Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
PRINCIPALELE FORME DE PSIHOTERAPIE


PRINCIPALELE FORME DE PSIHOTERAPIE


PRINCIPALELE FORME DE PSIHOTERAPIE

PSIHANALIZA SI PSIHOTERAPIILE DINAMICE

In psihoterapia dinamica se pune accent pe descoperirea variatelor procese psihologice de natura inconstienta. Aceste descoperiri bruste si intuitive (in sens pedagogic, de trecere de la subiectiv la obiectiv) ale pacientului sunt cunoscute sub denumirea de "insight" (iluminare). Prin insight pacientul descopera sursele, motivele sale ascunse care stau la baza comportamentelor valide dar si a problemelor sale (comportamente indezirabile) ce sunt de natura inconstienta, relativ inaccesibile persoanei.

De cele mai multe ori, sustin terapiile psihodinamice, sursele isi au originea in copilarie (copilul este parintele adultului de mai tarziu).

PSIHOTERAPIILE DE ORIENTARE COMPORTAMENTALA

Baza teoretica a psihotarpiilor comportamentale isi are originea in teoriile invatarii. Psihoteapeutii comportamentalisti considera ca personalitatea umana se structureaza si functioneaza in functie de situatiile, rolurile si interactiunile sociale si nu de fortele interne abisale.

  Psihoterapeutii comportamentalisti se ocupa de manifestarile (comportamentele) observabile si de conditiile de mediu care le modeleaza, psihoterapia fiind inteleasa ca proces de invatare.PSIHOTERAPIA EXPERIENTIALA

Psihoetrapeutii experientialisti nu considera Eul ca un dat implacabil, supus instinctelor si conflictelor inconstiente, ori la discretia conditiilor de mediu. Demersul experiential nu considera omul un automat depersonalizat, ci urmareste sa actualizeze disponibilitatile fiintei umne, realizarea universalitatii sale, avand drept obiectiv principal contracararea alienarii.

Psihoterapeutii experientialisti considera omul ca pe o entitate activa, autoafirmativa, cu un potential latent care trebuie valorificat.

Scopul psihoterapiilor exprientaliste il reprezinta constientizarea maximala a propriului Eu si atingerea unui nivel superior de constiinta care sa-l ajute sa descifreze semnificatia lumii interne si externe si, mai mult de atat, chiar sa o construiasca.

 Psihoterapeutii experientialisti pun accent pe integrarea corpului cu mintea si spiritul omului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate