Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» MEDICUL SI SEXUALITATEA -O SITUATIE INEDITA


MEDICUL SI SEXUALITATEA -O SITUATIE INEDITA


MEDICUL SI SEXUALITATEA O SITUATIE INEDITA

Cu toate acestea medicului de orice specialitate si am inclus aici si psihiatrul ii va fi dificil sa abordeze pacientul cu tulburari de sexualitate si, paradoxal, mai ales pe cel cu disfunctie erectila.

Fara indoiala exista o problema de comunicare dar si una legata de cunostintele profesionale propriu-zise atunci cand medicul trebuie sa abordeze problemele legate de sexualitate sau de zonele genitale ca regiune anatomo-functionala cautarea unor explicatii legate de aceasta deficienta, ar necesita o discutie mult prea ampla, care depaseste sensibil limitele acestei lucrari si ale carei coordonate cultural istorice se cantoneaza curent in zona prejudecatilor.

Desigur o astfel de situatie reprezinta o bariera majora in calea atitudi­nilor si practicilor medicale fie ca este vorba de preventie sau de terapie. De partea cealalta a binomului in atitudinea pacientului problemele legate de genitalitate si sexualitate vor fi mereu lasate pe ultimul plan, patologia sexuala fiind adesea considerata o pedeapsa sau o stigmatizare. Comunicarea involuntara a unui dublu mesaj in acelasi timp pozitiv si negativ are un efect catastrofal asupra receptorului, in cazul nostru pacientii.

Tabelul

DOMENIUL SEXUALITATII

Sexul biologic

- cromozomi,

- hormoni

- sex biologic - intersexualitate

Identitatea sexuala

- polaritate: masculinitate, feminitate

- influenta hormonala

- influenta familiala

- ambiguitatea sexuala

- ecuatie in care intra formula cromozomiala + structura gonadelor +

natura hormonilor sexuali + organele sexuale interne + organele

sexuale externe + diferentierea sexuala a creierului + sexul recu-

noscut si acceptat Ia nastere + constiinta propriei identitati sexuale

(Bancroft J, 1983)

Identitatea ca partener

- primeaza factorii psihologici

- este legata doar intr-o oarecare masura de identitatea sexuala

- este sub influenta culturala

- se poate schimba in cursul vietii

Activitatea sexuala este strans legata de starea de sanatate. Exista o asociere intre sex, sanatate si starea generala de bine (wellness) (Laumann si colab.,

Majoritatea pacientilor care n-au avut parteneri sexuali in ultimele luni aveau o stare de sanatate proasta. Astfel, activitatea sexuala si starea de bine au fost corelate.

Dintre cei care se considera "extrem sau foarte fericiti' (comparat cu cei care se simt "satisfacuti in general' sau "nefericiti'), s-au remarcat trei grupe de respondenti:

cei care au avut un partener sexual;

cei care au facut sex de doua sau trei ori pe saptamana;

femei care au "intotdeauna sau de obicei' orgasm cu partenerii.

S-a analizat asocierea dintre sex, satisfactie emotionala si placere fizica. Cei care si-au considerat relatiile "extrem sau foarte' placute erau cel mai adesea cei care au avut un singur partener (fata de cei care au avut mai multi), mai ales daca partenerul era sotul sau daca se aflau intr-o relatie de convietuire.

Calitatea sexului si abilitatea in obtinerea satisfactiei si placerii sunt mai mari atunci cand capacitatea limitata a unei persoane este concentrata pe un partener, in contextul unei relatii monogame de lunga durata.

La intrebarea "cat de importanta este absenta vietii sexuale?' si prin ce influenteaza ea cele mai multe studii au adus urmatoarele raspunsuri:

reduce calitatea vietii,

provoaca stres emotional,

afecteaza grav relatiile dintre parteneri.

Figura

Sexologia, domeniu interdisciplinar in care biologia, medicina, psiho­logia si alte stiinte ale omului realizeaza o perspectiva complexa asupra com­portamentului sexual uman. William H. Masters a fost pionierul studiilor despre comportamentul sexual uman si initiatorul un dezbateri fara prejude­cati asupra obiceiurilor si credintelor americanilor in acest domeniu. Prin studiile facute impreuna cu sotia si colaboratoarea sa Virginia Johnson a realizat o adevarata revolutie in sexologie, atat in plan teoretic, cat si in cel al interventiei practice.

"A fost probabil cea mai importanta figura din ultima suta de ani in ceea ce priveste schimbarea conceptiei americanilor despre comportamen­tul sexual si prin ei schimbarea viziunii mondiale asupra acestuia. Si-a folo­sit influenta stiintifica pentru a indemna oamenii sa vorbeasca deschis si liber despre comportamentul lor sexual. Opera lui a condus variate schimbari culturale si sociale, a schimbat in bine viata oamenilor. Schwartz M, 1999).

Tabelul

CONSECINTELE ABSENTEI VIETII SEXUALE

ASUPRA BARBATULUI

ASUPRA FEMEII

Compromite imaginea de sine

Diminueaza imaginea de sine

Scade autostima

Creeaza anxietate

Produce o scadere a capacitatii de decizie

Conduce la aparitia unor sentimente contradictorii

Diminueaza sentimentul de siguranta

Poate produce modificarea starii de sanatate

Reduce initiativa si calitatea comunicarii

Modifica abilitatile de comunicare

Are efect asupra intregii stari de sanatate

Sexualitatea asociaza instinctualitatea cu spiritul in exprimarea dezvol­tarii, descoperirii, cresterii si expansiunii vietii (Antoniu F). Sexologia nu poate fi conceputa decat ca psihosexologie.

Tabelul

ASPECTE MODERNE IN ABORDAREA SEXUALITATII

Influenta modelului soeio-cultural privind deschiderea respectiv restrictia problemei sexualitatii in sfera comunicarii, artei, educatiei

Schimbarea mentalitatii sociale privind optiunile sexuale (homosexualita­te, lesbianism) si extragerea optiunilor sexuale diferite din sfera patologiei

Cresterea masiva a intelesului pentru cercetarile privind sexualitatea nor­mala si patologia cu aparitia unor metode terapeutice noi si eficiente

Aparitia unor grupuri si organizatii profesionale care au drept tinta educa­tia sexuala, psihoprofilaxia si terapia

Acceptarea sexualitatii ca un domeniu de investigatie si terapie medicala si recunoasterea sexologiei ca specialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate