nu este o idila perfecta si fara sfirsit. Dar au avut parte de o vindecare mult mai profunda, cu caracter practic. John inca munceste excesiv, dar acum constientizeaza acest lucru si incearca din rasputeri sa-l compenseze. Gladys intelege mai bine care este rolul si locul ei in familie. Dar, mai presus de toate, ei stiu ce fel de trecut au avut si au invatat sa evite acele impulsuri constringatoare care i-au dominat odinioara cu atita cruzime. Pentru prima oara in viata lor, John si Gladys simt gustul adevaratei fericiri.

In buna masura, totul depinde de dorinta ta de a te elibera de fantomele trecutului. Copiii din jurul tau vor beneficia enorm de acest lucru. Propria ta fericire si puterea de a iubi cu adevarat atirna de decizia pe care o iei acum.

Sa incepem prin a examina zece trasaturi caracteristice ale persoanei codependente.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate