Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Perspectiva psihanalitica in consiliere


Perspectiva psihanalitica in consiliere


Perspectiva psihanalitica in consiliere

Psihanaliza inglobeaza o serie de conceptii dezvoltate de S.Freud, privind explicarea fenomenelor psihice bazate in primul rand pe cercetarea proceselor desfasurate inconstient si a relatiilor inconstientului cu constientul.

Succint psihanaliza reprezinta:

un procedeu de cercetare a proceselor psihice, scopul fiind acela de a investiga semnificatia faptelor si reprezentarilor care au loc in inconstient;o metoda de terapie a tulburarilor psihice in cadrul careia se tinde la rezolvarea tulburarilor prin aducerea la suprafata si clarificarea semnificatiei rezistentelor transformarilor si dorintelor ascunse ale pacientilor;

o teorie psihologica.

Modalitatile functionarii proceselor psihice au fost deduse de Freud in special din stadiul semnificatiei viselor interpretate de el ca indeplinire imaginara a dorintelor ce deriva din semnificatiile refulate ale copilariei.

Pentru intelegerea fenomenelor psihice inconstiente, Freud recurge si la interpretarea actelor ratate.

Inconstientul- preponderent afectiv, logica irationala.

Noutatea conceptiilor lui Freud, a constat in recunoasterea importantei proceselor psihice inconstiente. Aceasta se desfasoara dupa alte reguli decat faptele constiente.Sub influienta inconstientului, ganduri si simtiri constiente care sunt legate unele de altele, se pot disocia si indeparta pana la atingerea unei stari conflictuale.

Regulile logice indispensabile gandirii constiente nu se aplica proceselor psihice inconstiente.

Freud a interpretat visele ca mecanisme de protectie impotriva impulsiunilor care tind sa se exteriorizeze, apara somnul.

In felul acesta ganduri si impulsuri inacceptabile numite continut latent al visului se transforma intr-o traire constienta care nu mai este inteleasa nemijlocit, devenind un vis manifest. Visul "calea regala de cunoastere a inconstientului" (Freud)

Cunoasterea mecanismelor incostiente permite psihanalistului sa inverseze procesul (de la vis latent la vis) si astfel sa descopere semnificatia traumei care exista la baza.

In conceptia lui Freud asupra sexualitatii la copii, impulsul sexual al adultilor este rezultatul final al unui proces de dezvoltare. Inceputul dezvoltarii are loc in copilarie si comporta urmatoarele faze:

a) Faza orala 0-1 an

b) Faza anala 1-3 ani

c) Faza genitala (oedipiana, prefalica)    infantila 3-6 ani

d) Faza de latenta 6-12 ani

e) Faza de maturitate 12 ani --

Modelul celor trei instante    (1923

Sine

Eu

Supraeu

Subconstientul nu este in conceptia lui Freud.

Prima    conceptie 1900

Inconstient

Preconstient

Constient

Sinele- este un rezervor primitiv si neorganizat de impulsuri; izvorul emotional al impulsurilor si dorintelor impulsive, locul reprezentarilor si al comportarilor arhaice si al refularilor.

Eul- se gaseste la limita dintre constient si inconstient. Este instanta trecerii la actiune a functiei de adaptare la realitate si investigare a realitatii.

Sinele se conduce dupa principiul placerii si Eul dupa principiul realitatii.

Supraeul- instanta superioara, domeniul constiintei morale al valorilor, idealurilor, al interdictiilor, al reprezentarilor morale. Deci pentru a se apara de impulsurile inconstiente, inacceptabile, Eul dezvolta strategii sub forma unor mecanisme de aparare cum ar fi refularile, adica excluderea impulsurilor datorita unor interziceri dictate de normele morale din perceptia constienta.

Un alt mecanism, proiectiile (1170 de mecanisme de aparare)

Proiectiile sunt atribuirea propriilor dorinte/atitudini inconstiente ale altor persoane.

Adoptarea unui comportament in totala contradictie cu puternicul impuls inconstient (transformarea in contrariu).

Modelele psihanalizei

Anamneza pacientului- (pozitia de crinostatism-culcat). Subiectul sa fie frustrat pentru a se dezvalui.

Asociatia libera- realizata pe pacient, faciliteaza accesul consilierului la continutul trairii psihice la conflictele intime ale subiectului la etiologia nevrozei. Incurajarea de a spune tot ce-i trece prin minte, nepotrivite. Ambianta sa fie protectoare.

Semnificatia viselor- Interpretarea exclude orice dogma, dar presupune experienta in interpretare.

Interpretarea simbolurilor

Interpretarea lapsusurilor uitarea este motivata de producerea unui sentiment neplacut asociat cu continutul memorat.

Dezvoltarea perspectivei psihanalitice

Alfred Adler- discipol al lui Freud, se axeaza pe analiza conceptului de inferioritate. Adler sustine ca "starea nevrotica apare cand sentimentul de inferioritate (al copilariei) nu este depasit ducand la o tendinta de izolare in raport cu lumea reala".

Supracompensarea starii de inferioritate poate conduce la dorinte nestapanite de putere si de dominare.

1911- se desprinde de orientarea lui Freud.

Carl Gustav Jung- discipol al lui Freud, fondeaza in 1912 "Psihologia analitica". Conceptul de libido (energie vitala) nu mai are semnificatia unui impuls sexual ci reprezinta totalitatea instinctelor si impulsurilor creative precum si forta de motivatie a omului. El propune in afara de inconstientul personal al individului tratat de Freud si inconstientul colectiv al intregii umanitati. (Arhetipuri-modele)

Exemple de arhetipuri

animus

anima

umbra- modele de rautati etc

"La boli psihice tratament psihic" (Freud)

Otto Rank - (l-a ingrijit ca pe fiul sau, nu l-a tradat pe Freud), considera ca traumatismul suferit in momentul nasterii reprezinta cheia explicarii nevrozelor.

Neofreudienii

Eric Fromm - "sa traiesti, inseamna sa te bucuri de o dimineata senina"

"societatea este bolnava, ruptura de mama presupune maturitate"

Karen Horney

Hs. Sullivan

In interpretarea genezei nevrozelor, E.Fromm pune accentul pe calitatea relatiilordintre individ si societate.

K.Horney deosebeste doua tipuri de nevroze:

- de situatie

- caracteriale

Nevroza (dupa psihanaliza), este starea de refulare a unei amintiri, a unui impuls inacceptabil precum si simptomele ce decurg din acest proces.

Psihanaliza ca metoda terapeutica consta in aducerea in plan constient a experientelor traumatizante din copilarie, experiente ce au fost pana atunci refulate.

Critici aduse psihanalizei:

.. conotatii pansexualiste-acorda prea mare insemnatate rolului impulsurilor sexuale in viata psihica

se prezinta ca un sistem inchis, ca o dogma fara criterii metodologice precis definite, fapt ce contravine principiilor de baza ale stiintei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate