Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Particularitatile gandirii adolescentilor


Particularitatile gandirii adolescentilor


Particularitatile gandirii adolescentilor

Intrarea in adolescenta inseamna dupa J Piaget, desavarsirea stadiului formale.

Operatiile de gandire sunt pe deplin eliberate de continuturile informationale carora li se aplica, se generalizeaza si se transfera usor,deci ele devin formale.

Operatiile se pot aplica rezultatului operatiilor anterioare. Se realizeaza astfel opratii de gradul al doilea care permite o combinatorica mintala caracteristica acestei varste. Reuchlin spunea ca aceasta achizitie ii da copilului posibilitatea sa construiasca sis a utilizeze dupa o metoda sistematica toate modalitatile diferite de grupare a obiectelor intr-o colectie. Combinatorica se aplica nu numai obiectelor ci si propozitiilor,enunturilor verbale diferite.Se desarvaseste si reversibilitatea operatorie. La aceasta varsta  ..fiecare operatie va fi de acum incolo, in acelasi timp inversa unei alte operatii si reciproca unei a treia .

Se formeaza si se consolideaza scheme de gandire asa cum ar fi cele privind stabilirea proportiilor, utlizarea dublei referinte,etc se insusesc numerosi algoritmi generali si specifici de identificare, rezolvare si control.

Rationamentul ipotetico-deductiv se realizeaza cu usurinta si domina in activitatea gandirii. Adolescentul are putinta sa examineze consecintele ce decurg in mod necesar din ipotezele sale ; gandirea formala este si o gandire ipotetico-deductiva Adolescentii pot contrui siruri lungi de rationamente pt a confirma o idee, a fundamenta o teorema, etc. Osterrieth spune ca acum e  varsta sistemelor abstracte si a teoriilor . Pe la 16-17 ani, adolescentii insisi sunt uimiti de forta rationam si puterii mintii umane.

G adolesc poate prelucra un mare volum de inform si opereaza cu sisteme variate de simboluri, pot sa rezolve categorii variate de probleme. La 17-18 ani se atinge varful dezvoltarii inteligentei din acest stadiu,iar dupa J Piaget, aceasta este chiar cel caracteristic fiintei umane.

Notiunile cu care opereaza G adolesc pot avea un grad f ridicat de abstractizare si generalizare si formeaza sisteme riguroase pt fiecare disciplina scolara.Se insusesc si categoriile filosofice principale.

Toate achizitiile de ordin inform si operational permit G sa inteleaga aspecte complexe si subtile ale cun umane cum ar fi relatia probabil, posibil, imposibil, spatiul si timpul infinite, rel intre viata subiectiva si lumea exterioasa,miscarea astrelor, destinul omenirii,etc.

G contribuie la atingerea unor performante cognitive crescute; poate prelucra o mare cantitate de inf, categorii de inf variate, poate opera cu mai multe sisteme de simboluri, poate rezolva categorii diverse de probleme si de grade diferite de complexitate

Largirea campului de actiune al G => extins asupra timpului si spatiului, asupra posibilului, probabilului => gandesc realul ca pe un caz particular al posibilului; in campul G se realizeaza relatii complexe intre real si imaginar si subiectiv-obiectiv; G - cauzala, complexa -> extinsa asupra tuturor catgoriilor de fenomene

Caracteristici de ansamblu: logica si profunda; organizata si sistematica; riguroasa si reflexiva; deschisa la nou

Piaget : reflexivitate

17-18 ani = manifestare la parametrii superiori a G critice. Ea e sprijinita de explorarea independenta a unor surse informationale, capacitatea de intelegere si insusire a teoriilor explicative, posibilitatea de testare a ideilor, constientizarea ignorantei personale si a ignorantei umane

Mecanismele metacognitive functioneaza mai bine, ami ales la postA

Elkind - nou tip de egocentrism cognitiv - rezultat din faptul ca insusi A sunt uimiti de puterea mintii lor si-si considera G unica

Toate aceste caracteristici ilustreaza potentialul cognitiv din A, insa la nivelul grupului de A si la nivelul individului - f multe diferente individuale. A se implica in programe de invatare calitativa si isi dezvolta calittile G

Intrarea in adolescenta inseamna dupa Piaget desavarsirea stadiului operatiilor formale:urmat trasaturi caract ale G adolescentului:

-operatiile de G sunt pe deplin eliberate de continuturile informationale carora li se aplica , se generalizeaza si se transfera usor, deci ele devin formale;

- operatiile se pot aplica rezultatului operatiilor anterioare. Se realiz astfel operatii de gradul al doilea care permite o combinatorica mintala caractersitica acestei varste;

- se desavarseste si reversibilitatea operatorie. La ac varsta, "fiecare operatie va fi de acum incolo, in acelasi timp inversa unei alte operatii si reciproca unei a treia" (piaget). Acest edificiu operatoriu functioneaza riguros, respectand mai intai implicit ai apoi explicit legile logicii (cand isi insusesc aceasta disciplina scolara);

- se formeaza si se consolideaza scheme de gandire ca cele ce privesc stabilirea proportiilor, utilizarea dublei referinte, se insusesc numerosi algoritmi generali si specificide identificare, rezolvare si ctrl;

-rationamentul ipotetica-deductiv se realizeaza cu usurinta si domina activitatea gandirii. Pe la 16-17 ani, adolescentii sunt uimiti de forta rationamentului si puterea mintii umane.

G adolescentilor poate prelucra un mare volum de informatii si opereaza cu sisteme variate de simboluri, pot sa rezolve categorii variate de probleme.

La 17-18 ani se atinge varful dezvoltarii inteligentei din acest stadiu, iar dupa Piaget, acesta este chiar cel caracteristic fiintei umane.

-notiunile cu care opereaza G adolescentului pot avea un grad f ridicat de abstractizare si generalizare si formeaza sisteme riguroase pentru fiecare disciplina scolara. Se insusesc si categ filozofice pp.

-toate achizitiile de ordin informational si operational permit G adolescentului sa inteleaga aspectele complexe si subtile ale cunoasterii umane cum ar fi relatia probabil-posibil-imposibil, spatiul si timpul infinite, relatia intre viata sub si lumea exterioara, miscarea astrelor, destinul omenirii etc.

- in ansamblul sau G adolesc e logica si profunda, organizata si sistematica, riguroasa si reflexiva, deschisa la nou. La 17-18 ani, g critica se desfas la parametri inalti si este cea care permite adolescentilor sa si evalueze propriile cunostinte si sa constientizeze ignoranta lor in unele domenii.

In acelasi timp adolescentii constientizeaza si puterea mintii umane si mai ales a lor, ceea ce genereaza dupa Elkind o noua forma de egocentrism. Aceasta se manifesta ca o credinta specifica in unicitatea modului lor de a gandi.

Prin urmare, adolescenta este stadiul unui disponibil de dezvoltare cognitiva remarcabil, dar care ajunge sa se exprime in capacitati reale numai in conditii de stimulare de catre mediu si educatori si a existentei motivatiei proprii si a implicarii efective in sarcini cognitive. De aceea, iccp niv dezv cogn sunt destule diferente intre adolescenti.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate